Koronavirus u Hrvatskoj

Capak: Vjerojatno neće doći do kraja pandemije do jeseni

Capak: Vjerojatno neće doći do kraja pandemije do jeseni

Vjerojatno neće doći do kraja pandemije do jeseni. Nitko ne može predvidjeti nove varijante, u Hrvatskoj još nismo detektirali novu indijsku varijantu, ali ona je u Europi – rekao je u Hrt-ovom Dnevniku ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

-Već prošli tjedan smo imali pad hospitaliziranih i umrlih za nešto više od 15 posto, pad se nastavlja, krivulja se prelomila i ima silazni krak, nadamo se da će se tako nastaviti. Treći val još nije gotov. Još može doći do oscilacija pri kraju epidemijskog vala, to smo već iskusili. Što se tiče hospitaliziranih uvijek kasne za novooboljelima za dva do tri tjedna, pa očekujemo da sada kada pada broj novooboljelih očekujemo da će pasti i broj hospitaliziranih i, nažalost, preminuli – kazao je Capak.

– Još uvijek je prerano za popuštanje mjera. Sa županijskim stožerima smo u trajnom kontaktu i s njima dogovoramo, oni donose i strože mjere nego što su na nacionalnoj razini jer imamo velike razlike među županijama i ta strategija nam se pokazala dobrom – rekao je Capak.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist