Kultura

Lerov Ljubičasti Stradun

Lerov Ljubičasti Stradun

"Ljubičasti Stradun" premijera je glazbeno-scenskog recitala koji je večeras izveo Studentski teatar Lero.

I to spomen na Milana Milišića i u povodu obilježavanja 20. godišnjice njegove pogibije. Riječ je o recitalu sačinjenom od „izbora pjesama, fragmenata eseja, putopisa, proznih, dnevničkih i drugih zapisa Milana Milišića iz njegovih zbirki pjesama i nekih drugih posmrtno objavljenih knjiga.

Korištene su i skladbe za koje je Milišić pisao tekstove (nikada objavljena pjesma „Moskva“ dubrovačke grupe „Modeli“, pjesma  „Emili“ u interpretaciji Buca i Srđana) i pjesme Toma Waitsa kojeg je rado slušao, kao i fragmenti sudskih presuda, korespondencije i nekih osobnih svjedočenja i zapisa koji nose trag ondašnjeg Dubrovnika, kojeg je Milan Milišić izuzetno volio, i koji je uvijek bio inspiracija u njegovom stvaralaštvu.

Režijua i adaptaciju recitala potpisuje Davor Mojaš, tehničko vodstvo Mato Brnjić, svjetlo i ton Marko Mijatović, tonsku montažu Viktor Lenert, te plakat Nora Mojaš. U recitalu su sudjelovali Ksenija Medović, Sebastijan Vukosavić, Antonia Basić, Nila Miličić-Vukosavić, Leona Ribić, Maro Drobnić, Nikolina Dominković, Ozana Masnec, Latica Zekić.

Premijera “Ljubičasti Stradun” izvedena je u sklopu manifestacije Noć kazališta u kojoj Studentski teatar Lero sudjeluje treću godinu za redom. Njome je Lero dao svoj doprinos obilježavanju 70. godišnjice rođenja i 20. godišnjice smrti dubrovačkog pjesnika Milana Milišića, prve civilne žrtve tijekom srpsko-crnogorskog agresije na Dubrovnik 5 listopada 1991. godine.
 
 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist