DuList IN

MARCELA BAN Divan je osjećaj sudjelovati u kreiranju nečijeg velikog dana

MARCELA BAN Divan je osjećaj sudjelovati u kreiranju nečijeg velikog dana

Nakon što dogovorimo glavne elemente događanja, ono što mene jako veseli, i što okupira moju maštu, dekorativni su detalji eventa. No, prvenstveno bih rekla detalji o klijentima kojima planiram vjenčanje, jer poznavajući njih, dobivam bolji uvid u njihova očekivanja. Sve je zanimljivo u mom poslu, zapravo toliko volim to što radim, da ne doživljavam ovaj poziv kao neki ‘9–17’ posao – priča nam Marcela Ban o tome čemu pridaje najviše pažnje prilikom procesa organizacije vjenčanja, ali i u komunikaciji s klijentima. Organizatorici vjenčanja i vlasnici agencije ‘D’Inspiration Event & Wedding Planner’ ova je godina, kao i većini kolega, možda bila manje ispunjena poslom, no iskustava i lijepih trenutaka nije nedostajalo. U razgovoru za DuList objašnjava kako je nastala njena ideja o micro okupljanjima koje je nazvala ‘Umjetnost/ umijeće malih okupljanja’, odnosno ‘The Art of small gatherings’. Nije propustila ispričati zanimljive trenutke vjenčanja na Braču, ali i u ljetnikovcu u Dubrovniku.

Kakvo je ljeto za Vama? Jeste li, unatoč pandemiji, imali poslovnih projekata i izvukli ono najbolje iz situacije?
Ljeto koje je iza nas, za našu agenciju neznatno je bolje nego ono u 2020. godini. Posljednje dvije godine, životne okolnosti testirale su nas na razne načine. No stati, nije bila opcija ni u kojem trenutku. Inspiraciju kojim smjerom krenuti, dobila sam prisjećajući se svog djetinjstva. Točnije, prisjećajući se druženja, u našoj Oraškoj ulici, gdje sam i odrasla. Moji roditelji i prijatelji iz ulice, često su se družili, pravili večere, tata je svirao gitaru, pjevali bismo… Bila su to mala, intimna druženja, iskrena, srčana – kakva nam zapravo danas i fale. Mali krug velikih, bitnih ljudi. Tu se rodila moja ideja o micro okupljanjima. Micro okupljanja koje sam nazvala ‘Umjetnost/umijeće malih okupljanja’, odnosno ‘The Art of small gatherings’. Budući da se radi o malom broju sudionika/uzvanika, priča se uklopila čak i u najrigoroznije epidemiološke parametre, jer micro događanja uključuju mali broj uzvanika. Tako je naša agencija za planiranje vjenčanja u Dubrovniku, dobila dodatnu priču, odnosno ponudu – Fine art micro eventova. Iduća, 2022. godina, bar za sad, nosi optimistične najave. Iskreno, želim vjerovati da će se sve te najave i realizirati.

Na Braču ste ispričali lijepu priču o jednom micro vjenčanju. Možete li se osvrnuti na taj događaj i što za Vas znači? Rekli ste jednom prilikom kako Vas je upravo ovo vjenčanje vratilo obiteljskim korijenima.
Priča s Brača je zapravo savršen prikaz jednog fine art micro vjenčanja koje nudi ‘The Art of small gatherings’. U suradnji s kolegom fotografom, Tomislavom Marcijušom te kolegicom Majom Starek iz ‘Showroom design i events’ te s ostalom, hvalevrijednom ekipom iz svijeta događanja i vjenčanja, s Bračom je postavljen svojevrsni standard onog što želimo nuditi potencijalnim klijentima kroz ‘The Art of small gatherings’.

MARCELA BAN Divan je osjećaj sudjelovati u kreiranju nečijeg velikog dana

MARCELA BAN Divan je osjećaj sudjelovati u kreiranju nečijeg velikog dana

Simboličan čin sklapanja braka u ovoj priči, bio je zamišljen u kamenolomu nedaleko od Klesarske škole, dok je sama večera bila smještena u Klesarskoj školi, tj. radionici. Sinergija pozitive koja je ostvarena na Braču, rezultirala je eksluzivnim ugovorom s Klesarskom školom koja nam je ukazala povjerenje u daljnjoj organizaciji unikatnih događanja u njihovoj radioni. Brač je satkan i od osobnih životnih crtica, utoliko ona za mene nosi i posebno značenje… Vratila me obiteljskim korijenima, upravo odakle je krenula njihova priča s kamenom. S velikim ponosom i naklonom, mogu reći da su kamenoklesari u našoj obitelji, ostavili hvalevrijedno naslijeđe i u naš gen, ucrtali ljubav i poštovanje prema tom zanatu.

MARCELA BAN Divan je osjećaj sudjelovati u kreiranju nečijeg velikog dana

Veličinu kamenoklesarstva, čovjek možda najbolje doživi kad vidi radionicu u školi u Pučišćima. Radovi koje smo zatekli, svojom kompleksnošću i grandioznošću probudili su osjećaje dubokog poštovanja, tim više što na njima rade mlade, umjetničke duše! U moru negativnosti kojima smo izloženi, često zaboravljamo na ljepotu koju je ljudska ruka sposobna stvoriti. Zapravo, ova priča je jedan predivni podsjetnik na to.

Ističete i organizaciju vjenčanja u jednom od najstarijih ljetnikovaca u Dubrovniku. Možete li našim čitateljima iznijeti o kakvom se vjenčanju radilo i otkriti o kojem je ljetnikovcu riječ?
Ljetnikovac Resetar Svilocossi Gjivoje datira jos iz 17. stoljeća. Kuća te okućnica s kamenim inventarom, svojom kapelicom posvećenoj sv. Katarini, kaskadni vrtovi s palmama, obiljem bilja iz našeg podneblja… Male skrivene tarace s kojih se vidi Grad te Lovrjenac, pokazale su se kao idealna lokacija za micro vjenčanja. Osoba sam koja voli lokacije s pričom, dušom i uvijek biram ponuditi, prezentirati iste stranim klijentima koji takvu jednu lokaciju uistinu i cijene. Veseli me interes za ljetnikovac i činjenica da u lipnju 2022. planiramo novo vjenčanje na toj predivnoj lokaciji.

MARCELA BAN Divan je osjećaj sudjelovati u kreiranju nečijeg velikog dana

Postoje li nekad neke situacije u organizaciji koji su nepremostive, odnosno neki zahtjevi koji se možda i ne mogu ispuniti?
U 11 godina planiranja moram priznati da smo uglavnom imali razumne klijente. Uvijek se trudimo realizirati i pokoju izvanserijsku želju, kad se takva pojavi, no ono što nije izvedivo, bitno je u startu pravilno iskomunicirati s klijentima. Zna se dogoditi da klijent ima ideju, no nakon što pojasnimo mogućnosti te iznesemo logističke troškove, obično brišemo tu ideju iz planiranja.

Možete li se s nama prisjetiti nekih lijepih trenutaka koje će Vam zauvijek ostati u sjećanju?
Pamtim jako puno lijepih trenutaka, izdvojiti samo nekoliko i nije baš jednostavno! Ono što se ne zaboravlja je jasno vidljiva sreća na licima para s kojima razmjenjujete dane, sate, mjesece, čak i godine planiranja. Divan je osjećaj znati da ste sudjelovali u kreiranju nečijeg velikog dana.

MARCELA BAN Divan je osjećaj sudjelovati u kreiranju nečijeg velikog dana

Koji trenutno trendovi vladaju u svijetu vjenčanja? Koliko je pandemija promijenila mogućnost i tijek organizacije?
Godina 2022. u Hrvatskoj je godina nade u kojoj će se vjenčanja konačno realizirati. Ljudi su željni druženja, slavlja, zagrljaja, budući da parovi, oni koji su uporni (!) prebacuju vjenčanje, iz datuma u datum i to posljednje dvije godine. Neki su odustali od velikog broja uzvanika i prilagodili se upravo micro opciji vjenčanja… Iako se najavljuje trend opuštene elegancije s izborom neutralnih paleta boja, volim prokomentirati s klijentima da nastoje ne postati robovi bilo kakvih trendova, već da vjenčanje, ponajviše dekor, bude odraz njihovih osobnosti.

Foto: Tomislav Marcijuš / Iva & Vedran Weddings / Marija Laca Wedding

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist