Koronavirus u Hrvatskoj

Ne odustaje se od covid-potvrda, Stožer razmatra i nove mjere

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, u Dnevniku N1 prokomentirala je tekuće stanje u borbi protiv koronavirusa, s naglaskom na novu ECDC kartu, dinamiku cijepljenja, covid-potvrde i novi, 4. val.

Glavna vijest ovog četvrtka jeste činjenica da smo, prema novoj ECDC karti, crveni.

– Mi smo se najdulje u odnosu na ostale zemlje Mediterana držali, prvo u zelenom, onda u narančastom. 200 je razlika između narančastog i crvenog, ona je kod nas 201,56. Tek smo malo prešli granicu, nismo tako jako zaglibili. Nije to, naravno, dobro, ali s obzirom na naše okruženje i na okolnosti, da je turistička sezona pri kraju, zapravo je jako dobro, rekla je Pavić Šimetin.

Prokomentirala je i slabu zainteresiranost javnosti za cijepljenjem.

– Mi smo uvijek skloni poticati ljude edukacijom da se treba cijepiti. 84 posto naših liječnika je cijepljeno, oni su nositelji cijepljenja. Ako su se ti koji cijepe druge cijepili, onda treba njima vjerovati, kaže Pavić Šimetin.

Covid-potvrde i dalje će ostati legitiman alat funkcioniranja u društvu.

– Od covid-potvrda se neće odustati, one su uvedene i ujednačene na razini Europske unije i zapravo su vrlo jednostavan alat za provjeriti zadovoljava li netko osnovne kriterije po kojima ima manji rizik da bude zarazan za druge, ako je negdje među drugim ljudima. Covid-potvrde u tom smislu treba koristiti, samo ih treba na neki način usmjeriti prema okupljanjima koja su dobrovoljna, ne od esencijalne važnosti za ljude, kao što sad imamo u smislu festivala, a za druge modele, jasno je da se o tome razgovara, raspravlja, gledamo modele kako to druge zemlje primjenjuju i sigurno će se nešto od toga u Hrvatskoj primijeniti. Uvijek treba gledati što je ono bez čega ljudi ne mogu, svatko mora kupiti kruh i mlijeko, to se mora. Ali na zabavu, na festival, to nije nužno, tu se lakše može uvesti takva covid-potvrda kao uvjet za ulazak. Ovisi o tipu djelatnosti, razlogu za dolazak na okupljanje, u ustanovu…”, rekla je Pavić Šimetin za N1.

Četvrti val pandemije je kod nas u uzlaznoj putanji.

– Mi smo sad u uzlaznoj putanji, u sva tri vala dosad se prelamanje, silazak u nekakvu povoljniju situaciju dogodio nakon odluka o ograničenjima okupljanja. Prema tome, sad kad imamo ovakvu situaciju, uz mjere kojih se pridržavamo… Jedino ako uspijemo s ovakvim mjerama i nadalje usporiti porast, onda se može nastaviti dalje tako. Jako je važno da se sad pridržavamo mjera koje imamo, nosimo masku, održavamo distancu… Kad se ovakva okupljanja organiziraju, da se onda organiziraju prema odlukama Stožera, da se smanji cirkulacija virusa i da pokušamo ublažiti uzlazni trend, kazala je.

Na pitanje o strožim restrikcijama, kaže:

– Stožer svakodnevno promatra epidemiološku situaciju i razmatra mjere. Takvo je godišnje doba, takav period u godini, kada jednostavno aktivnosti moraju krenuti. Učenici se moraju vratiti u škole, mi na radna mjesta, više ne možemo inzistirati samo na onome što je na otvorenom. Traže se modeli kako da sve aktivnosti idu uz što manja ograničenja, a opet na najsigurniji način, odgovorila je Pavić Šimetin.

Pročitajte još

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija