Aktualno

Nakon 46 godina ukida se JMBG, ostaje samo OIB

Nakon 46 godina ukida se JMBG, ostaje samo OIB

Jedinstveni matični broj građana (JMBG) konačno odlazi u povijest.

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u javnu raspravu prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju koji ima samo dva članka: prvi kaže da danom stupanja na snagu ovoga zakona prestaje važiti Zakon o matičnom broju, a drugi da ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Narodnim novinama.

To će značiti da se JMBG ili samo MBG više neće smjeti koristiti kao redovna, osnovna ili stalna identifikacijska oznaka građana, ali postojeći matični brojevi neće se brisati iz evidencija kako bi se mogli koristiti kao kontrolni mehanizam te za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja (OIB).

Naime, osobama koje su preminule prije 31. prosinca 2008., odnosno osobama koje su nestale ili stradale tijekom Domovinskog rata ili članovima obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja, prenosi Jutarnjilist.

Pročitajte još

SKUPO SPORO PRAVOSUĐE Evo koliko je država morala platiti u samo jednom mjesecu

Dulist

ZBOG IZBORA Banke 17. travnja neće raditi, uputile poziv klijentima

Dulist

NEBOJŠA STOJČIĆ Moramo raditi na brendu Dubrovnika kao sveučilišnog grada. Izblijedio je s jačanjem turizma

Andrea Falkoni Račić