AktualnoUrednički izbor

Ministar Božinović: Županijsko državno odvjetništvo naložio je obdukciju; Simović: Tražili smo Gorana na požarištu preko sat vremena

Ministar Božinović: Županijsko državno odvjetništvo naložio je obdukciju; Simović: Tražili smo Gorana na požarištu preko sat vremena

Okupila nas je strašna tragedija prije svega za obitelj, vatrogasce, ali i za sve nas. Poginuo je Goran Komlenac, jedan od najsposobnijih i najobučenijih vatrogasaca JVP Dubrovački vatrogasci. Ova nas je tragedija na najgori način podsjetila o kakvom se teškom i opasnom poslu radi. Poslu koji je posvećen i ljudima koji su posvećeni spašavanju drugih ljudi i spašavanju imovine – rekao je ovog ponedjeljka ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović u Orašcu nakon tragičnog stradanja ovog vatrogasca prilikom gašenja požara kod Ljupča.

-Kažu da vatrogasac odlazeći na intervenciju nikada ne može znati hoće li se vratiti. Najčešće se vraćaju, ali dogodi se nekada i ono zbog čega smo danas ovdje, dogodi se smrtno stradanje. Goran je poginuo kao heroj, kao netko tko je spašavao druge i zapravo je teško pronaći profesiju koja je s jedne strane toliko humana, a s druge toliko opasna. Svemu tome, dodatno otežavajuća je činjenica da je iza Gorana ostala supruga i dvoje male djece. Cjelokupni sustav od lokalne razine do Vlade Republike Hrvatske će učiniti sve da im pomogne i vodi brigu o njima. Nažalost, ovo ljeto je takvo da je borba s vatrom svakodnevna. Još jednom sućut obitelji, dubrovačkim i svim hrvatskim vatrogascima. Za sve nas je ovo jedan tužan dan – rekao je ministar Davor Božinović.

Istaknuo je da, koliko je njemu poznato, Hrvatska u ovome trenutku raspolaže s četiri canadaira, s četiri Air Tractora.

-Jedan je trebao biti preuzet jučer, ali zbog nekih problema, do toga nije došlo. Canadairi odrađuju posao i jučer su odradili sjajan posao, sva četiri su bila angažirana na ovom požaru koji je u jednom trenutku prijetio širenjem van požarišta. Tu bih posebno istaknuo ulogu JVP Dubrovački vatrogasci i DVD-a koji je pritekao  u pomoć. Ako uzmete u obzir činjenicu da su oni okružili požar u vrlo kratkom vremenu, nekih pet kilometara su razvukli cijevi, to znači da su odradili sjajan posao. Zato kada govorimo o kvaliteti i učinkovitosti hrvatskih vatrogasaca, ne govorimo floskule. Oni se dokazuju iz dana u dan, dokazuju se i danas – rekao je Božinović.

-Naše postrojbe u Dubrovniku vrlo su dobro opremljene, ali ništa nam od toga neće vratiti Gorana i to je ono zbog čega svi osjećamo duboku bol. Policija je obavila očevid tijekom večeri i on je završio iza 1 u noći. U ovome trenutku policija radi na utvrđivanju okolnosti, najprije kako je uopće došlo do požara, a potom i kako je Goran stradao. U onome trenutku kada policija u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom koje vodi istraživanje, a trenutno je naložilo obdukciju, bude imala više informacija, potičem ih da se sve ono što bude moguće što prije otkrije. Nije lako kada su u pitanju požari jer obično s požarom nestane sve ono što se može koristiti kao dokaz. Policija ima različite metode i ne sumnjam da će iskorisitit sve ono što je na rasplaganju kako bismo dali odgovore – rekao je ministar Božinović.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović rekao je da su se zbog tragedije koja se dogodila, morali reorganizirati snage na požarištu. Požar je stavljen pod kontrolu, a vatrogasci ga još uvijek čuvaju. Na terenu je 30 vatrogasaca, bit će ih i još više ako bude potrebe. Potpora iz zraka, istaknuo je, više nije potrebna jer je požarište cijelo okruženo cijevima. Opožareno je područje od 90 hektara, rekao je Simović, a potom se osvrnuo i na tijek događaja oko stradanja vatrogasca Gorana Komlenca.

-Od onog trenutka kada smo vidjeli da Gorana nema, tražili smo ga oko sat i 20 minuta. Pretražili smo područje i našli smo ga s posljedicama tužnim za sve nas. Goran je bio jedan srčan momak, spreman, uvijek je bio uključen kad god je trebalo – zaključio je Simović.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo