Koronavirus u Hrvatskoj

MINISTAR ALADROVIĆ NAJAVIO ‘Osigurali smo dodatnih 400 milijuna kuna za pomoć poduzetnicima’

Ministar Josip Aladrović bio je gost Dnevnika Nove TV te se osvrnuo na potpore za poduzetnike i najavio da će biti dostupne i u ožujku.

‘Pa bit će novca, novac smo osigurali. Osigurali smo dodatnih 400 milijuna kuna za pomoć”. To je samo za mjesec ožujak, ali ako bude potrebno, ministar kaže da će se ‘naći novac i za kasnije’.

Premijer Andrej Plenković najavio je da do rebalansa proraćuna neće doći, pa je pitanje otkud novac Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da se namire sve potrebne i planirane obveze.

-Imamo određene uštede u ranijim periodima, u kontekstu fiksnih troškova i ovih 400 milijuna kuna. Definitivno možemo bez rebalansa kroz financijski plan Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ispoštivati i isplatiti našim poduzetnicima u travnju, za mjesec ožujak – komentirao je Aladrović.

Pad BDP-a

Pad BDP-a, kaže, je očekivan.

-Naravno da to nije ugodna situacija, naše projekcije su bile da će on biti i veći, značajniji. Oko osam posto smo predviđali prije ovog drugog vala, a on se zaustavio na nekih 8,4 posto. Kada se gleda struktura pada BDP-a, vidi se da je pad uzrokovan smanjenjem izvoza roba i usluga, pogotovo usluga – govorimo o turizmu i visokoj ovisnosti naše ekonomije o turizmu – rekao je.

Nadolazeće promjene

-Ono što ćemo mijenjati, to je kroz nacionalni plan oporavka, odnosno kroz sljedeći višegodišnji financijski okvir, učinit ćemo gospodarstvo otpornijim, povećati alokaciju u druge vrste, grane gospodarstva – informacije, komunikacija, IT, tehnologija – objašnjava ministar.

Aladrović je rekao da je to smjer u kojem se Hrvatska kreće, u kojem se Ministarstvo vodi pri izradi svih dokumenata vezanih uz Nacionalni plan oporavka te sve su to industrije ‘u kojima Hrvatska može imati globalnu konkurentnost u ekonomskom smislu’.

Zahtjevi za smanjenjem PDV-a

Ugostitelji i hotelijeri izražavaju negodovanje previsokom stopom PDV-a. Traže smanjenje PDV-a, smatraju da nisu konkurentni i trenutno bi ih samo to mogli iščupati iz krize.

-Mi smo o tome razgovarali nekoliko puta. Razgovarat ćemo i u budućnosti. PDV je ono što smo napomenuli na proteklim terminima razgovora sa našim ugostiteljima. PDV u ovom trenutku nije ključan jer ne možemo razgovarati o porezu koji je ključan u trenutku kada je zatvorena jedna djelatnost – objasnio je.

Siguran je da će modele konkurentnosti pronaći vrlo brzo.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija