Aktualno

Jelovnici “visit karte” ugostiteljskih objekata

PREDAVANJE KLARISA

Radionica na  temu „Ugostiteljska ponuda u kontekstu suvremene gastronomije – pozicija i uloga sredstava ponude jela i pića“ održana je jučer u restoranu Klarisa.

Izlaganje je održao  je profesor Josip Žuvela, koji je iscrpno objasnio ulogu sredstava ponude jela, osvrnuvši se na povijesni nastanak potrebe da ugostiteljski objekt na pregledan, čitljiv i smisleni način predstavi svoju ponudu gostima, obradivši pri  tome i suvremene trendove. Ovom prilikom je naglasio i najčešće greške koje prilikom sastavljanja sredstava ponude jela (najčešće – jelovnika) čine naši ugostitelji, a do kojih je došao sa ostalim članovima komisija Dubrovačke gastro kvalitete, analizirajući sredstva ponude jela u 30 ugostiteljskih objekata.

Naglasio je da jelovnici i ostala sredstva ponude, predstavljaju „vizit kartu“ svakog ugostiteljskog objekta, koju valja napraviti na stručan način, kako bi pomogla gostu da bez nedoumica naruči željeno jelo i piće. Pri tome je od velike važnosti i uslužno osoblje. Nakon ove radionice, nazočnima je predstavljen  interaktivni ugostiteljski web portal   nIGHT&dAY kojemu je cilj promocija zabavnih i gastro događanja Dubrovnika tijekom cijele godine.I ove godine će najboljim ugostiteljskim objektima u Dubrovniku i njegovoj okolici biti dodijeljene oznake Dubrovačke gastro kvalitete.

Nakon što je ovaj projekt uspješno startao prošle godine, organizatori su odlučili izvršiti određene korekcije u načinu bodovanja i rangiranja ugostiteljskih objekata, a sve u svrhu povećanja standarda i davanja važnosti autohtonim jelima i pićima.Tako je bodovni prag sa dosadašnjih 80 bodova (od mogućih 100) povećan na 85, a značajno su povećani bodovi vezani za izbor lokalnih izvornih jela i izbor lokalnih vina. Organizatori smatraju da kvaliteta ugostiteljskog proizvoda u Dubrovniku ( i okolici) mora zadovoljavati najviše kriterije, a lokalna izvorna jela pripremljena na tradicionalan ili najmoderniji način uz čuvena županijska vina, trebaju biti obilježje našeg ugostiteljstva.

I manje zahtjevni objekti, uvažavajući rečene principe mogu dobiti oznaku Dubrovačke gastro kvalitete.Svi oni koji žele preispitati kvalitetu svoga ugostiteljskog objekta i ishoditi oznaku za 2012. godinu, to mogu učiniti ispunjavanjem prijave koja se nalazi na web stranici projekta www.dubrovnikquality.com ili u uredima organizatora, i uplatom iznosa od 1200,00 kuna na račun 2500009-1501134605 otvoren kod Hypo Alpe-Adria-Banke d.d.

Pročitajte još

Atlantska plovidba povlači dionice sa Zagrebačke burze

Dulist

Sumnja se da je Palata onečišćena zbog nepropisnog odlaganja nusprodukata proizvodnje maslinovog ulja

Andrea Falkoni Račić

DONOSIMO RASPORED CISTERNI Neugodni mirisi u Palati još prisutni

Dulist