Koronavirus u Hrvatskoj

Imunolog Čičin-Šain: Britanski soj je pred vratima, sigurno će uskoro doći u Hrvatsku

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain rekao je kako će takozvani britanski soj koronavirusa sigurno uskoro doći u Hrvatsku, piše N1.

Čičin-Šain je rekao da se britanski soj širi brže od virusa koji je već u Hrvatskoj.

‘On je problem jer je već pred vratima. U brojim europskim zemljama se širi tako da će sigurno u Hrvatsku doći uskoro’, rekao je Čičin-Šain.

Dodao je kako ga više brinu brazilski i južnoafrički soj jer je za njih jasno da postoje naznake da ih imunološka memorija stečena prethodnom infekcijom teže prepoznaje.

‘Njih treba pratiti kako bi vidjeli hoće li oni doista biti problem i inficirati ljude koji su već prethodno preboljeli virusnu infekciju’, rekao je Čičin-Šain.

Čičin-Šain je naglasio kako je sasvim sigurno da su nam šanse bolje ako smo cijepljeni, čak i ako virusi nisu sasvim identični.

‘U ovom trenutku nitko ne zna u kojoj mjeri cjepiva štite. Na kraju krajeva, nitko ne zna hoće li se razviti novi virus protiv kojeg ta cjepiva neće štititi’, rekao je Čičin-Šain za HRT, dodavši kako je dobra vijest da već znamo kako se razvijaju ta cjepiva te ih možemo modificirati.

Čičin-Šain rekao je i kako u osnovi nije protiv ruskog i kineskog cjepiva – “ako ona rade, zašto ne” – ali da je stvar u tome da je metoda kojom su bila razvijena i rezultati prilično netransparentni.

Čičin-Šain je rekao da u situaciji u kojoj je broj cjepiva oskudan trebamo razmišljati koje su osobe posebno pod rizikom i trebaju prve primiti cjepivo – osobe koje su starije i istovremeno imaju druge rizične faktore, poput šećerne bolesti i kardiovaskularnih problema – pa njima dati još veći prioritet kako bismo ih dodatno zaštitili i smanjili smrtnost.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija