Koronavirus u Hrvatskoj

Kafići mogu raditi do ponoći, nema masovnog gledanja Eura

Ugostiteljski objekti, pekarnice, casina i automat klubovi mogu raditi do ponoći. Rekao je to ministar Davor Božinović na konferenciji za medije Nacionalnog stožera na kojoj je predstavio popuštanje mjera. Istaknuo je kako se u pojedinim dijelovima svijeta zaraza ponovno širi te da o svima nama ovisi kakva će nam biti zdravstvena i gospodarska slika. Kafići i dalje ne mogu raditi u zatvorenim prostorima.

Mjere koje su i danas na snazi, a tiču se javnog prijevoza i rada trgovina i trgovačkih centara produžuju se do 30 lipnja.

Olakšan je i prelazak državne granice osobama koje su cijepljene drugom dozom cjepiva, a dolaze iz članice EU, odnosno Schengena. Takve osobe, naime, mogu odmah nakon cijepljenja drugom dozom prijeći granicu bez obveze proteka 14 dana od primanja druge doze cjepiva.
Ukida se i zabrana treniranja i natjecanja u zatvorenim prostorima pa i u školskim dvoranama, jer završava i školska godina. Konferencije i kongresi mogu se održavati uz pridržavanje epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a.

Također, koncerti, predstave, kino projekcije, izložbe i ostale kulturne manifestacije moći će se održavati uz uvjete kakve su danas propisane za svadbe. Takvi događaji mogu se organizirati i bez strogih epidemioloških mjera uz uvjet da na njima budu samo osobe koje su cijepljenje, koje su preboljele COVID ili imaju negativne testove. Isto se omogućava i za sportska natjecanja uz gledatelje na tribinama.

Božinović je istaknuo kako za javna događanja i okupljanja i dalje načelno vrijedi ograničenje od maksimalno 100 osoba budući da su takva događanja jedna od većih žarišta širenja bolesti.

Gradovima i općinama upućena je preporuka da se za vrijeme održavanja Europskog prvenstva u nogometu ne organizira masovno gledanje utakmice, a apelira se i na izbjegavanje masovnih manifestacija tijekom turističke sezone.

-Smisao ovih odluka je da se što više toga omogući, da se otvore mogućnosti dodatnih aktivnosti, ali sve mora biti kontrolirano kako bismo sačuvali epidemiološku sliku povoljnom i kako iz Hrvatske ne bi išle slike masovnih okupljanja. To nije dobra pozivnica za strane goste da dođu u većem broju u Hrvatsku i na tome ćemo morati inzistirati. Imamo preduvjete za dobru sezonu, a to nam je interes svima – poručio je ministar.

Pročitajte još

U županiji 29 novooboljelih od koronavirusa, preminula je žena iz Opuzena

Dulist

Hrvatska ima 875 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminulo je 7 osoba

Dulist

DOBRE VIJESTI Hrvatska se i dalje ‘zeleni’ na britanskoj Covid-listi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija