Politika

FRANKOVIĆ SE OBRUŠIO NA VLAHUŠIĆA ‘U dva mandata ništa niste napravili. Grad vam je bio kasica’

FRANKOVIĆ SE OBRUŠIO NA VLAHUŠIĆA 'U dva mandata ništa niste napravili. Grad vam je bio kasica'

Gradonačelnik Mato Franković gradskim vijećnicima podnio je izvještaj o svom radu u drugom dijelu 2022. godine. Pohvalio se čelni čovjek grada s 55 projekata. Na to je vijećnik Andro Vlahušić rekao kako je lijepo imati 55 projekata, ali kako su najvažnije financije.
-Proračun je po meni nezakonit jer nismo stavili 10 milijuna eura obveza koje moramo vratiti Ministarstvu financija. Grad je i dalje zadužen preko 20 posto, ne možemo se zaduživati u ovoj i idućoj godini. Trenutno smo najzaduženiji grad u Republici Hrvatskoj – iznio je Vlahušić. Smatra kako će se za 6 godina dogoditi pad broja stanovnika povijesne jezgre za 30 posto. Dotaknuo se i Grabovice, koja je pretrpana.
-Tamo je planina smeća koja se prelijeva preko svih ograda, još se može odložiti desetak tisuća tona – rekao je između ostaloga.
-Za 6 godina nismo niti jednu baštinsku priču prijavili europskim fondovima. Lazareti su bili zadnji – dotaknuo se i EU fondova. Pitao je i kad se DSO planira preseliti u ljetnikovac Crijević Pucić.
-Da kojim slučajem niste bili gradonačelnik u dva mandata, mislio bih da niste dovoljno upućeni. Niste ništa uspjeli napraviti. Grad ste promatrali kao kasicu i pričali ste kako nam ne treba novac niti europski fondovi. Čudim vam se da ste smogli pronaći snage dignuti se i izgovoriti sve ovo – odgovorio mu je Franković.
-Drago mi je što ste pošli na Grabovicu, ali niste išli kad ste bili gradonačelnik. Smeće ste odlagali izvan folije, niste ugradili pročistač za procjedne vode. Kao gradonačelnik ste vijećnicima prezentirali sustav u kojem ćemo otpad voziti u Gunju bez da ste pročitali zakon RH koji kaže da članica EU ne može izvoziti otpad u zemlje trećeg svijeta jer za doći do Gunje treba proći preko granice – iznio je Franković. Dodao je kako je prvo kad je postao gradonačelnik trebao očistiti sva odlagališta komunalnog otpada od građevinskog materijala.
-Kreditima smo izgradili OŠ Montovjerna, novi vrtić, cestu prema Pobrežju, napravili sustav odvodnje Vukovarske ulice, riješili sustav odvodnje kardinala Stepinca, kupili UTD Ragusu… To su vidljivi projekti i mi smo ih realizirali. Godinama ste odbijali uvesti sustav povlaštenog parkinga oko povijesne jezgre. Pričate o projektima i EU fondovima i pitate se zašto nijedan projekt kulturne baštine nismo prijavili na natječaj. Vi ste bili gradonačelnik u trenutku kada je bilo najviše europskih novaca. Imali ste enormne mogućnosti, ali i problem jer ste bili pravomoćno osuđeni i niste mogli potpisati izjavu o časti – napomenuo je Franković te dodao kako zbog toga na EU fondove nije mogao prijaviti Lazarete.
-E da ste nam Bog d’o ostavili barem jedan baštinski projekt. Mogli ste napraviti projekt ljetnikovaca Rijeke dubrovačke. Zašto niste? – pitao je Franković dalje svog prethodnika.
-Pitam vas zbog čega Grad Dubrovnik nije bio ITU grad u vašem mandatu? Zašto vas nije bilo briga da grad dobije 20 milijuna europskih sredstava. Mene je bilo briga i to smo uspjeli napraviti – govorio je dalje gradonačelnik Franković.
-Da ste manje mislili o sebi, a više o gradu i da je potrebno vrtića, škola i dvorana bili biste napravili barem jedan vrtić i školu – nadodao je te napomenuo da je nezakonito godinama vodio predškolske ustanove.
-Ljudi su godinama živjeli u gradskim stanovima bez da ih je itko pitao imaju li na njih pravo. Lako je pričati. Sve ovo je netko trebao i napraviti da idemo dalje, da radimo i gradimo – iznio je još gradonačelnik.
Na gradonačelnika se nadovezala i vijećnica Katarina Doršner istaknuvši kako su ‘od nereda, uveli red’.
-Paradigma je promijenjena ovog grada – rekla je vijećnica te dodala kako je iz EU fondova uzeto nula kuna prije dolaska Frankovićeve Gradske uprave.
-Na Brsaljama je bio vašar, sad je to uređeni ulaz u povijesnu jezgru – rekla je dalje.
Vijećnica Anita Bonačić Obradović rekla je kako bi se vratila na temu jer ovo nije sučeljavanje.
-Svaki gradonačelnik je učinio svoj dio, a znamo što je ovom gradu učinila Dubravka Šuica koja je iz vladajuće stranke – rekla je vijećnica te dodala kako su županije razvijenije tamo gdje je SDP na vlasti.
Vratimo se na temu i zajedničkim snagama radimo za ovaj grad – zaključila je.
Vijećnik Vlahušić podsjetio je kako je prije dvije godine glasao za Marka Potrebicu s ciljem da se izjednače cijene ulaznice za zidine i Du pass-a. Rekao je kako neće odgovarati Frankoviću na pojedinačne stvari.
-Nije problem kritike, nego kako se na kritiku reagira – dodao je. Istaknuo je kako se čudi Katarini Doršner i njenoj kritici ministrici Nini Obuljen Koržinek budući da je rekla da se projekt EPK vodio amaterski.
Franković je stao u njenu obranu dodavši kako se nije referirala na ministricu, koja se nije libila pomoći svome gradu da postane Europska prijestolnica kulture jer je najveća prepreka tom projektu bio sam Vlahušić.
-Uvijek se možemo naganjati, ali to ne donosi u konačnici rezultat – dodao je Franković Vlahušiću rekavši kako on često ima dobrih ideja. U vašim mandatima nedostajao vam je tim za provesti te ideje, napomenuo je dalje.
Na Vlahušića se osvrnuo i Marko Potrebica, posebno na njegovu izjavu: Moje pjesme, moji snovi’.
-Simpatično mi vas je slušati kad kažete da ste doveli Game of Thrones. Prisvojili ste i Lapadsku obalu, a ništa niste napravili. Nastavimo u duhu ‘Moje pjesme, moje snovi’. Nije lijepo kad sebi prisvajate neke stvari s kojima nemate ništa više od bilo koje ovdje kolegice i kolege – rekao je Potrebica.
Bonačić Obradović rekla je da se ne lažu više te da im za napredak grada nedostaje novaca. Vlahušić je rekao kako je kako ga se ne može optužiti za destrukciju jer predlaže konkretne prijedloge.
Gradonačelnik je Vlahušiću rekao kako filmske produkcije u grad nisu došle radi njega, već radi grada samoga.
-Zaslužan je ovaj grad kojega smo naslijedili – ističe Franković.
Vijećnik Đuro Capor rekao je kako su i Franković i Vlahušić zaboravili pomoć svojih koalicijskih partnera svih ovih godina.
-Na zboru građana pokazani su primjeri kako je na primjeru buke gore nego što je bilo jer ugostiteljski objekti mogu stavljati zvučnike i na fasade. Dostave uopće nema, a kotar Grad nema svog prostora – istaknuo je Capor te napomenuo kako buka nije najveći problem.
-Građani su se složili da je najveći problem nepostojanje volje da se stvari poprave – rekao je dalje.
Gradonačelnik Franković rekao je kako su vijećnici Srđ je Grad prije njega dolazili k njemu i bili važan faktor u kreiranju promjena u društvu.
-Vi danas, kad netko dođe kod mene na sastanak, posprdno prikazujete da mi se dolazi pokloniti. Vi ste prekinuli kvalitetnu praksu Srđ je Grad – rekao je Caporu.
-Volio bih da je predsjednik Gradskog kotara udovoljio mojoj molbi za promjenom termina jer bih volio razgovarati s građanima da vide kako volje ima i uvijek će je biti. Podsjetit ću da se danas ulicom Prijeko normalno prolazi. Proveli smo niz akcija, oduzimali velik broj javnih površina zbog kršenja odluke o komunalnom redu. Usvojili smo i novu odluku o komunalnom redu. Prvi smo kada su nam date zakonske mogućnosti usvojili odluku o buci i u rujnu prvi započeli provoditi analize buke. Prvi ugrađujemo mjerače buke na javnu površinu. Prvi smo uveli Plan upravljanja, prvi smo izradili konzervatorsku podlogu… Nije to baš tako kako vi kažete – odgovorio je gradonačelnik vijećnicu Caporu.

-Stalo mi je do svake primjedbe naših sugrađana – dodao je te istaknuo kako i njega ljuti ‘bahatluk pojedinaca koji glasnom glazbom uništavaju život u gradu’.

-Gotovo da nema ugostitelja u gradu kojega nismo kaznili. Maknuli smo 70 posto suvenirnica s javnih površina. Nije baš da ništa nije napravljeno. Može i mora više. Nisam zbog vozila na Stradunu spavao pet dana misleći kako to riješiti – navodio je gradonačelnik dalje. Naglasio je kako se brže trebala riješiti opskrba putem Sanitata, ali se sve moralo raditi sukladno zakonu.

-Danas ćemo dati ovlasti Sanitatu da u idućih par dana započne s dostavom. Napravili su ogroman posao, nabavili su jedno vozilo, nabavit će i druga – objasnio je te istaknuo kako mu je žao što građani misle da nema volje.

-Ovo je i moj grad, kao što je i vaš. I ja ga jednako volim. I meni smetaju jednake stvari kao i drugim ljudima. Svaki dan živim s ovim gradom – rekao je te istaknuo: Briga me je i stalo mi je.

Vijećnica Bonačić Obradović u svojoj se raspravi dotaknula listi čekanja u vrtićima, ali između ostaloga i TUP-a. Zanima je hodogram ulaganja. Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako se otvorilo 280 novih upisnih mjesta u 6 godina u dječje vrtiće.

-Kupnjom TUP-a bili smo svjesni da će trebati napraviti transformaciju i napraviti ga samoodrživim. Poslovanje TUP-a i UTD Raguse moći će samo vraćati kredite. Kroz Europski Bauhaus dobit ćemo smjernice – rekao je na temu TUP-a te istaknuo kako će Grad pomoći s ugradnjom sunčevih kolektora.

-Dobrim promišljanjem tamo možemo napraviti sjajnu priču – zaključio je.

Jasmin Deraković rekao je kako je ogroman broj projekata na kojima se radi. Napredak je jasno vidljiv, dodao je, i puno se toga napravilo. Maro Kristić istaknuo je kako su temeljno obilježje gradonačelnikovog izvješća projekti koji se oslanjaju na vanjske izvore financiranja.

-Grad je u dosta zahtjevnoj financijskoj situaciji što znači da se neki projekti ne mogu dogoditi kad želimo – dodao je. Dotaknuo se Arene Lapad, koja se pompozno najavljivala, ali i spomen obilježja djeci poginuloj u Domovinskom ratu.

-Kako namjeravamo namaknuti više od 14 milijuna eura potrebnih za dom ispod Opće bolnice? – pitao je dalje. Smatra kako bez Park and Ride sustava nijedna odluka o ograničenju prometa neće biti dovoljno funkcionalna. Vijećnik Krešimir Marković pitao je između ostaloga što je s domom umirovljenika u Gružu i kad se mogu očekivati prvi stanari. Saša Škrabić osvrnuo se na oborinsku odvodnju te istaknuo kako je većina slivnika u Novoj Mokošici zatrpana. Đuro Capor rekao je gradonačelniku kako Srđ je Grad neće podržati njegovo izvješće. Bilo je, dodao je, dobrih stvari.

-Puno stvari na koje upozoravamo nisu se promijenile – rekao je između ostaloga Capor.

Na pitanja vijećnika potom se osvrnuo gradonačelnik. Rekao je kako se po pitanju Arene Lapad napravilo puno koraka naprijed.

-Prijavili smo se na natječaj za EU sredstva za dom umirovljenika, koja neće biti dostatna. Dio projekata morat ćemo financirati iz vlastitih sredstava, nećemo se zaduživati već dobro planirati. Nadamo se skorom početku rušenja Čačićevog doma i početka gradnje – rekao je gradonačelnik.

-Park and Ride sustav treba nam prekjučer – rekao je i napomenuo kako za sve projekte trebaju novci.

-Važno je da imamo dokumentaciju. Park and Ride ide kroz program ITU-a, a trenutno smo u pregovorima za dodatnu kupnju zemljišta na Pobrežju za osigurati još parkinga – rekao je. U domu u Gružu još se ugrađuje sprinkler sustav. Radovi bi trebali biti gotovi do lipnja kada će se ponovno ići na uporabnu dozvolu. Capora je pozvao na dijalog jer ‘zajedno možemo više’.

-Predlažite, sugerirajte. To je dobro za cijeli naš grad – rekao je dalje.

Nakon iscrpne rasprave, izvješće je prihvaćeno većinom glasova.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist