Aktualno

STJEPKO KRILANOVIĆ Zadnje Goranove riječi kolegama bile su: ‘Idem naprijed, pokušat ću ga prigasiti…’

STJEPKO KRILANOVIĆ Zadnje Goranove riječi kolegama bile su: 'Idem naprijed, pokušat ću ga prigasiti...'

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako je ova tragedija u kojoj je stradao vatrogasac Goran Komlenac ‘nešto najgore što se u ovome poslu može dogoditi’.

-Stradao je čovjek koji je dao cijeloga sebe za vatrogastvo. Izražavam sućut obitelji u ime svih vatrogasaca Republike Hrvatske. Zaista je otišao veliki čovjek, heroj vatrogastva. Sigurno će vječno živjeti u nama svima. Jako je teško sada govoriti jer su okolnosti stradavanja i sve ono što se sinoć događalo za vrijeme potrage još nepoznati. U tijeku je istraga i nadam se da ćemo uskoro doznati sve detalje. Biti vatrogasac je teško i humano, dobro, ali zaista neizvjesno zvanje jer vatrogasac nikada ne zna hoće li se vratiti s požarišta. Pa i dok kontejner gori, može se dogoditi da nešto krene po zlu – rekao je Tucaković.

Najspremniji vatrogasac
Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stjepko Krilanović rekao je da je Goran Komlenac živio za vatrogastvo. JVP Dubrovački vatrogasci i DVD Orašac gubitkom su Gorana, kako kaže – izgubili jako puno.

– U svom je životu bio na svim mogućim natjecanjima koja su jako naporna i zahtjevna – od Njemačke, Austrije, Slovenije do Hrvatske. Što se tiče njegove fizičke spremnosti, bio je jedan od najspremnijih vatrogasaca u Hrvatskoj za intervencije. Ujedno je bio i predsjednik Sindikata. Dakle, borio se za prava vatrogasaca i za dobivanje boljih uvjeta. Prije nekoliko godina smo uspjeli zajedno dobiti velika prava od Grada Dubrovnika. Spoznali su tada da smo mi kolektiv koji je na usluzi svim građanima – naglasio je.

Krilanović je kroz suze rekao kako su svi ljudi, koji žive oko vatrogasnog doma, vezani za vatrogasce.

-Sa zvukom sirene svi zajedno dolaze tu i idu na gašanje požara. Automatski, čim zasvira jedno vozilo, svi dođu. Tako je i naš Goran jučer pošao… – rekao je Krilanović.

Spomenuo da je ovo prvi ovakav slučaj gubitka pripadnika JVP Dubrovački vatrogasci, nakon Domovinskog rata kad su poginula tri poginula pripadnika.

‘Onda nam je sve palo u vodu…’
Istaknuo je dalje kako je u nedjelju tijekom intervencije vladala sinergija.

-Imali smo 80 vatrogasaca koje smo podijelili na nekoliko sektora. Odradio se taj posao vrhunski. Zahvaljivam i zračnim snagama. Koliko god su rastegnuti, došli su u vrlo kratkom vremenu do nas. Uspjeli smo okružiti sa svim cijevima. To je 4-5 kilometara cijevi koje smo svugdje rastegnuli, po vrhovima brda… Da bismo negdje popodne sjeli zadovoljni za stol. I onda nam je sve palo u vodu… – rekao je.

Krilanović nije puno otkrivao o uzrocima Goranove pogibije jer Državno odvjetništvo i policija rade izvid.

Njegova zadnja komunikacija sa svojim vatrogascima bila je: ‘Ja idem naprijed… Pokušat ću ga ugasiti, prigasiti’. To je bilo oko 13.30 sati – naglasio je.

‘Vlada neka letargija’
Trenutna situacija na terenu je, kako kaže, Krilanović – dobra.

-Čak ćemo povući dio snaga s određenog dijela požarišta. Ostat ćemo noćas na jednom dijelu požarišta. Ako situacija ujutro bude ovakva, mogli bismo se u potpunosti povući s požarišta. Ali vam je veći problem od požara, sama atmosfera u postrojbi. Vlada neka letargija. Ne znam kako ću podići ljude – kazao je.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist