Županija

Luka Ploče postaje prva pametna 5G luka u Hrvatskoj

Luka Ploče postaje prva pametna 5G luka u Hrvatskoj

Kroz otprilike dvije i pol godine, odnosno 30 mjeseci, Luka Ploče bit će prva pametna 5G luka u Hrvatskoj. Takvom će postati zahvaljujući sufinanciranju iz europskog Instrumenta za digitalno povezivanje – CEF2 Digital.

U sklopu projekta, sveukupno vrijednog 1,2 milijuna eura, a kojeg EU sufinancira s 958 tisuća eura, postavljena će biti mrežna infrastruktura i pripadajuća oprema za uvođenje privatne i samostalne 5G mreže na području Luke Ploče, prenosi Poslovni.

Također, implementirana će biti tri inovativna slučaja uporabe podataka, i to uvođenje sustava lociranja u stvarnom vremenu (RTLS), nadzor i evidencija manipulacije teretom te prevencija incidenata, objašnjeno je na predstavljanju projekta u Domu kulture u Pločama.

Projekt će zajednički provoditi Lučka uprava Ploče i tvrtka Markoja, a po njegovom će završetku u Luci Ploče biti povećana razina i kvaliteta usluge koju pružaju.

Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, ističe da je ovo ulaganje nužno za podizanje konkurentnosti najjužnije hrvatske luke.

-Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama, poručuje Batur. Dodaje i da je ovaj projekt jedan od tek dva domaća projekta koja se sufinanciranju u okviru Instrumenta CEF2 – Digital.

Boris Markoja, direktor i osnivač tvrtke Markoja poručuju da će instalacija i pokretanje privatne 5G SA mreže, kao i implementacija inovativnih načina prikupljanja, obrade i transfera podataka, omogućiti optimizaciju prometa i logističkih procesa u luci.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist