Županija

NARDELLI Do brze ceste nas dijeli nekoliko godina, dotad radimo na povećanju sigurnosti magistrale

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli ugostio je u petak popodne premijera Andreja Plenkovića i ministre u Vladi RH. Teme sastanka bile su brza cesta, vatrogastvo i Kupari. Kako je istaknuo načelnik Nardelli problem prometa kroz Župu dubrovačku ne tišti samo ovu općinu već je riječ o široj problematici koja se tiče i Županije i Grada Dubrovnika.

-Mi koji živimo na području Župe dubrovačke imamo negativne posljedice od tog prometa. Znamo da državna cesta kroz Župu više sliči gradskoj ulici nego ozbiljnoj državnoj prometnici i u tom cilju me veseli odluka Vlade što će izgradnja brze ceste ući u strateške projekte RH. Znamo da nas ipak do izgradnje dijeli dugi niz godina. Studija IGH još nije u cijelosti privedena kraju, a nakon njene izrade kreće projektiranje, ishođenje potrebnih dozvola, otkup zemljišta…. dakle, u najboljoj mjeri nas nekoliko godina dijeli od njene izgradnje, a samim tim i rješenja prometa kroz Župu dubrovačku – rekao je Nardelli dodavši kako je još u prosincu prošle godine na sastanku s ministrom Butkovićem i direktorom Hrvatskih cesta Škorićem tražio vatrogasne mjere, od čega je dio već započet.

-Tražimo pješačke prijelaze, projektiranje i izgradnju svega onoga što je moguće napraviti još do početka sezone kako bi se život nas u Župi učinio lakšim. Natječaj za kompletno projektiranje državne ceste kroz našu općinu je otvoren, još nije odabran najpovoljniji ponuditelj, što očekujemo skoro i da će krenuti projektiranje svih pothodnika i nathodnika, rješavanje klizišta, sanacije pokosa… – rekao je Nardelli.

Druga tema sastanka s premijerom bilo je pitanje vatrogastva, na što ih je ponukalo nedavno događanje u HE Dubrovnik u Platu.
-DVD Župe je prvo izašlo u pomoć djelatnicima HE Dubrovnik, a znamo kako je ono financirano 98 posto od strane Općine. Držimo da je kroz izmjene Zakona o vatrogastvu nužno na pravedniji način rasporediti sredstva koja država izdvaja za vatrogastvo. Kad govorimo o javnim vatrogasnim postrojbama, oni dobivaju dio tog kolača, ali DVD-ovi ne. U tom smislu smo tražili od predsjednika Vlade da se ta sredstva bolje rasporede tako da i DVD-ovi dobiju dio sredstava po nekim kriterijima – rekao je Nardelli.

Na kraju, jedna od tema bili su i Kupari, koji, rekao je načelnik, idu svojim tijekom. No, razgovaralo se i o prostoru autokampa u Kuparima, koji je prostorno-planskom dokumentacijom bio predviđen za kongresni centar. Ipak, studija je pokazala kako je Babin kuk bolja lokacija za taj objekt, s čime se Nardelli baš i ne slaže.
-Držim da su Kupari jednako vrijedna lokacija kao Babin kuk, možda čak i bolja – rekao je te dodao kako je dogovoreno da će općina u suradnji sa Županijom i Gradom Dubrovnikom kroz urbanizam predvidjeti to područje za javno-društvenu namjenu, a kad se prostor detaljno razradi predložit će se Vladi da dio tog zemljišta ili cijelo prepuste jedinici lokalne samouprave.

Pročitajte još

[FOTO] ‘SVE IDE PO PLANU’ Obišli smo radove na Vili Čingriji

Dulist

Napreduju radovi na Centru za djecu s poteškoćama u razvoju u Metkoviću

Dulist

PRIVREMENO Župljani u Srebrenom mogu produžiti abonamenat za prosinac

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija