Zanimljivosti

Imate li u kuhinji ove zdrave namirnice?

Imate li u kuhinji ove zdrave namirnice?

Rijetko tko može odoljeti sendviču, čipsu i grickalicama koje izgledaju i mirišu slasno. No, takva hrana nije pretjerano korisna, stoga vam donosimo neke od najzdravijih namirnica koje svatkom može imati u kuhinji.

Gljive – Ukusne i mesnate gljive mogu biti izvrsna, niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive reguliraju razinu estrogena kod žena te štite od raka dojke. Gljive možete spremiti tako da se narežu na šnite i preprže na maslinovom ulju, doda im se češnjak i vina te pirja dok vino ne ishlapi. Odličan su prilog uz pečena pileća prsa.Ječam – Ova žitarica bogata je vlaknima i pravi je borac protiv povišenog kolesterola te je vrlo koristan u regulaciji probave. Najbrže ga spremite tako da ga skuhate s grahom i dodajte koje god vam povrće padne na pamet. Time možete dobiti ukusno varivo. Ako želite, varivu možete dodati i nekoliko kockica preprženog pršuta.Orasi – Orasi obiluju omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar kolesterol. Kako bi iz ove namirnice uzeli ono najbolje, nije vam potrebna nikakva priprema. Pomiješajte šaku oraha i suhog voća i dobili ste energetsku bombu koja može uspješno mijenjati desert.Integralna tjestenina – Integralna tjestenina bogatija je vlaknima od bilo koje druge. Cjelovite žitarice koriste vašem organizmu i probavi. Prepržite malo češnjaka, dodajte mu tunu u maslinovom ulju te sjeckanu rajčicu i poslužite s parmezanom uz tijesto. Time ste dobili zdrav, brz i ukusan obrok.

Maslac od badema ili kikirikija – Kikiriki i bademi bogati su proteinima i sadrže monozasićene masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete pripremiti i u vlastitom kućanstvu. Smiksajte dvije šalice prženog kikirikija ili badema, dodajte žlicu ulja i smeđeg šećera te prstohvat soli. Ako želite da vaš maslac bude slađi možete mu dodati i malo meda.

Kvinoja – Ukusa kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Obiluje bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, magnezijem, željezom i fosforom te pruža tijelu energiju. Pripremiti je možete umjesto riže i tjestenine, izvrstan je dodatak kuhanom povrću i piletini s roštilja.

Obrano mlijeko – Obrano mlijeko sadrži devet značajnih nutritijenata u koje spada i kalcij te B vitamin odličan za neurološku funkciju te D vitamin poznat kao borac protiv raka. U ovo mlijeko dodajte malo meda, vanilije, cimeta ili kakaa i zamijenite njime bijelu kavu i kojekakve instant napitke.

Borovnica – Borovnica obiluje vlaknima, koristi za jačanje krvnih žila i izvrstan je antioksidans. Borovnice su dobar izvor vitamica C i folne kiseline, kalija, kalcija, željeza i bioflavonoida. Sladoled od jogurta prelijte ukusnim voćem i dobili ste zdrav i jednostavan desert.

Bulgur – Bulgur je zapravo napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata fosforom, cinkom, željezom, magnanom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka. Sprema se poput riže ili tjestenine, izvrstan je i neutralan prilog uz sva jela.

Leća – Leća spada u skupinu mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće niti štetni kolesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Cijeni se i kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velike količine ugljikohidrata. Leća prija uz rajčicu, luk, češnjak, meso i maslinovo ulje pa tako možete napraviti ukusno varivo i odličan prilog mesu.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist