Koronavirus u Hrvatskoj

MINISTAR MARIĆ Oporavak gospodarstva očekujemo 2023. godine

MINISTAR MARIĆ Oporavak gospodarstva očekujemo 2023. godine

Ministar financija Zdravko Marić govorio je na 32. susretu Kluba izvoznika o gospodarskim kretanjima prošle godine, ali i predstavio plan oporavka. Odmah na početku rekao je da je ova kriza bez presedana koja je imala simultani šok, kako na ponudi tako i na potražnji.

-Teški poremećaji u lancima opskrbe koji su se dogodili jako su utjecali na makroekonomske rezultate i dobro je da se ovakvim skupovima robni izvoz i robna razmjena stavljaju u fokus jer, relano, mi već godinu dana pričamo samo o uslužnom sektoru – rekao je Marić i dodao da su se prošle godine rezultati turističke sezone i robni izvoz pokazali boljim od očekivanog, ali da je kraj godine i dodatni val zatvaranja malo pokvario te parametre.

Osim toga, ministar je istaknuo da jedino građevinski sektor raste, što je trenutno očekivano. Što se tiče izvoznog dijela, gledajući globalne trendove, očekivanja su bila da će poremećaji biti veći, ali na sreću Hrvatska je izbjegla te trendove upravo zahvaljujući izvoznicima.

-Izvoz mora biti pokretač hrvatskog gospodarstva, sektor koji stvara dodatnu vrijednost i kao takvog ga treba prepoznati i dati mu sve što je moguće od strane države kako bi se i dalje razvijao – rekao je Marić.

Marić se osvrnuo i na zadnju krizu iz 2008. godine te je krazao da smo se tek 2019. godine vratili na predrecesijsku razinu, ali da smo nažalost ušli u novu krizu. Dodao je da smo od 2008. godine izgubili 12 posto BDP-a, piše Lider media.

Što se tiče izlaska iz trenutne krize, Marić kaže da očekuje da će se od 2023. godine dobar dio djelatnosti oporaviti te da trebamo činiti sve da do toga i dođe, da oporavk bude jači i brži i da otvorimo perspektivu koja nije nestala.

-Dodao bih da naši problemi koje smo imali prije krize nisu nestali poput pitanja demografije i problema radne snage, ali te probleme nikako ne smijemo zanemarti na neki srednji i duži rok – rekao je ministar.

Govoreći o Vladinim mjerama, Marić je rekaoda su one bile adekvatne i dobro tempirane te da je održana razina zaposlenosti što je u konačnici bio i ključni prioritet Vlade.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist