Politika

ANDRO VLAHUŠIĆ O KREDITU ZA PLACU: Ovo je osiguravanje 18 milijuna kuna za Pera Vićana i prijatelje!

ANDRO VLAHUŠIĆ O KREDITU ZA PLACU: Ovo je osiguravanje 18 milijuna kuna za Pera Vićana i prijatelje!

Na početku rasprave o davanju suglasnosti za kredit od gotovo 2 milijuna eura za rekonstrukciju place u Gružu, gradonačelnik je gradskim vijećnicima podijelio stručno mišljenje Katarine Depope Radman.
-Cjelokupnu dokumentaciju javne nabave smo joj poslali na reviziju i na uvid vam je sve što je ona napisala – rekao je gradonačelnik. U svom se mišljenju osvrnula i na činjenicu kako je tvrtka Elektrocentar Petek kao dio zajednice ponuditelja u trenutku odabira izvođača bila u predstečajnoj nagodbi. Sanitat, po njenom mišljenju, zajednicu ponuditelja nije trebala isključiti iz odabira.
-Vrlo je jasno objašnjeno pitanje koje je gospodin Capor više puta postavio – rekao je gradonačelnik.
Istaknuo je kako se mogu slagati je li obnova u ovom trenutku bila potrebna ili ne.
-Nakon što smo ishodovali građevinsku dozvolu, odlučili smo krenuti u ovaj postupak jer nije bilo smisla odgađati ga. Imamo financijska sredstva i dodatno smo se željeli osigurati i uzeti kredit. Sanita je likvidan i sposoban vraćati kredit – napomenuo je uvodno gradonačelnik koji smatra da ne postoji nijedan razlog za ne krenuti u ovaj postupak.
-Poštuju se rokovi izgradnje te će se projekt završiti u datim vremenskim okvirima – napomenuo je, a sve na temelji izvješća voditelja projekta Srđana Todorovskog. Više puta se isticala cijena i u medijima se, dodao je, uspoređivala s cijenom u npr. Metkoviću.
-Ovdje govorimo o izgradnji u zoni pod zaštitom. Ne radi se samo o postavljanju betona i kupe kanalice. Govorimo o zoni koja se nalazi pored ljetnikovaca i povijesnih vrtova. Iz svih tih razloga još u doba gospodina Vlahušića angažiran je renomirani arhitekt Dinko Peračić – objasnio je dalje Franković. Napomenuo je kako je projekt jedinstven i specifičan.
-Svi uvjeti i parametri koji je natječaj nosio sa sobom bio specifičan i to će koštati koliko košta. Ovim se tražilo sam najbolje i vjerujem da smo to i dobili – mišljenja je.
Vijećnica Anita Bonačić Obradović navodi kako ne vidi smisao zašto se u Studiji isplativosti navodi broj noćenja od 2013.
-Nisam znala da je toliko bino u Studiji isplativosti govoriti o broju noćenja u hotelima. Imat ćemo placu s 5 zvjezdica. Je li se tu gledalo samo za prodavače ili se izlazilo ususret za nekoga drugoga. Za koji objekt i svrhu se to radi s obzirom da to toliko košta – iznijela je mišljenje te pitala zašto se diže kredit ako Sanitat taj novac ima na računu.
-Zašto se nije išlo preko fondova?  – pitala je dalje. S tim novcem moglo se izgraditi osam stanova od 65 kvadrata, rekla je na temelju mišljenja građevinskog inženjera.
-Razumijem da su cijene poskupjele, ali ovdje govorimo o poskupljenju od 140 posto. Tko će koristiti trg u popodnevnim i večernjim satima i koji je plan namjene prostora u vlasništvu Sanitata? – pitala je dalje vijećnica.
Repliku je imao Pero Vićan, inače predsjednik Nadzornog odbora Sanitata.
-Žao mi je što ne razumijete ništa i što idete s nesnošljivosti. Samo lud čovjek ne bi uzeo tako povoljni kredit. A da nismo imali probleme, imali smo fiknsu kamatnu stopu od 0,8 posto – rekao je Vićan.
-Od kud vam podatak da je to išlo s 8 na 18 milijuna kuna? Neshvatljivo je govoriti o pitanjima o kojima se ne razumijete – replicirao je SDP-ovoj vijećnici.
Vijećnik Andro Vlahušić je rekao kako Sanitat ima samo jedan prihod.
-Sanitat ima monopol na javnim površinama na kojima ostvaruje dobit – iznio je.
Vijećnica Bonačić Obradović rekla je Vićanu kako može s govornice pitati što želi.
-Nemam ovdje nikakvog interesa pa se neću uvući u nepotrebne rasprave, a uvijek ću postavljati pitanja koja me zanimanju – odgovorila je Vićanu.
Katarina Doršner rekla je kako su place turistička atrakcija.
U replici je Vićan rekao kako su imovinsko pravni odnosi riješeni prije dva mjeseca iako je bila izdana građevinska dovzola.
-Da se nije ova uprava uhvatila u koštac s tim, bili bismo na istom mjestu. Tamo ima prostor privatnik Vido Nadramija koji ga je kupio od Dubrovkinje, oko 30 kvadrata i ne može mu ga Sanitat oteti. Postoji zakup prostora kojega je stara uprava napravila – dodao je.
Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je smatrao da se treba ići u izgradnju place.
-Cijena je bila poznata i nismo se iznenadili – napomenuo je te dodao kako je šteta da se izgubio dobar kredit i to zbog žalbe drugog ponuditelja.
-Izračunajte koliko smo izgubili zbog žalbe koja nije bila utemeljena – rekao je te istaknuo kako je drui ponuditelj bio loše pravno savjetovan.
-Činjenica da 41 posto troškova na placu otpada na pomičnu konstrukciju govori koliko se radi o specifičnim poslovima – dodao je. Istaknuo je kako cijeli grad zna da Vido Nadramija ima tamo prostor.
-Ne vidim ništa problematično. Vidim jedino promišljanje svakog od vas je li ovo bilo potrebno. Ja smatram da jest – ističe gradonačelnik.
-Placa u Gružu je potrebna. Postoji simbioza grada s tom placom. Nemuštom rješenju smo doskočili i pronašli puno bolju varijantu izgleda place – dodao je Franković koji smatra da će placa biti na ponos svima.
-Zašto ne trošimo vlastita sredstva kad ih imamo? Ideja jest da Sanitatova sredstva uložimo u povećanje parking mjesta – rekao je te najavio novu parkirnu površinu nasuprot Fine te nasuprot ljetnikovca Kaboga.
Bonačić Obradović inzistirala je na odgovoru kome ide prostor place nakon radnog vremena.
Direktorica Sanitata Klaudia Barčot osvrnula se na to pitanje. Rekla je kako se tu mogu organizirati razne manifestacije, od sajmova do kulturnih manifestacija po natječajima.
-Intencija nam je da i poslovni prostori dobiju svrhu te da na placi možete doći i kupiti sve što vam treba – odgovorila je.
Maro Kristić rekao je kako nitko ne dvoji da su prodavači trebali dobiti bolje uvjete. Rekao je kako je logično pitati s čime je privatni vlasnik ušao u tu investiciju jer će i taj prostor dobiti na svojoj vrijednosti.
-Tenda će koštati više od 800 tisuća eura i to mi je neprihvatljivo. To su četiri zatvorene boćarske dvorane ili završena atletska staza – iznio je dalje. Pitao je i hoće li se u popodnevnim satima na tom prostoru događati ugostiteljska djelatnost.
Odgovorio mu je gradonačelnik.
-Suvlasnik je izgubio 9 mjeseci najma. Radi se o značajnim sredstvima. Po završetku radova sklopit će se dodatni ugovor u kojem će se neke stvari dodatno razraditi – rekao je gradonačelnik. Odbacio je mogućnost iznošenja ugostiteljskih stolova u poslijepodnevnim satima.
Kad je riječ o tendi, gradonačelnik je rekao kako se radi o posebnom, kvalitetnom i održivom materijalu.
-To je rješenje ponuđeno na osnovi konzervatorskih smjernica – napomenuo je.

Vlahušić je rekao kako je osnovni koncept place da u popodnevnim satima budu tu ugostiteljski stolovi, za što je, kako je rekao, dao nalog Dinku Peračiću.

Vlahušić je rekao kako će se placa napraviti i bez da gradski vijećnici daju suglasnost na kredit, jer Sanitat ima novac.

-Za što će ovih 18 milijuna kuna ne zna ni Pero Vićan. Ili samo on zna. Ovo je osiguravanje18 milijuna kuna Sanitatu za Pera Vićana i prijatelje – rekao je.

Priliku za odgovoriti nije propustio Pero Vićan.

-Novci koje Sanitat ima, milijun i 300 kao da ne postoji, a ostalo je novac Grada Dubrovnika na računu Sanitata – rekao je.

Bonačić Obradović napomenula je kako je ovo novac svih građana te da je normalno da će se postavljati pitanja.

U nastavku rasprave, Đuro Capor je inzistirao na tome da je Elektrocentar Petek zbog predstečajne nagodbe morao biti isključen iz postupka javne nabave i da se stručnjakinji za javnu nabavu postavilo krivo pitanje.

Franković ga je pitao tko ga savjetuje i neka dovede svog stručnjaka za javnu nabavu i suoči ga sa stručnjakinjom od koje je Grad tražio mišljenje.

-Jasno je rekla da je Elektrocentar Petek dokazao nepostojanje svih razloga za isključenje – citirao je Franković mišljenje te napomenuo kako je postupak revidiran od strane DKOM-a.

Rekao je kako bi volio da Capor reče jasno da je on pogodovao Magnum Supri tako da ga može tužiti.

-Izvođači radova me ne interesiraju – rekao je te napomenuo da bi se navedeni gospodarski subjekt bio isključio da se to moglo učiniti.

Potrebica je Caporu rekao da ili je bezobrazan ili glup (i sam sebi dao opomenu).

-Zašto mislite da želimo nekakvog Petaka. I to me je uvrijedilo. Ako imate dokaz, iznesite ga – poručio je Potrebica.

Capor je rekao gradonačelniku da se DKOM nije uopće očitovao o tome može li se ova tvrtka isključiti iz postupka. Potrebica je rekao kako je osnovno pitanje imaju li se tvrtke u predstečajnoj nagodbi pravo javiti na natječaj. Rekao je kako on zna odgovor – može.

Kristić je rekao kako misli da Capor nije u pravu jer se po zakonu ne može isključiti subjekt koji je u predstečajnoj nagodbi. Potrebica je potom Caporu rekao da je lukavi Konavljanin, prefrigan i pokvaren jer zbog Peteka na njih želi baciti blato.

Gradonačelnik je rekao da se ovako mogu međusobno cijeli dan uvjeravati.

-Samo oni koji su se prodali uvjereni su da se svi mogu kupiti. Pametnome dosta – kratko je rekao gradonačelnik.

Uz 6 glasova protiv (Đuro Capor, Petra Marčinko, Maro Kristić, Anita Bonačić Obradović, Saša Škrabić, Andro Vlahušić) prijedlog odluke je prihvaćen.

 

 

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist