Koronavirus u Hrvatskoj

NACIONALNI STOŽER Zabranjuje se napuštanje županija, teže do propusnica

NACIONALNI STOŽER Zabranjuje se napuštanje županija, teže do propusnica

Stožer je na presici predstavio nove mjere. Zabranjuje se napuštanje županije, a vraćaju se propusnice čiji će se dobivanje postrožiti. Mjere koje su sada aktualne se produljuju pa tako kafići i restorani ostaju zatvoreni. Iznimka je da se okupljanja ograničavaju na dva kućanstva. Odluka o nužnim mjerama stupa na snagu 21. prosinca, a odluka o napuštanju županija stupa na snagu 23. prosinca, prenosi Večernji list.
Ministar Davor Božinović predstavio je nove mjere.

-Početak školskih praznika, učenici idu na raspust do 18. siječnja čime će se smanjiti pokretljivost učenika, rastereti će se javni školski prijevoz – kazao je Božinović. Kazao je da će se u srijedu u vladi razgovarati s HGK i HOK i da je inicijativa da radnici koriste stare godišnje odmore tijekom božićnih i novogodišnjih odluka.

-Oni upućuju apel svima da svojim zaposlenicima omoguće korištenje godišnjih odmora, upoznati su sa svime i Sindikati – dodao je.

-Nastavljaju se aktualne mjere uz neke iznimke. Privatna okupljanja i svečanosti ograničena su na 10 osoba, a ograničava se i okupljanje na dva kućanstva. Misna slavlja se održavaju putem radija i TV-a, a osim za Badnjak i Božić bit će dopuštene iznimke, uz posebne mjere. Kod kina i kazališta i misnih slavlja mora biti osigurano sedam četvornih metara površine. Zabranjuju se napuštanje mjesta prebivališta. Zabranjuju se putovanje izvan matične županije – rekao je Božinović.

-Zabrana napuštanja županije neće se odnositi na: osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: Pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19, diplomatsko osoblje – kazao je.

-Riječ je o dva tjedna, apeliramo na sve da se suzdrže od putovanja i okupljanja i druženja. Ja znam da su brojne firme upravo u ovo vrijeme bile sklone poticati da djelatnici uzmu godišnji. Poslodavci će propusnice tražiti od Stožera, već imamo upite i radi se na tome – kazao je Božinović.

-Kada govorimo o opravdanim razlozima tu postoji cijeli niz mogućnosti, odnosno situacija koje će Ravnateljstvo procijenjivati. To su osobe koje skrbe za starije i nemoćne osobe, ali i rezervacija – smještajnog objekta kojem nije zabranjen rad. Da za one koji su uplatili u poziciji su da ostvare taj svoj plan – kazao je Božinović.

-Apelirat ćemo na crkvu da i vjernici osiguravaju provođenje mjera. Što se tiče okupljanja ispred crkvi vrijedi ona horizontalna mjera o okupljanju 25 ljudi. Bit će i mjera da se polnoćke pomaknu, da sve mise završe do 22 sata i isto tako da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak, preporučuje se odrediti klupe za vjernike iz istog kućanstva – naglasio je Capak.

-Bolesti infektivne se šire putovanjima to je znanstveno dokazano – rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

-Što se tiče odluke to je odluka o zabrani napuštanja, a ne o zabrani povratka. U ovom trenutku u koliko je netko prijavio prebivalište negdje drugdje to se tretira da je to stalno prebivalište. To bi trebalo značiti da tu osoba stalno živi – rekao je Božinović. Vjerska okupljanja za blagdane “Dali smo snažnu preporuku da se misna slavlja prenose radijom i TV-om. Postoji duhovna potreba ljudi na odlazak u Crkve i ako postoje mjere i ako postoji izračun koliki je rizik, odlučeno je da se osigura mir ljudima, da im se to omogući za Badnjak i Božić, a onda se vraćamo na staro”, kazao je. “Svatko onaj tko je vjernik to zna, to je jedan sat, to nije boravak od nekoliko sati, to se provodi u miru i svi koji jesu vjernici to će shvatiti, to se tiče svih vjeroispovijesti, to vrijedi i za Hanuku i Bajram – navela je Markotić.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist