Kultura

KONCERT U ZNAKU REMEK DJELA BAROKA Edoardo Bruni večeras u Domu kulture Cavtat

epidaurus edoardo bruni

Priznati talijanski pijanist i kompozitor Edoardo Bruni izvest će u nedjelju, 10. rujna, u Domu kulture Cavtat klavirski recital ‘Čudesne Goldberg varijacije’ s početkom u 20 i 30 sati. Prilika je to za upoznati umjetnika jedinstvenog izričaja, vlastite estetske vizije i kompozicijske tehnike ‘pan-modalnosti’ s ciljem sintetiziranja i nadmašivanja dualnosti između tonaliteta i atonaliteta, ujedno i uživati u remek djelu Johana Sebastiana Bacha – naime, Goldberg varijacije smatraju se jednim od najvažnijih djela barokne glazbe. Radi se o klavirskoj kompoziciji izuzetne virtuoznosti i kompleksnosti, napisanoj oko 1741. godine za tadašnjeg ruskog ambasadora u Dresdenu grofa Hermanna Carla von Keyserlingka.

Prema legendi, grof je imao problema sa spavanjem i tražio je od Bacha da napiše kompoziciju koju bi njegov dvorjanin, klavirist Johann Gottlieb Goldberg, mogao svirati kako bi mu pomogao da zaspi. Bach je napisao ovu seriju varijacija za klavir, izuzetno zahtjevnih. Glavna im je tema Aria, repetitivni melodijski fragment među varijacijama. Goldberg varijacije, njih ukupno 30, razlikuju se po ritmu, harmoniji i tehničkim zahtjevima. Posljednja je inverzija ariae, odnosno – nota za notom – obrnuta je u odnosu na originalnu ariu.

-Goldberg varijacije izazov su za pijaniste zbog svoje tehničke zahtjevnosti, no zbog duboke muzikalnosti, ali i izvanredne kontrapunkcije zaista im se s pravom može dodati pridjev ‘čudesne’. Goldbergove varijacije su ostavile dubok i trajan utjecaj na svijet glazbe i smatraju se jednim od najsvjetlijih dostignuća u klasičnoj glazbenoj literaturi, stoga veseli čuti ih na 17. Epidaurus Cavtat festivalu, pogotovo u izvedbi dragog gosta Festivala! – navode iz Epidaurus festivala u najavi koncerta.

Foto: Epidaurus festival

 

Pročitajte još

VEČERAS U KNEŽEVU DVORU Međunarodni festival opernih arija ‘Tino Pattiera’

Dulist

POTPISAN UGOVOR Gružani će u TUP-u dobiti suvremeno opremljenu knjižnicu!

Dulist

PREDSTAVLJEN MIDSUMMER SCENE ‘Nijedan grad u Hrvatskoj nema ovako bogati kulturni program’

Dulist