Zanimljivosti

Kreće distribucija plana Grada za slijepe

Plan povijesne jezgre Dubrovnika za slijepe osobe „Dotakni i vidi“, na kojem su protekle dvije godine radili učenici Gimnazije Dubrovnik Ena Mutapčić i Borna Čotić sa mentorodom prof. Jozom Serdarevićem predstavljen je danas na konferenciji za novinare u hotelu Park.

Projekt su podržali Lions Club Dubrovnik Sveti Vlaho, Turistička zajednica Grada Dubrovnika koja je preuzela distribuciju ovog specijalnog materijala  te Grad Dubrovnik koji je u cijelosti financirao plan s iznosom od 11 tisuća kuna. Stručnu podršku u realizaciji ovog projekta pružio je Tifološki muzej Grada Zagreba. Plan Grada za slijepe izrađen je na Braillevom pismu ili brajici, s prikazom stare gradske jezgre i označenim najvažnijim kulturno-povijesnim znamenitostima i to u engleskoj i hrvatskoj verziji.

-Prvo Lions klub u nezavisnoj RH osnovan je upravo 25. listopada 1990. godine i to je Lions club Sveti Vlaho koji danas ima 35 članica i članova iz svih profesija. Dugi niz godina pomažemo humanitarnim radom, a posebno našim  slijepim i slabovidnim osobama. Ovaj projekt je završen prije 20-ak dana, a plan je izrađen u dvije jezične varijante kako za one koji dođu tako i one koji ne mogu doći već se virtualno mogu upoznati s Gradom- rekao je predsjednik Lions Cluba Dubrovnik „Sveti Vlaho“ Boro Aleksić.

Ideja za realizaciju ovog projekta rodila se prije dvije godine, rekao je prof. Jozo Serdarević, kada su mu u Splitu pokazali plan za slijepe osobe.

-Ovaj projekt sam predložio Lions Clubu. Projekt je imao korekciju odnosno usklađivanje jezika slijepih i učenika – rekao je profesor Serdarević.

Učenik Borna Čotić zahvalio je svima kojia su podržali ovaj projekt, istaknuvši:

– Ovaj projekt smo realizirali kako bi predstavili slijepim osobama kako naš Grad izgleda. Izvadili smo katastarske čestice, odabrali znamenitosti, napravili skice i pretočili i u tehnički prihvatljiv oblik. Konture zgrada i  spomenika sa uzdignutim reljefima na brajici. 
Ako pomognemo bar jednoj slijepoj ili slabovidnoj osobi uspješno smo obavili ovaj projekt- rekao je Borna Čotić.

Gradonačelnik Andro Vlahušić pohvalio je ovaj projekt predloživši postavljanje velike bakrene ploče s planom Grada:
– Bilo bi dobro to realizirati do iduće sezone i na taj način proširiti ponudu našeg Grada. Također završavamo lijevanje naših postaja Križnog puta, bilo bi dobro i da se i pored njih postave male ploče za slijepe osobe- naglasio je gradonačelnik Vlahušić.
 

Pročitajte još

BOGAT I RAZNOLIK PROGRAM Završio je deseti Festival znanosti

Dulist

T POD DEMO Dubrovački tim osmislio uređaj za čišćenje mora

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Otvorena Zračna luka Dubrovnik

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija