Grad

„Molim Vas da više ne koristite ovu poštu. Gradonačelnik Dubrovnika”

„Molim Vas da više ne koristite ovu poštu. Gradonačelnik Dubrovnika''

Na redakcijski mail DuLista stigla je zanimljiva prepiska, koja se tiče nedavno objavljenog teksta u rubrici ‘Vaše vijesti’ online izdanja našeg tjednika, pod nazivom ‘Gradonačelnik je sam sebi svrha, a njegov rad usmjeren isključivo iskorištavanju’.

Pismo čitatelja uputila je naša sugrađanka dr. Dorina Mitić Šoša, no ono što je prethodilo njenom osvrtu svakako je zanimljivo.

Naime, način komunikacije iz gradske uprave je u najmanju ruku – nedovršen. Nakon poprilično oštrog e-maila kojeg je dr. Mitić Šoša uputila samom gradonačelniku Vlahušiću: ‘Mi građani se pitamo s kojim pravom dozvoljavate ovakve bučne koncerte na otvorenom, na Stradunu. Cijeli Grad se trese. Vi ste jedna bezobzirna osoba, bez imalo osnovnog odgoja i obrazovanja koja ne zaslužuje ni trunku poštovanja.’, uslijedio je kratak odgovor:

”Dana 3. listopada 2015. u 22:02 Gradonacelnik <mayor@dubrovnik.hr> je napisao/la:
Poštovana, molim Vas da više ne koristite ovu poštu.
Gradonačelnik Dubrovnika”

”Nego koju? – kako se drugačije mogu žaliti na Vaše sulude ideje nego direktno Vama, jer ovo što činite po Stradunu sa tim mega razglasima ne samo da nije korektno prema građanima nego je i štetno za baštinu. Ali to Vama izgleda nije jasno ili Vas nije briga ni za građane ni za baštinu. Uostalom, građani se više nemaju kome žaliti, a i kad se žale, nema koristi, tako izgleda vaša Vlast u Gradu, i nemate se čime ponosit. Vi niste gradonačelnik nego nekakva vlast koja je sama sebi svrha” – nastavila je dr. Mitić Šoša u oštrom tonu, nakon čega je uslijedilo pismo čitatelja objavljeno na www.dulist.hr 4. listopada.

– Tko je to Grad Dubrovnik? Ispostavilo se da je to osobno gradonačelnik Vlahušić, koji se uporno krije iza tog naziva. I normalnom čovjeku ne može biti jasno da jedan gradonačelnik, čiji je osnovni i glavni posao briga o kvaliteti života građana, može građanima priuštiti tako nešto nakaradno i nasilno usred Grada. Normalan čovjek se mora zapitat i kakva je to osoba u liku gradonačelnika i kakva je njegova kultura, obrazovanje pa i odgoj kad se može tako nasilnički ponašat prema svojim građanima. Nema tu opravdanja u smislu ‘produženja sezone’ i sličnih gluposti, jer na prvom mjestu su prava građana i njihov kvalitet života, a onda turizam. Drugo, koncerti takve vrste, s razglasima i po zakonima RH ne održavaju se na otvorenom, niti u centru naseljenog mjesta, a pogotovo ne na onom malom, intimnom akustičnom prostoru ispred crkve sv Vlaha – piše među ostalim dr. Mitić Šoša, a dodaje i ovo:

– Ovdje se ne radi samo o nasilju nad građanima, nego i o nasilju nad naslijeđenom nam baštinom koja se takvim koncertima uništava. Pa je tako već uništen Orlando, oštećena je Crkva svetog Vlaha i Sponza, sve od silnih decibela, i NIŠTA, i dalje se provodi isto nasilje, bez obzira na sve i svakoga, kako da su ti koncerti od životne važnosti za Grad, a upravo je suprotno. U nas više ništa nije čudno, građani se nemaju kome žalit, ali ipak, o ovome bi se trebali oglasit i konzervatori i Biskupija i DPDS, ravnatelji muzeja i svi kojima je do baštine, bar deklarativno, stalo. Gđa Beba Beritić je rekla: ‘Grad treba njegovat i pazit kao jednog starca, jedino tako može živjet’ – dodaje u pismu čitatelja.

– I kad se sve ovo sagleda, Vlahušić zapravo nije gradonačelnik, nego NEŠTO što je samo sebi svrha. Njegov rad nije usmjeren unapređenju kvalitete života građana i očuvanju Grada i baštine, nego je usmjeren isključivo iskorištavanju postojećih resursa, to jest baštine,u stilu: ‘Navali, pa dok dura – dura!’ – zaključuje dr. Mitić Šoša.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist