Koronavirus u Hrvatskoj

Kolike su šanse da COVID-19 s vremenom postane blag kao prehlada?

Dok pandemija ne pokazuje znakove uzmaka, teško je i zamisliti dan u kojem više na nju nećemo obraćati toliko pažnje. Međutim nova studija tvrdi da Covid-19 uskoro možda neće biti štetniji od prehlade. ‘Naša analiza imunoloških i epidemioloških podataka o endemskim humanim koronavirusima (HCoV) pokazuje da imunitet koji blokira infekcije brzo opada, ali imunitet za smanjenje bolesti dugo traje’, pišu autori studije objavljene u časopisu Science, a prenosi Tportal.

Njihov model sugerira to da nakon dostizanja endemske faze i primarne izloženosti u djetinjstvu CoV-2 možda neće biti virulentniji od prehlade. Autori su se osvrnuli na povijest drugih poznatih koronavirusa, njih ukupno šest. Četiri od njih su prilično benigna, ali druga dva, SARS i MERS, daleko su opasnija, ali su na sreću na vrijeme zauzdani. Preostala četiri, međutim, često se mogu naći u današnjim populacijama. Upravo su ta četiri virusa autori proučavali da bi pronašli kako bi se COVID-19 mogao ponašati za nekoliko godina.

Istraživači su proučili kako su virusi utjecali na djecu mlađu od pet godina, čiji je imunološki sustav jači od prosjeka. Zaključili su da sve većim izlaganjem populacije virusu on može postati benigan poput obične prehlade koja jedva pogađa djecu mlađu od pet godina.

Dobra je to vijest, no valja spustiti loptu na zemlju i reći da je nemoguće stvarno predvidjeti kako će se razvijati virus i kako će reagirati imunitet. Nijedno trenutno dostupno cjepivo ne nudi 100 posto siguran imunitet protiv Covida-19, a zasad nemamo ni podatke o tome koliko će dugo trajati učinci cijepljenja, piše Interesting Engineering,a donosi Tportal.

Pročitajte još

Hrvatska ima 10.500 novih slučajeva koronavirusa, preminulo je 59 osoba

Dulist

U županiji 377 novooboljelih, jedna osoba preminula

Dulist

Nije istina da bez COVID potvrde nećete moći kod liječnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija