DuList IN

MARCELA BAN Divan je osjećaj sudjelovati u kreiranju nečijeg velikog dana

Nakon što dogovorimo glavne elemente događanja, ono što mene jako veseli, i što okupira moju maštu, dekorativni su detalji eventa. No, prvenstveno bih rekla detalji o klijentima kojima planiram vjenčanje, jer poznavajući njih, dobivam bolji uvid u njihova očekivanja. Sve je zanimljivo u mom poslu, zapravo toliko volim to što radim, da ne doživljavam ovaj poziv kao neki ‘9–17’ posao – priča nam Marcela Ban o tome čemu pridaje najviše pažnje prilikom procesa organizacije vjenčanja, ali i u komunikaciji s klijentima. Organizatorici vjenčanja i vlasnici agencije ‘D’Inspiration Event & Wedding Planner’ ova je godina, kao i većini kolega, možda bila manje ispunjena poslom, no iskustava i lijepih trenutaka nije nedostajalo. U razgovoru za DuList objašnjava kako je nastala njena ideja o micro okupljanjima koje je nazvala ‘Umjetnost/ umijeće malih okupljanja’, odnosno ‘The Art of small gatherings’. Nije propustila ispričati zanimljive trenutke vjenčanja na Braču, ali i u ljetnikovcu u Dubrovniku.

Kakvo je ljeto za Vama? Jeste li, unatoč pandemiji, imali poslovnih projekata i izvukli ono najbolje iz situacije?
Ljeto koje je iza nas, za našu agenciju neznatno je bolje nego ono u 2020. godini. Posljednje dvije godine, životne okolnosti testirale su nas na razne načine. No stati, nije bila opcija ni u kojem trenutku. Inspiraciju kojim smjerom krenuti, dobila sam prisjećajući se svog djetinjstva. Točnije, prisjećajući se druženja, u našoj Oraškoj ulici, gdje sam i odrasla. Moji roditelji i prijatelji iz ulice, često su se družili, pravili večere, tata je svirao gitaru, pjevali bismo… Bila su to mala, intimna druženja, iskrena, srčana – kakva nam zapravo danas i fale. Mali krug velikih, bitnih ljudi. Tu se rodila moja ideja o micro okupljanjima. Micro okupljanja koje sam nazvala ‘Umjetnost/umijeće malih okupljanja’, odnosno ‘The Art of small gatherings’. Budući da se radi o malom broju sudionika/uzvanika, priča se uklopila čak i u najrigoroznije epidemiološke parametre, jer micro događanja uključuju mali broj uzvanika. Tako je naša agencija za planiranje vjenčanja u Dubrovniku, dobila dodatnu priču, odnosno ponudu – Fine art micro eventova. Iduća, 2022. godina, bar za sad, nosi optimistične najave. Iskreno, želim vjerovati da će se sve te najave i realizirati.

Na Braču ste ispričali lijepu priču o jednom micro vjenčanju. Možete li se osvrnuti na taj događaj i što za Vas znači? Rekli ste jednom prilikom kako Vas je upravo ovo vjenčanje vratilo obiteljskim korijenima.
Priča s Brača je zapravo savršen prikaz jednog fine art micro vjenčanja koje nudi ‘The Art of small gatherings’. U suradnji s kolegom fotografom, Tomislavom Marcijušom te kolegicom Majom Starek iz ‘Showroom design i events’ te s ostalom, hvalevrijednom ekipom iz svijeta događanja i vjenčanja, s Bračom je postavljen svojevrsni standard onog što želimo nuditi potencijalnim klijentima kroz ‘The Art of small gatherings’.

Simboličan čin sklapanja braka u ovoj priči, bio je zamišljen u kamenolomu nedaleko od Klesarske škole, dok je sama večera bila smještena u Klesarskoj školi, tj. radionici. Sinergija pozitive koja je ostvarena na Braču, rezultirala je eksluzivnim ugovorom s Klesarskom školom koja nam je ukazala povjerenje u daljnjoj organizaciji unikatnih događanja u njihovoj radioni. Brač je satkan i od osobnih životnih crtica, utoliko ona za mene nosi i posebno značenje… Vratila me obiteljskim korijenima, upravo odakle je krenula njihova priča s kamenom. S velikim ponosom i naklonom, mogu reći da su kamenoklesari u našoj obitelji, ostavili hvalevrijedno naslijeđe i u naš gen, ucrtali ljubav i poštovanje prema tom zanatu.

Veličinu kamenoklesarstva, čovjek možda najbolje doživi kad vidi radionicu u školi u Pučišćima. Radovi koje smo zatekli, svojom kompleksnošću i grandioznošću probudili su osjećaje dubokog poštovanja, tim više što na njima rade mlade, umjetničke duše! U moru negativnosti kojima smo izloženi, često zaboravljamo na ljepotu koju je ljudska ruka sposobna stvoriti. Zapravo, ova priča je jedan predivni podsjetnik na to.

Ističete i organizaciju vjenčanja u jednom od najstarijih ljetnikovaca u Dubrovniku. Možete li našim čitateljima iznijeti o kakvom se vjenčanju radilo i otkriti o kojem je ljetnikovcu riječ?
Ljetnikovac Resetar Svilocossi Gjivoje datira jos iz 17. stoljeća. Kuća te okućnica s kamenim inventarom, svojom kapelicom posvećenoj sv. Katarini, kaskadni vrtovi s palmama, obiljem bilja iz našeg podneblja… Male skrivene tarace s kojih se vidi Grad te Lovrjenac, pokazale su se kao idealna lokacija za micro vjenčanja. Osoba sam koja voli lokacije s pričom, dušom i uvijek biram ponuditi, prezentirati iste stranim klijentima koji takvu jednu lokaciju uistinu i cijene. Veseli me interes za ljetnikovac i činjenica da u lipnju 2022. planiramo novo vjenčanje na toj predivnoj lokaciji.

Postoje li nekad neke situacije u organizaciji koji su nepremostive, odnosno neki zahtjevi koji se možda i ne mogu ispuniti?
U 11 godina planiranja moram priznati da smo uglavnom imali razumne klijente. Uvijek se trudimo realizirati i pokoju izvanserijsku želju, kad se takva pojavi, no ono što nije izvedivo, bitno je u startu pravilno iskomunicirati s klijentima. Zna se dogoditi da klijent ima ideju, no nakon što pojasnimo mogućnosti te iznesemo logističke troškove, obično brišemo tu ideju iz planiranja.

Možete li se s nama prisjetiti nekih lijepih trenutaka koje će Vam zauvijek ostati u sjećanju?
Pamtim jako puno lijepih trenutaka, izdvojiti samo nekoliko i nije baš jednostavno! Ono što se ne zaboravlja je jasno vidljiva sreća na licima para s kojima razmjenjujete dane, sate, mjesece, čak i godine planiranja. Divan je osjećaj znati da ste sudjelovali u kreiranju nečijeg velikog dana.

Koji trenutno trendovi vladaju u svijetu vjenčanja? Koliko je pandemija promijenila mogućnost i tijek organizacije?
Godina 2022. u Hrvatskoj je godina nade u kojoj će se vjenčanja konačno realizirati. Ljudi su željni druženja, slavlja, zagrljaja, budući da parovi, oni koji su uporni (!) prebacuju vjenčanje, iz datuma u datum i to posljednje dvije godine. Neki su odustali od velikog broja uzvanika i prilagodili se upravo micro opciji vjenčanja… Iako se najavljuje trend opuštene elegancije s izborom neutralnih paleta boja, volim prokomentirati s klijentima da nastoje ne postati robovi bilo kakvih trendova, već da vjenčanje, ponajviše dekor, bude odraz njihovih osobnosti.

Foto: Tomislav Marcijuš / Iva & Vedran Weddings / Marija Laca Wedding

Pročitajte još

‘Slatko kao cukar’ – svijeće koje su sve, samo ne obične!

Maria Prkut

KONCERT NAKON DVIJE GODINE Opet će se ‘prašiti’ na Puntiželi!

Dulist

Valamar pokreće ekskluzivni glazbeni program Sounds of Places

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija