Koronavirus u Hrvatskoj

NACIONALNI STOŽER U cijeloj Hrvatskoj novooboljelih je 18, to nikako ne znači da se možemo ‘opustiti’

stozer

Novooboljelih je u Hrvatskoj 18, dakle ukupno imamo 1832 bolesnika oboljelih od COVID-19. Testirano je ukupno 21 647 osoba, a pozitivnih je 8,53 posto što je mali pad u odnosu na jučer. Od jučer su preminule tri osobe, dvije osobe u Splitu, te jedna osoba u KB Dubrava. Na respiratoru je 27 bolesnika, hosiptalizirano je 361, dakle jedanest manje nego jučer, oporoavljenih, odnosno otpuštenih je 374 – 15 više. Izliječenih kod kuće je 24, ukupno je dakle 615 oporavljenih – istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

‘Budimo oprezni i mudri i dalje’

– Ovo je trenutno dobar rezultat, međutim s obzirom na ponašenje ovog virusa u većem dijelu Europe, moram o biti oprezni i dalje te mudri. Ne smijemo dopustiti da nas rezultat pokoleba u poštivanju mjera. Budimo i dalje oprezni – naglasio je Beroš. Odgovorio je na jedno ‘goruće pitanje’.

Trudnice bez propusnica

– Trudnice bez propusnica – ta situacija nije upitna! One mogu, bez obzira tko ih vozi, preći u drugu općinu ili županiju doći do bolnice i obaviti porod bez poteškoća – naglasio je važnu vijest ministar Beroš.

U bolnici u Puli pokrenuto je testiranje istom metodom kao u Zagrebu pa je to još jedan punkt gdje se testiraju bolesnici pod sumnjom – rekao je također Beroš.

Pet odluka Nacionalnog stožera

Nacionalni stožer donio je pet odluka kojima se produžava važnost odluka donešenih u predhodnom razdoblju. Jedna od njih je mjera ograničavanja socijalnih kontakata. Produžuju se mjere zabrane okupljanja i rada objekata poput kafića i neprehrambenih trgovina te niza djelatnosti, naglasio je ministar Davor Božinović. Mjere će se produžiti do 4. svibnja.

– Napušta se model organiziranih konvoja. Vozači kamiona će na granici dobiti obavijest da smiju voziti samo autocestama. Moći će se zaustavljati samo na točno određenim mjestima – naglasio je Božinović, te ponovio kako se večeras u ponoć ublažava mjera e-propusnica i to tako da više unutar pojedine županije one više neće biti potrebne.

Capak: Situacija se poboljšava, ali opterećenje je još tu i opasnost nije prošla

– Povoljna je brojka, kakvu nismo imali već dugo vremena. Situacija se poboljšava, ali imamo opterećenje od prije. Tu su možda osobe za koje ne znamo da su bolesni, koje su kliconoše. Opasnost nije prošla – naglaiso je pak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Prokomentirao je i e-Propusnice, kazavši kako je procijenjena povoljna epidemiološka situacija kako bi se maknula ograničenja unutar županija – ako to županije zatraže.

– Ograničenja kretanja između županija ostaju – naglasio je Capak dodavši da će se vrlo oprezno ublažavati mjere.

Alemka Markotić: Brzi testovi za serološko testiranje

– Svi štićenici u domovima u kojima se pojavila zaraza su testirani. Ono što će se dalje pokušati napraviti su brzi testovi za serološko testiranje koji ne mogu detektirati nekoga u prvih pet dana – naglasila je pak Alemka Markotić, ravnateljica ‘Dr. Fran Mihaljević’. Ići će se, istaknula je, i na šire testiranje – i osoblja i korisnika.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist