Koronavirus u Hrvatskoj

HRVATSKA SPREMNA ZA SVE SCENARIJE Beroš: Drago mi je što sam oslonac, ali moj tim je zaslužan za sve

HRVATSKA SPREMNA ZA SVE SCENARIJE Beroš: Drago mi je što sam oslonac, ali moj tim je zaslužan za sve

Ministar zdravstva RH Vili Beroš gost je HRT-ove emisije Nedjeljom u 2. Beroš je odgovarao na pitanja o koronavirusu. Podsjetimo, Beroš je na mjesto ministra zdravstva došao neposredno prije izbijanja epidemije koronavirusa. Zamijenio je Milana Kujundžića koji je smijenjen nakon niza afera. Novi je ministar, zbog svojih smirenih istupa, zadobio povjerenje građana. Ovoga puta, emisija nije održana u studiju, već ispred KBC-a Dubrava u Zagrebu.

– Danas je 235 ukupno oboljelih, što znači da smo još u uzlaznom kraku epidemiološke krivulje. No, u odnosu na jučer nema značajnijeg pogoršanja. Međutim, tu je epidemiologija kao znanost vrlo egzaktna i ukazuje nam da će i sljedećih dana rasti broj bolesnika. Mjere koje ova Vlada, Ministarstvo i Stožer poduzeli su adekvatne, međutim ukoliko mi ne poštujemo iste, sve je uzaludno. Dakle, jedino građani odgovornim ponašanjem mogu spriječiti nagli porast broja oboljelih. To će ona zdravstvenom sustavu omogućiti da upravlja ovom situacijom i da utječe na konačni rezultat – rekao je Beroš te nadodao:

– Preveliki broj oboljelih opterećuje zdravstveni sustav. On puca po šavovima i zato imamo povećani broj umrlih. Napravili smo sve u ovom trenutku da to spriječimo. Upravo stojimo ispred KB Dubrava, dakle bolnice koja je infrastrukturno prilagođena novim okolnostima. Imamo ekspedicijski kamp Hrvatske vojske sa smještajem preko 200 bolesnika. Dakle, pripremamo se za sve scenarije. Jedna hrvatska tvrtka je dovezla tank s 10 tisuća litara tekućeg dušika. Sve se uspjelo organizirati u dva-tri dana. Ne kažem da smo brži od Kineza, ali nismo ni sporiji – zaključio je ministar.

Na upit s koliko respiratora Hrvatska raspolaže i hoće li oni biti dostatni, odgovorio je:

– Prema svi dosadašnjim statistikama 800 respiratora bi trebalo biti dovoljno. Neovisno o tome priključili smo se javnoj nabavi Europske komisije za nabavku novih. Mogu reći da se ovdje solidarnost hrvatskog naroda iskazuje na najbolje način. Različite tvrtke, ministarstva i pojedinci kontaktiraju proizvođače i mislim da se pripremamo na najbolji mogući način – poručio je Vili Beroš.

Jeste li se dosad testirali na COVID 19 i što u slučaju da se vi zarazite?

-Kakav bih ja bio ministar da se testiram ukoliko nisam zadovoljio sve potrebne kriterije. A to je postojanje kliničkih simptoma, kašlja, temperature, lošeg osjećanja i respiratornih tegoba. Drugi element je kontakz s oboljelom osobom. U ovom trenutku nisam zadovoljio taj uvjet, i dok god budem mogao služit ću hrvatskom narodu – naglasio je Beroš.

-U Ministarstvu zdravstva imamo dva tima, tim A i tim B. Ja nisam presudna osoba u ovom trenutku. Imam tim koji radi, dvoje državnih tajnika, sve ravnatelje, svoje suradnike. Mislim da bi sustav mogao i bez mene funkcionirati potpuno uredno – kaže ministar.

U ovom trenutku, istaknuo je voditelj, građani gledaju ministra kao osobu koja je svemoguća.

-Ja sam samo dio tima, usmjerujem pravac našeg kretanja i dajem energiju, ali oni odrađuju posao. Ono što je izvjesno da u slučaju dolaska nekakve velike ugroze postoji psihička reakcija u čovjeku koja ga tjera da traži nekakvo uporište. To znam jer svjedočim tome u svojoj neurokirurškoj praksi. Kad hoćete nekoga operirati, on i njegova obitelj u vama gledaju spas. To je poseban psihički odnos koji ne treba zloupotrebljavati. To se sad događa na nacionalnoj razini. Drago mi je što sam poslužio kao oslonac, ali me to na neki način opterećuje jer znam da je riječ o specifičnim okolnostima i odnosu prema neko tko predstavlja određenu ulogu. Ali, ponavljam moj tim je zaslužan za sve što radimo – ističe.

Kako je ozlijeđena djevojčica, pitao je voditelj.

-Radi se teškoj cerebralnoj ozljedi, ozljedi glave. Podvrgnuta je hitnom neurokirurškom zahvatu. Napravljeno je sve što je moguće, ozljeda je iznimno teška i radi se o životnoj ugrozi – rekao je Beroš i komentirao navode koji se šire o utjecaju Ibuprofena, odnosno da ga ne smiju piti.

-Prvi put kad se pojavila ta informacija, rekao sam da moramo pričekati. Brzanje i nekakvi naprečac zaključci nisu dobri. Infektološka struka jedina može reći što treba. Ne bih se usudio reći što pomaže u ovim specifičnim pomaže. Ibuprofen kao lijek nije svemoguć i mislim da ne doprinosi liječenju bolesti – kaže i dodao:

-Distanca, distanca, distanca. Izbjegavajte kontakt. Izvjesno je da svi oni koji stanuju u starijim zgradama, neka se ne vraćaju, a svi oni koji su u novim zgradama, mogu se vratiti uz navedeni oprez – da imaju pripremljene stvari u slučaju potresa. Moramo imati na umu da je ugroza COVID 19 veća od potresa. Ukupno gledajući, rizik takvog događaja je manji – zaključio je.

 

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist