Aktualno

Gotovo 80 milijuna eura poduzetnicima za subvenciju kamata na investicijske kredite

Gotovo 80 milijuna eura poduzetnicima za subvenciju kamata na investicijske kredite

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i 15 poslovnih banaka u srijedu su potpisali sporazum o suradnji na poslovima subvencioniranja kamata iz sredstava NPOO-a, pri čemu će se financijskim instrumentom vrijednim gotovo 80 milijuna eura poduzetnicima i subjektima javnog sektora kamate na investicijske kredite subvencionirati do 75 posto.

Predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo istaknuo je da je uz pomoć tih oko 80 milijuna eura moguće potaknuti investicije od čak 400 milijuna eura. Kada su u pitanju kamatne stope, izvijestio je Čuvalo, one će biti smanjene u rasponu od 50 do 75 posto od inicijalne tržišne kamatne stope.

Pritom, projekti koji će se financirati moraju zadovoljavati i kriterij ekološke prihvatljivosti, napomenuo je Čuvalo, koji je poduzetnike pozvao da se što prije jave HBOR-u ili bankama, kako bi krenuli u realizaciju investicija.

Subvenciju je moguće dodijeliti putem kredita za ulaganja u osnovna sredstva, od pokretanja poslovanja, do modernizacije i proširenja kapaciteta. Iznos subvencije po pojedinom kreditu je ograničen na 500 tisuća eura za male i srednje poduzetnike, odnosno na milijun eura za ostale subjekte.

Subvencija do najviše tri postotna boda se dodjeljuje ovisno o namjeni i vrsti ulaganja, a može iznositi do 75 posto kamatne stope za zelenu ii digitalnu tranziciju, do 65 posto kamatne stope za ulaganja na posebna područja RH ili u istraživanja, razvoj i inovacije, kao i za ulaganja javnog sektora u ublažavanje posljedica potresa, odnosno do 50 posto kamatne stope za ostala ulaganja u konkurentnost i otpornost, piše Poslovni dnevnik. 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist