Koronavirus u Hrvatskoj

KORONAVIRUS I HIGIJENA Kako tretirati kupljeno voće i povrće?

Voće i povrće

Socijalno distanciranje i održavanje osobne higijene najbolji su načini za sprječavanje širenja zaraze koronavirusa. No, znate li kako trebate postupati pri izlasku iz kuće, ali i povratku te kako tretirati kupljene namirnice, posebno voće i povrće?

O tom se posljednjih dana vode polemike, a odgovore na pitanja građana dali su iz Vlade putem Twitter profila koronavirus.hr.
-Ambalažu je najbolje ukloniti. Povrće i voće treba dobro oprati. Termička obrada voća i povrća pomaže, ali ako voće i povrće ne planirate termički obraditi, dobro ga operite u zdjeli s toplom vodom i malo alkoholnog octa. Zatim procijedite, osušite i pospremite u hladnjak – istaknuli su s ove stranice.

Kad izlazite iz kuće važno je znati da ne dodirujete rukama lice, oči, nos i usta, ako kašljete ili kišete, nošenjem maske smanjuje se rizik širenja potencijalne zaraze na druge. Ponesite jednokratne maramice te ih koristite kod pokrivanja nosa i usta kod kašljanja i kihanja te kod dodirivanja javnih površina. Nakon upotrebe maramicu odmah bacite u koš za otpad, a ruke dezinficirajte. Ruke je važno odmah oprati ili dezinficirati i kod rukovanja s novčanicama, ali i općenito. Ruke redovito i često perite vodom i sapunom. Održavajte razmak od drugih osoba najmanje jedan metar. Na povratku kući, prilikom ulaska skinite i maknite obuću i operite ruke sapunom i vodom. Redovito provjetravajte prostorije u kojima boravite i održavajte higijenu kućnog prostora.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist