Koronavirus u Hrvatskoj

KRUNOSLAV CAPAK ‘Početkom ljeta bit će nam lakše. Mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine’

KRUNOSLAV CAPAK 'Početkom ljeta bit će nam lakše. Mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine'

Siguran sam da će nam na početku ljeta biti puno lakše. Nepredvidljiva je točna prognoza. Ipak, ako baš hoćete, mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite u razgovoru za Jutarnji list. Dotaknuo se i nadolazeće turističke sezone.
-25 posto BDP-a, dakle ukupnog prihoda Hrvatske dolazi iz turizma. Stoga naši potezi moraju biti usmjereni, osim zaštiti zdravlja, prema dobroj turističkoj sezoni. Moramo zadržati brojke zaraženosti na niskoj razini dok ne dođe proljeće. Ako to uspijemo, bit će svima lakše ovo ljeto. Tu je još i faktor cijepljenja: naručili smo više od šest milijuna doza cjepiva nadajući se da ćemo uspjeti cijepiti barem 50 posto naše populacije – rekao je. Napomenuo je kako je potpuni kolektivni imunitet, za što svjetski epidemiolozi procjenjuju da treba cijepiti 70 posto populacije – optimum.
-No, mislim da je već 50 posto izvrstan omjer. Važno je smanjiti transmisiju zaraze, odnosno širenje bolesti. To ćemo postići samo cijepljenjem. Pa onda živjeti normalno. Turistima, stranim i domaćim, moramo omogućiti sređenu epidemiološku situaciju. To je cilj – ističe Capak.
Odgovorio je i na pitanje zašto su naši ljudi toliko skloni kršiti mjere koje čuvaju njih i njihove obitelji?
– Mi pripadamo takozvanom mediteranskom bazenu. Volimo tražiti rupe u zakonu i u pravilima. Sretni smo kad ih nađemo. To je u mentalitetu našeg naroda. I, svatko misli – “neće baš mene”, sve dok ne doživi nešto drugačije. Na početku pandemije sretao sam ljude koji su mi govorili: “Vi, Božinović i Capak izmislili ste covid. Nema covida”. Sad više to ne govore, jer činjenice govore da tog virusa, nažalost, ima i da ubija ljude. Ipak, neki i dalje negiraju da je to ozbiljna bolest. Mnogi, pogotovo mladi, misle da je to neka obična gripa bez posljedica. A, umiru i mladi. Naravno, najviše je starijih. Kod nas je prosjek umrlih onih oko 79, 80 godina. No, svi smo u opasnosti. To je našim ljudima jako teško objasniti – naveo je među ostalim Capak za Jutarnji list.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist