Koronavirus u Hrvatskoj

HZJZ objavio upute za državnu maturu i posebne uvjete za maturante u samoizolaciji

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u ponedjeljak Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) 2020./2021, kao i Posebne uvjete za učenike s izrečenom mjerom samoizolacije tijekom polaganja ispita državne mature. Upute su izrađene u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.
U provedbi ispita državne mature sudjeluju pristupnici (učenici i kandidati), djelatnici škola i druge osobe. Druge osobe kojima je iznimno omogućen ulaz u školu tijekom provedbe ispita državne mature su djelatnici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, osobni pomagači ili osobe u službenome svojstvu nužne za provedbu državne mature.
Tijekom epidemije COVID-19 na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici (učenici i kandidati), djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 (izrečena im je zdravstvena mjera izolacije) i ako pokazuju znakove akutne bolesti koja može ukazivati na COVID-19: kašalj, poteškoće u disanju, glavobolja (za osobe koje imaju navedene znakove bolesti ulaz je moguć samo uz predočenje negativnoga nalaza PCR ili brzoga antigenskog testa na SARS-COV-2 iz zdravstvene ustanove koji ne smije biti stariji od 48 sati*), povišena tjelesna temperatura i poremećaj osjeta njuha i okusa i sl. Nije potreban negativan PCR nalaz kao uvjet pristupanja ispitima državne mature, osim za navedeni izuzetak i za osobe koje prelaze granicu na koje se odnose važeće preporuke za prelaske granica.

Pročitajte još

Hrvatska ima 10.500 novih slučajeva koronavirusa, preminulo je 59 osoba

Dulist

U županiji 377 novooboljelih, jedna osoba preminula

Dulist

Nije istina da bez COVID potvrde nećete moći kod liječnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija