Aktualno

‘Kako smo razvijeni kad nemamo kako doći doma?!’

'Kako smo razvijeni kad nemamo kako doći doma?!'

Stanovnici grada Dubrovnika koji žive ili su prijavljeni na područjima posebne državne skrbi, uskoro bi mogli ostati bez poreznih olakšica i poticajnih mjera, koje su do jučer koristili.

Naime, prošlog je tjedna podpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić najavio izmjene Zakona o regionalnom razvoju, prema kojima bi se aktivirao sustav Indeksa razvijenosti za jedinice regionalne i lokalne samouprave. Taj zakon trebao bi zamjeniti stari zakon o područjima posebne državne skrbi. Uvođenjem novog sustava oko 105 jedinica lokalne samouprave, a koje dosad nisu primale pomoć države, ulaze u taj sustav.

– Sve što je ispod 75 posto podliježe mjerama državne razvojne potpore – kazao je Grčić, dodavši kako bi, po prvoj procjeni, oko 80 jedinica lokalne samouprave trebalo izaći iz sustava, odnosno izgubiti status područja od posebne državne skrbi.

– Dovoljno je reći da je grad Dubrovnik još uvijek u tom sustavu i da naš koalicijski kolega Andro Vlahušić ima jako veliki proračun, između ostalog zahvaljujući i potpornim mjerama posebne državne skrbi, a riječ je o gradu koji je sigurno jedan od najbogatijih u Hrvatskoj – dodao je Grčić te kao poseban problem spomenuo 'ispadanje iz sustava' onih građana, koji se prijavljuju na područjima posebne državne skrbi, a žive negdje drugdje. Takvo ponašanje bila je česta praksa i na dubrovačkom području.

Tko sve u široj okolici ostaje bez posebne države skrbi pročitajte u tiskanom izdanju duLista…

Pročitajte još

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE ZA BOSANKU Franković najavio: Uskoro sastanak s konzervatorima oko lijevog skretača!

Dulist

NA TRAGU GRADONAČELNIKOVIH OPTUŽBI Milijunski penali Zračnoj luci! Je li bilo i pljačke?