Zanimljivosti

Mirovine manje – ali sigurnije!?

Mirovine manje - ali sigurnije!?

Vlada Jadranke Kosor prošle godine donijela je odluku o uključivanju mirovinskog dodatka u mirovinsku osnovicu.

Stupanjem na snagu Zakona o dopuni Zakona o dodatku na mirovine početkom ove godine, prilikom usklađivanja mirovina sa životnim troškovima umirovljenici mogu očekivati nešto veća primanja. Uključivanjem dodatka u mirovinu također se rješavaju straha od ukidanja tog izborenog prava, ali, u isto vrijeme oko 70.000 hrvatskih umirovljenika u veljači je primilo mirovine manje za oko 57 kuna.

Naime, uključenjem dodatka u iznos mirovine, oni su postali obveznici poreza na dohodak jer im je visina mirovine prešla granicu od neoporezivih 3200 kuna. U nepovoljnijem su položaju i oni umirovljenici čija je mirovina u visini prosječne hrvatske plaće od oko 5300 kuna, pa im je naplaćen i zdravstveni doprinos u iznosu od 3 posto.
 
DODATAK UŠAO U OSNOVICU
 
Kako saznajemo, upravo zbog tog smanjenja mirovina, dubrovačkoj područnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pristižu i brojne pritužbe dubrovačkih umirovljenika.
Podsjetimo, prema prijedlogu dopune Zakona o mirovinskom osiguranu i Zakona o dodatku, umirovljenicima kojima je mirovina određena 1. siječnja 1999. isključivo na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju, od 1. listopada 2007. isplaćuje se dodatak na mirovinu u iznosu od 4 do 27 posto iznosa mirovine, ovisno o godini kad je ostvareno pravo na mirovinu.

Dodatak koji prosječno iznosi 351 kunu, isplaćivao se kao zasebno primanje, i nije bio opterećen porezom, a primalo ga je oko 300.000 korisnika. Ovim promjenama, uvodi se i oporezivanje mirovina onih hrvatskih građana, koji su mirovine stekli u inozemstvu.

S obzirom da su se za uključenje dodatka u mirovinsku osnovicu zalagale hrvatske umirovljeničke udruge, za komentar pitali smo čelnike dubrovačkih udruga koje skrbe o umirovljenicima.
 
MIROVINE STALNO PADAJU
 
– Mi smo se zalagali da se dodatak na mirovine uključi u mirovinsku osnovicu kako se eventualno taj dodatak ne bi u budućnosti ukinuo. Aktualni problem hrvatskih umirovljenika nije taj dodatak, već konstantan pad mirovina – ističe predsjednik Matice umirovljenika Dubrovnik Roko Markić.

– Visina prosječne mirovine u 2010. godini je iznosila 2165 kuna, a 2011. visina mirovine je pala za 6 kuna te je iznosila 2159 kuna. Riječ je o relativnom i apsolutnom padu, cijene idu gore, a mirovine opadaju, a uz pada životnog standarda, prosječna mirovina ne prati ni troškove života ni plaće – zaključio je Markić.

Isto tvrdi i predsjednik dubrovačke podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske Ivan Sršen, koji kaže kako je Sindikat uključenje dodatka u samu mirovinu, tražio više od godinu dana.

– Pozdravljamo uključivanje mirovinskog dodatka u samu mirovinu -ističe Sršen te napominje kako su u Sindikatu bili svjesni kako će dio umirovljenika zbog toga ući u obračun poreza i time primati manje mirovine.
 
GRANICA OPOREZIVANJA NA 3400
 
– Ako dodatak ne uđe u osnovicu sutra se može dignuti. Sada on više nije dodatak, već je sastavni dio mirovine. Tražili smo da se granica za oporezivanje sa 3200 podigne na 3600 kuna, a vlada je prihvatila granicu od 3400 kuna – naglašava  Sršen i zaključuje kako od 1. ožujka porezu neće biti podvrgnute mirovine koje ne prelaze 3400 kuna.

– S obzirom na sadašnju situaciju, mislim da će mirovine izaći iz krize, a oni koji imaju male mirovine ove promjene neće osjetiti. Minimalno će osjetiti oni koji imaju mirovine oko 6 000 kuna, a bit će im umanjene za 60-ak kuna – ističe predsjednik Vijeća za starije osobe i umirovljenike pri Gradu Dubrovniku Ante Marković.

– Ministar je također donio odluku da bi se ove godine mirovine trebale povećat za oko 2 posto. Riječ je zapravo o odmrzavanju mirovinu. Dođe li do najavljenog povećanja mirovina, ovo smanjenje koje osjećaju umirovljenici koji su ušli u sustav oporezivanja, ne bi trebali više osjećati – zaključuje Marković.
 

UMIROVLJENIČKA POLITIKA GRADA
Kako ostvariti dodatke

Grad Dubrovnik nizom mjera pomaže umirovljenicima koji ima male mirovine. Tako je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika 14. prosinca 2011. usvojilo Mjere socijalnog programa za  2012. godinu i Odluku o izmjenama i dopunama odluke o socijalnoj skrbi. Time je, kao i dosada, regulirano ostvarivanje prava na mjesečni dodatak u iznosu od 200 kn dubrovačkim umirovljenicima čija mirovina sa svim dodatcima ne prelazi 1 800 kuna.
Također, oni umirovljenici čija mirovina također ne prelazi 1800 kuna, a čiji je socijalni položaj posebno ugrožen, imaju pravo na mjesečni dodatak u iznosu od 500 kuna. Pravo na ovaj dodatak od 500 kuna imaju umirovljenici koji od vlastite mirovine sami uzdržavaju jednog ili više članova obitelji, umirovljenici koji sami od vlastite mirovine podmiruju troškove najma stana i umirovljenici koji ostvaruju pravo na doplatak za pomoć i njegu temeljem uvjeta prihoda sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Umirovljenici koji zadovoljavaju jedan od ova tri kriterija za ostvarivanje uvećanog dodatka dostavljaju potrebnu dokumentaciju nadležnom Upravnom odjelu.

Mirovinski dodatak od Grada Dubrovnika prima ukupno 1208 korisnika, a uvećani dodatak u iznosu od 500 kuna koji se ostvaruje po navedenim posebnim kriterijima u siječnju ostvarilo je 37 korisnika.
Iz gradske uprave posebno naglašavaju kako je cenzus od 1800 kuna za ostvarivanje mjesečnog dodatka najveći u Republici Hrvatskoj, dok primjerice Split, Rijeka, Zagreb isplaćuju mjesečni dodatak po cenzusu od 1500 kuna.

Treba nadodati kako u sklopu socijalnog programa Grad Dubrovnik omogućuje svim osobama starijim od 65 godina besplatan gradski prijevoz, dodjeljuje jednokratne novčane pomoći socijalno ugroženima, a sufinancira aktivnosti udruge Matice umirovljenika Dubrovnik.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist