AktualnoKome zidine

Ministrica ne želi o zidinama!

Ministrica ne želi o zidinama!

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić ne želi javno iznijeti stav o modelu gospodarenja dubrovačkim zidinama.

Točnije ne želi se izjasniti kakav će stav Ministarstvo kulture zauzeti vezano za dopis dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića koji joj je upućen još u veljači, a vezano za gospodarsko korištenje dubrovačkim zidinama. Iako smo odgovor na naš upit čekali više od dva tjedna, odgovoreno nam je tek na pitanje o radnoj skupini koja se, na prijedlog Vlahušića, tek treba oformiti.

– Tijekom razgovora ministrice kulture Andree Zlatar Violić s gradonačelnikom Androm Vlahušićem dogovoreno je da će se formirati radna skupina čiji je zadatak proučiti zakonske odredbe o upravljanju i gospodarenju kulturnim dobrima. S obzirom da takva radna skupina uključuje i predstavnike drugih ministarstva (Ministarstva pravosuđa, Ministarstva financija), Grada Dubrovnika te udruge Društva prijatelja dubrovačke starine ovih dana očekujemo imena osoba koje će matične institucije predložiti.

Kada bude formirana radna skupina obavijestit ćemo vam o tome, a vrlo brzo nakon toga moći ćemo odgovoriti i na vaša ostala pitanja – šturi je odgovor na upit duLista, poslan još 9. ožujka.

A na ostala pitanja, dakle kakav će stav zauzeti ministrica, tko je u radnoj ksupini, te je li proveden nadzor nad poslovanjem, trošenjem sredstava i stjecanjem vlasništva Društva prijatelja dubrovačke starine, koje upravlja dubrovačkim zidinama, a što je u dopisu tražio Vlahušić, odgovorit će nam se naknadno!

Pa iako se još prošlog tjedna iz gradonačelnikove izjave dalo naslutiti kako su neki dogovori postignuti, to se očito nije dogodilo. Vlahušić se naime, pohvalio kako je ministrici podatsro nove ideje i prijedlog o upravljanju zidinama. Grad Dubrovnik bi po njemu trebao preuzeti u cijelosti upravljanje zidinama i naplatu ulaznica, dok bi Društvo prijatelja dubrovačke starine samostalno i po vlastitim procjenama predlagalo što se na zidinama treba obnoviti, u što bi se godišnje ulagao iznos od 5 do 30 milijuna kuna (maksimalno 40), no uz uvjet da su natječaji javni.

Uz to, Društvo bi godišnje za svoju promociju i promociju zidina dobivalo 10 posto od ukupnog iznosa sredstava koja se dobiju naplatom ulaznica. Ista vrijednost, dakle 10 posto, ulagala bi se u obnovu spomenika na prostoru nekadašnje Dubrovačke Republike.

Ministrica Andrea Zlatar Violić predložila je, pohvalio se Vlahušić, da se dio novaca od zidina utroši za školovanje svih ljudi u Dubrovniku i Hrvatskoj koji se bave baštinom.
– Ovo je racionalan i normalan prijedlog – zaključio je slavodobitno gradonačelnik.
Kako će se ovaj gordijski čvor riješiti, trebalo bi se znati nakon što se oformi radna skupina.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist