Aktualno

NE PROPUSTITE TEČAJEVE CENTRA ZA JEZIKE! Učenje stranih jezika najbolji je način korištenja slobodnog vremena

NE PROPUSTITE TEČAJEVE CENTRA ZA JEZIKE! Učenje stranih jezika najbolji je način korištenja slobodnog vremena

S novom akademskom godinu počele su i prijave za tečajeve stranih jezika u sklopu Centra za jezike Sveučilišta u Dubrovniku. Uz već uhodane tečajeve španjolskog, talijanskog, engleskog i ruskog jezika te hrvatskog za strance, od ove godine kreće se i s dva nova jezika – portugalskim i njemačkim. Više o samom Centru, ali i o važnosti učenja stranih jezika i samim tečajevima razgovarali smo s nastavnicama dr. sc. Arianom Violić-Koprivec, voditeljicom Centra za jezike, dr. sc. Sandrom Didović Baranac, Danielom Falkoni-Mjehović i dr. sc. Zrinkom Režić Tolj

Otkad djeluje Centar za jezike Sveučilišta u Dubrovniku i koji su jezici zastupljeni?
Centar za jezike Sveučilišta u Dubrovniku sastavnica je Sveučilišta od njegova osnutka. Centar organizira nastavu stranih jezika na svim preddiplomskim i diplomskim studijima. Studenti Sveučilišta u Dubrovniku, ovisno o studijskom programu, uče engleski, francuski, njemački, španjolski i talijanski jezik kao strani jezik struke, a strani studenti koji dolaze na naše Sveučilište u okviru Erasmus+ programa imaju mogućnost učiti hrvatski jezik.

Možete li istaknuti važnost učenja stranih jezika?
Živimo u vremenu globalizacije u kojem je komunikacija među različitim narodima i kulturama neizbježna pa je poznavanje stranih jezika osobito značajno. Prema preporuci Vijeća Europe svakom građaninu Europske unije treba omogućiti učenje najmanje dva strana jezika za potrebe studiranja, uspješnog zapošljavanja, poslovanja i razumijevanja različitih naroda i kultura što pridonosi većoj toleranciji prema različitostima koje nas okružuju. Višejezičnost je jedno od glavnih obilježja suvremene komunikacije u svim područjima života i rada, u obrazovanju, gospodarstvu, politici i diplomaciji, medijskim sadržajima i slično. Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju prihvatila politiku višejezičnosti i stoga je važno kontinuirano raditi na njezinom promoviranju. To je jedna od zadaća Centra za jezike. Treba istaknuti da je učenje novih vještina, kao što je učenje stranih jezika, jedan od najboljih načina korištenja slobodnog vremena. Stjecanje novih kompetencija čini nas sretnijima i uspješnijima. Neke od poznatih dobrobiti višejezičnosti su poboljšanje pamćenja i općih mentalnih sposobnosti i poticanje kreativnog mišljenja.

Što vama kao nastavnicima znači rad u Centru za jezike?
U današnje vrijeme brzog tehnološkog napretka rad u obrazovanju i znanosti zahtijeva cjeloživotno učenje i usavršavanje, rad na sebi, prilagođavanje i implementaciju novih metoda učenja i poučavanja. Naš je cilj omogućiti studentima da postignu ishode učenja s kojima će moći uspješno konkurirati na hrvatskom i europskom tržištu rada. U procesu poučavanja stranoga jezika rezultati su jasno vidljivi svaki napredak naših studenata, njihov ponos i sreća kada usvoje novo gradivo i nauče reći nešto novo na stranom jeziku pruža nam neizmjerno zadovoljstvo. Rad s mladim ljudima poticajno je i zanimljivo iskustvo, a svaki njihov uspjeh osobito nas veseli.

NE PROPUSTITE TEČAJEVE CENTRA ZA JEZIKE! Učenje stranih jezika najbolji je način korištenja slobodnog vremena
Sandra Didović Baranac, Ariana Violić-Koprivec, Zrinka Režić Tolj i Daniela Falkoni Mjehović

Najavili ste nove programe učenja stranih jezika. O kakvim je programima riječ, koliko traju i koje su ponuđene jezične razine?
I ove akademske godine Centar za jezike organizira programe učenja stranih jezika, odnosno tečajeve koji su namijenjeni svim našim sugrađanima koji žele kvalitetno naučiti strane jezike. U ponudi su programi učenja engleskog, njemačkog, portugalskog, ruskog, španjolskog, talijanskog i hrvatskog jezika za strance, na početnoj razini ili na nekoj od viših jezičnih razina. Svi tečajevi općeg jezika traju 70 nastavnih sati prema smjernicama Zajedničkog europskog referentnog okvira za jezike, koji definira jezične razine koje su prepoznate u Europi, kao i u ostatku svijeta. Tečajevi započinju 24. listopada 2022., a završavaju 27. siječnja 2023., s pauzom za božićne i novogodišnje praznike. Nastava se održava poslijepodne, nakon 17 sati. Nakon uspješno završenog programa polaznicima se izdaje potvrda Sveučilišta u Dubrovniku o poznavanju stranog jezika na određenoj jezičnoj razini.

U tijeku su upisi na tečajeve stranih jezika, jeste li zadovoljni odazivom?
Upisi su u tijeku i traju do 12. listopada. Zadovoljni smo iskazanim interesom, svakodnevno stižu upiti i prijave. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nas kontaktiraju na e-mail: lang@unidu. hr ili telefon 020 445 878, a više informacija o samim programima mogu pronaći na našoj internetskoj stranici.

Koji su jezici inače ‘najatraktivniji’, odnosno za kojim jezicima postoji najveća zainteresiranost?
S obzirom na to da je turizam primarna gospodarska grana na području Dubrovnika, uvijek postoji interes i potreba za učenjem raznih stranih jezika. Ove godine, uz prošlogodišnje tečajeve engleskog, ruskog, španjolskog i talijanskog jezika, kao i hrvatskog jezika za strance, novost su tečajevi njemačkog i portugalskog jezika. Trenutačno je teško reći za koji tečaj prevladava najveći interes jer su prijave još uvijek u tijeku. Očekujemo da će naši novi tečajevi pronaći svoju publiku, kao i prošlogodišnji koji su bili izuzetno uspješni. Naime, Nijemci su među našim najbrojnijim posjetiteljima i čine gotovo trećinu ukupnih komercijalnih noćenja u Hrvatskoj. Portugalski jezik govori oko dvjesto milijuna ljudi, a najviše izvornih govornika dolazi iz Brazila koji je značajno emitivno turističko tržište.

Objavljeno u tiskanom izdanju 28. rujna 2022.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist