Koronavirus u Hrvatskoj

HZJZ objavio upute za državnu maturu i posebne uvjete za maturante u samoizolaciji

HZJZ objavio upute za državnu maturu i posebne uvjete za maturante u samoizolaciji
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u ponedjeljak Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) 2020./2021, kao i Posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature. Upute su izrađene u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.
U provedbi ispita državne mature sudjeluju pristupnici (učenici i kandidati), djelatnici škola i druge osobe. Druge osobe kojima je iznimno omogućen ulaz u školu tijekom provedbe ispita državne mature su djelatnici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, osobni pomagači ili osobe u službenome svojstvu nužne za provedbu državne mature.
Tijekom epidemije COVID-19 na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici (učenici i kandidati), djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 (izrečena im je zdravstvena mjera izolacije) i ako pokazuju znakove akutne bolesti koja može ukazivati na COVID-19: kašalj, poteškoće u disanju, glavobolja (za osobe koje imaju navedene znakove bolesti ulaz je moguć samo uz predočenje negativnoga nalaza PCR ili brzoga antigenskog testa na SARS-COV-2 iz zdravstvene ustanove koji ne smije biti stariji od 48 sati*), povišena tjelesna temperatura i poremećaj osjeta njuha i okusa i sl. Nije potreban negativan PCR nalaz kao uvjet pristupanja ispitima državne mature, osim za navedeni izuzetak i za osobe koje prelaze granicu na koje se odnose važeće preporuke za prelaske granica.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist