Kultura

Prošlo je 50 godina otkad je Linđo osvojio priznanja na Međunarodnom festivalu foklora

lindo dijon 1973 obljetnica 6

Susret pripadnika generacije iz 1973. godine, a u povodu obilježavanja dana kada su, na tad prestižnom folklornom natjecanju u Dijonu osvojili prvo mjesto i zlatnu kolajnu za ples te prvo mjesto i zlatnu ploču za vokalno-instrumentalnu izvedbu, održat će se u ponedjeljak 11. rujna u 20 sati u Lazaretima u Linđovoj 6. lađi.

U povodu obilježavanja 50. obljetnice od jedinstvenog uspjeha u središtu francuske pokrajine Bourgogne, valja se s dužnim uvažavanjem prisjetiti rujna 1973., kada su ondašnje plesačice, plesači i glazbenici Linđa u Dijonu, na tadašnjem najpoznatijem i najprestižnijem Međunarodnom festivalu folklora u svijetu osvojili – Zlatnu kolajnu za izvođenje tradicijskih plesova te Zlatnu ploču za interpretaciju narodne glazbe.

U dosadašnjem djelovanju Ansambla dijonska ‘dvostruka’ kruna svakako predstavlja najviše i najdragocjenije natjecateljsko priznanje koje je dubrovačka mladost – plešući, pjevajući i svirajući u Linđu zavrijedila tijekom proteklih skoro šest desetljeća uspješnog prezentiranja folklorne umjetnosti u Hrvatskoj i u mnogim zemljama diljem svijeta. Dijonski mediji su, nakon dvostruke pobjede, među ostalim naglasili kako je Linđo ‘Ansambl koji je gotovo dosegnuo savršenstvo, a pritom je ostao nepatvoren’.

Značaj priznanja s dijonskog Festivala među brojnim folklorašima sa svih kontinenata najprimjerenije je usporediti sa – sportsko nogometnim rječnikom kazano – Ligom prvaka. Drugim riječima; oni ansambli koji u Dijonu osvoje Zlatnu kolajnu, a istodobno i Zlatnu ploču tim priznanjima nedvojbeno potvrđuju visoki kvalitet svojih izvedaba, te unapređuju vlastiti ugled kako u gradovima i zemljama iz kojih dolaze tako i na gostovanjima širom planeta.

Vraćajući se 50 godina unatrag valja također kazati kako je tadašnji dijonski Festival održan od 5. do 10. rujna u sklopu brojnih manifestacija nazvanih ‘Svečanosti vina’. S obzirom da je Borgogne najvinorodnija francuska regija brojna su festivalska događanja povezana s tamošnjim vinogradarima i vinovoj lozi, vinarima, rujanskoj berbi grožđa i vinu. Međunarodni festival folklora središnja je manifestacija ‘Svečanosti vina’, a u Dijonu je u rujnu 1973. godine nastupilo tridesetak ansambala iz 14 zemalja svijeta.

U Francusku 1973. godine je putovalo 50 ondašnjih plesačica, plesača i glazbenika Linđa. Programe koje je Linđo izveo u Dijonu i u mnogim drugim gradovima i mjestima u Bourgogni osmislio je i pripremio g. Sulejman Sule Muratović, osnivač te dugogodišnji direktor i umjetnički rukovodilac dubrovačkog folklornog Ansambla. Linđov narodni i tamburaški orkestar je nastupio pod vodstvom prof. Antuna Simatovića.

Foto: Linđo

Pročitajte još

POMAMA ZA ‘KAFETARIJOM’ Sve ulaznice rasprodane ili rezervirane, otvorena lista čekanja

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE I RADIONICA STRIPA U FLORI ‘Striptokok’ Davora Schunka

Dulist

KAPELA TRANSFORMIRANA U ROZARIJ SV. STJEPANA Nesvakidašnja izložba Dubravke Lošić u Labinu

Dulist