Koronavirus u Hrvatskoj

Imunolog o mutacijama korone: ‘Bojim se triju situacija’

Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na riječkom Medicinskom fakultetu, rekao je u subotu u Dnevniku HRT-a kako misli da je prerano za popuštanje mjera protiv širenja koronavirusa te da se moramo bojati ponovnog pokretanja školskog sustava. Trobonjača je rekao da se, što se tiče virusnih mutacija, boje triju situacija – da mutacija ne stekne prednost u širenju, da ne bi izazvala težu bolest i povećavala smrtnost te da nove varijante ne bi izbjegavale imunosni odgovor stvoren na prethodnu varijantu. Trobonjača je istaknuo da sve tri varijante, kolokvijalno nazvane britanska, južnoafrička i brazilska, dijele jednu mutaciju za koju se pokazalo da virus njome stječe prednost u širenju. Postoje još dodatne dvije mutacije, jednu od kojih dijele južnoafrička i brazilska varijanta, za koju se pretpostavlja da bi mogla izbjegavati imunosni odgovor stvoren na izvornu, wuhansku varijantu virusa. Trobonjača je također naglasio kako je još prerano zaključiti da imunost stvorena na prethodnu varijantu ne pokriva i mutante.

– Osobno mislim da će nas naša imunost ipak barem donekle štititi protiv ovih mutanti – rekao je Trobonjača, dodajući da bi to značilo da će pacijenti koji se reinficiraju mutantom preboljeti neku kraću, blažu bolest ili abortivni oblik bolesti.

Trobonjača je naveo i da je proizvodnja cjepiva protiv mutanti relativno jednostavan postupak jer je tehnologija temeljena na pakiranju virusnog genoma u vektore nosače.

– Po toj logici, ako se pojavi virusna mutanta, onda će se protiv te virusne mutante napraviti onaj genetski odsječak koji kodira protein virusne mutante i upakirati u postojeće nosače – rekao je. Trobonjača se izjasnio protiv popuštanja mjera.

– Mislim da je možda malo prerano da se mjere počnu popuštati. Brojevi još nisu takvi da bi to omogućili. Mi se moramo bojati početka školske godine, odnosno ponovnog pokretanja školskog sustava jer smo vidjeli da se upravo kroz taj školski sustav epidemija najviše rasplamsala negdje u desetom mjesecu. I dalje moramo biti oprezni dok god se na neki način cijepljenjem ne postigne ona imunost koja bi štitila populaciju – poručio je Trobonjača.

Izvor: HRT

Pročitajte još

UTROŠENA MILIJUNTA DOZA U Hrvatskoj protiv bolesti COVID-19 cijepljena svaka četvrta osoba

Dulist

BAKIĆEV IZRAČUN PADA BROJA ZARAŽENIH Do početka lipnja bi sve turističke županije morale biti ‘čiste’

Dulist

Županija bez novih slučajeva koronavirusa, testirano 90 osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija