Koronavirus u Hrvatskoj

Izvještaj WHO-a o COVID-19: ‘Malo vjerojatno’ da je pobjegao iz laboratorija

Zajedničko istraživanje koje su proveli Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Kina zaključila je kako je SARS-CoV-2, virus koji prenosi COVID-19, na čovjeka najvjerojatnije prešao s neke životinje, te da je “iznimno malo vjerojatno” da se radi o virusu koji je pobjegao iz laboratorija, objavio je AP koji je u posjedu radne verzije izvještaja, prenosi Jutarnji.hr.

Istraživanje i dalje ne nudi odgovore na mnoga pitanja, te poziva na dalja istraživanja po brojnim pitanjima, osim hipoteze bijega iz laboratorija.

Studija, koja još nije službeno objavljena, navodi četiri moguća scenarija prema tome koliko su izgledni. Zajednički tim Kine i WTO-a zaključio je kako je prijenos virusa preko druge životinje na čovjeka izgledan ili vrlo izgledan. Izravan prijenos sa šišmiša na ljude po istim je zaključcima “izgledan”, a širenje preko prehrambenih proizvoda u hladnom lancu pohrane je “moguć, ali nije izgledan”.

Genetsko istraživanje pronašlo je najbližeg “rođaka” SARS-CoV-2 virusa u šišmišima, no prema izvještaju, “evolucijska razlika između virusa u šišmišima i SARS-CoV-2 se procjenjuje na nekoliko desetljeća, što ukazuje na nedostajuću kariku”. Vrlo slični virusi pronađeni su i kod ljuskavaca (pangolina), kao i kod mačaka i vidra, koje bi također mogli biti nositelji.

Istraživanje je provedeno u sklopu misije WHO-a u Wuhanu, kineskom gradu u kojem je prvom zabilježeno oboljenje virusom, a trajalo je od sredine siječnja do sredine veljače. Objava zaključaka nekoliko je puta odgađana do sada, zbog čega su pojedini kritičari sumnjali da Kina pokušava utjecati na konačne zaključke kako bi spriječila da se Kinu izravno povezuje s globalnom pandemijom.

Do danas se u svijetu od novog koronavirusa razboljelo više od 127 milijuna ljudi, te je preminulo 2,78 milijuna. Do sada se izliječilo oko 72 milijuna ljudi, no znanstvenike brine sve veći broj novih, mutiranih sojeva virusa, za koje se još ne zna mogu li ponovno zaraziti one koji su bolest već preboljeli, te pružaju li postojeća cjepiva zaštitu protiv njih.

Do danas je diljem svijeta u potpunosti cijepljeno gotovo 120 milijuna ljudi, dok je barem jednu dozu primilo više od 310 milijuna, oko 4 posto svjetskog stanovništva.

Pročitajte još

U Hrvatskoj 193 nova slučaja koronavirusa, nema preminulih osoba

Dulist

Županija ima 29 novih slučajeva, testirano je 610 ljudi

Dulist

U ČETVRTAK Cijepljenje protiv koronavirusa u Studentskom domu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija