DuList IN

MYSTICA U SALOČI OD ZRCALA Osluškujte mlade na ‘Glazbenim satovima’

MYSTICA U SALOČI OD ZRCALA Osluškujte mlade na ‘Glazbenim satovima’

Onima koji prate i osluškuju dubrovačku glazbenu scenu sigurno su na red došli i zanimljivi ‘Glazbeni satovi’ koji se održavaju u Saloči od zrcala svakog četvrtka, gdje su nastupili brojni mladi i malo mlađi dubrovački glazbenici.

Ovog nas pak četvrtka očekuje jedan od naših najzanimljivijih bendova, Mystica, no prije nego što ih najavimo, odlučili smo porazgovarati s organizatorima – Žarkom Dragojevićem iz Audiovizualnog centra Dubrovnik, te Vedranom Levijem iz Dubrovačkih knjižnica, koji su nam otkrili kako su jako zadovoljni dosad održanim koncertima.

– Koncertne večeri pod nazivom ‘Glazbeni sat’ na naše su zadovoljstvo i pogotovo ponos mladih glazbenika prošle sjajno! Na svakoj od prethodne dvije u prostoru Saloče od zrcala se skupilo pedesetak ljudi u publici i dalo podršku stvaralaštvu djece ovog Grada. Mi kao inicijatori i produkcijska potpora smo jako sretni, jer je glazba koju mladi kantautori izvode zbilja očaravajuća. Nadamo se kako će ovi dječaci i djevojčice ustrajati u svome glazbenom izričaju i samo se još više razvijati – naglasio je Dragojević u ime AVCDa, dok Levi dodje:

‘Prostor Čitaonice Narodne knjižnice Grad ima iznimnu akustiku koja je idealna za ovakav tip koncerata. Vjerujem kako će s vremenom biti sve više ovakvih događanja’.

Dosad su u Saloči zasvirali Senko Čustović, Marin Lucianović, Mihael Štaka, band Dapal… Zaista, vrijedno slušanja, gledanja, potpore mladima. Upravo to je jedna od ‘misija’ AVCDa, a Žarko nam je otkrio i trenutne suradnje.

Ima mjesta i za novi dječji igrani film

– Audiovizualni centar Dubrovnik je nagrađivana udruga koja postoji od 2013. godine i nastala je na inicijativu Alena Redžovića i Mara Bošnjaka. Kolege su se dosad više koncentrirali na vizualni dio, dok sam ja preuzeo audio stranu. Iz godine u godinu smo ostvarili suradnje s dubrovačkim školama, Upravnim odjelima i institucijama Grada Dubrovnika, Zajednicom tehničke kulture i nizom privatnih te civilnih udruga i organizacija. Trenutačno u suradnji s OŠ Marina Držića se radi na novom dječjem igranom filmu! – ističe, uz zahvalu svima koji su prepoznali ovaj projekt.
– Želja za ostvarenjem ovog programa, nazvanog ‘Glazbeni sat’, ne bi bila moguća bez potporu UO za kulturu i naravno Dubrovačkih knjižnica. Moram istaknuti nesebičnu pomoć vrijednih djelatnika ove kulturne ustanove – Vedrana Levija i Ane Pendo; koji su nam uz podršku ravnateljice Vesne Čučić omogućili da se program održi u Saloči od zrcala. Uspješna suradnja je također uvrštena u sklopu programa ‘Mladi i Grad skupa’ pri Upravnom odjelu Grada Dubrovnika za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilna društva – dodao je Žarko.

Vrijeme je i da najavimo Mysticu, nešto starije, pa time i poznatije sudionike ‘Glazbenog sata’. Oni će zasvirati 30. studenog s početkom u 19 sati te će žestoki metalci ovog puta biti u nježnijem ruhu, akustični set je pripremljen i vjerujemo kako nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Već ih se imalo prilike poslušati u akustičnoj varijanti na promociji knjige mlade autorice Tanje Radman, ali samo s nekoliko pjesama. Napokon ćemo ih imati prilike vidjeti na samostalnom koncertu. Svakako bit će to nešto drugačije, što se nema prilike čuti često u Dubrovniku, kazao nam je Levi.

– Svirka će potrajati otprilike sat vremena, a od repertoara je moguće čuti tematsku glazbu iz filmske industrije, od Gospodara prstenova, Harry Pottera, pa i planetarno popularne Igre prijestolja. Bit će i par tradicionalnih pjesama kakav se mogu naći u kulturi otočja Velike Britanije. Važno je napomenuti da po prvi put imamo u bendu i frulu, instrument koji će vješto zasvirati naš dobri prijatelj Dubravko Jakovljević. Ostatak članova su Ilija Begušić i ja na gitarama, Marin Koštro na bas gitari i Magdalena Kačić-Barišić na mikrofonu – kazao nam je pak gitarist Veki Kovačević.

– Za nadati se kako ova tri koncerta su tek početak suradnje. Ideja ima dosta. Koliko će se uspjeti realizirati mogla bi pokazati već iduća godina. Svakako pokušavamo organizirati daljnje nastupe aktivnih glazbenika i grupa iz Grada i okolice – zaključuje Levi, a mi bismo samo još dodali: dođite ih poslušati!

MNJ/ Foto: AVCD

Pročitajte još

IVANA MAROVIĆ IZ TAJLANDA ‘Jela sam škorpione, a otrovala se piletinom’

Dulist

[FOTO] UNIDU BookClub – inicijativa koja obogaćuje studentski život Dubrovnika

Nora Di Leo

DEFINITIVNO FAVORIT! Baby Lasagna skočio na eurovizijskim kladionicama

Dulist