Zanimljivosti

Hrvatska ima najviše milijunaša u regiji

Shutt novac na dlanu

Hrvatska je po broju multimilijunaša vodeća zemlja u regiji. Prema podacima komunikacijske tvrtke ‘Wealth-X’, ima čak 280 multimilijunaša te zauzima 23. mjesto na europskom kontinentu.

Druga u regiji po broju multimilijunaša je Srbija (ima ih 100 i nalazi se na 29. mjestu u Europi), dok je treća BiH, koja je izuzetno zanimljiva upravo zbog neimaštine njezinih stanovnika i prosvjeda koji su u posljednje vrijeme njezina surova stvarnost. Bosna i Hercegovina u proteklih je dvanaest mjeseci postala bogatija za pet novih multimilijunaša unatoč činjenici da se ta zemlja suočava s dubokom gospodarskom i socijalnom krizom, prenose u ponedjeljak banjolučke ‘Nezavisne novine’.

– U BiH živi 90 multimilijunaša i to je rast za pet osoba ili 5,9 posto u odnosu na 2012. godinu. Kapital s kojim raspolažu procjenjuje se na oko devet milijardi dolara – ustvrdio je Fauzi Ahmad, direktor komunikacija tvrtke ‘Wealth-X’.

Imena tih bogataša kao i način na koji su došli do novaca ostaje nepoznanica, no analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran drži kako tu nema ničega čudnoga jer je riječ o uobičajenoj pojavi za države kakva je BiH.

– To je tipično za države poput BiH, s poludemokratskim i nedemokratskim sustavima. Ekstremno bogatih je sve više, kao što je sve više i ekstremno siromašnih, a srednji sloj se gubi. Vrlo je lako zaključiti da je jedan broj njih do tolikih sredstava mogao doći na nelegalan način – kazao je Gavran.

Prema metodologiji koju primjenjuje ‘Wealth-X’, svaki pojedinac čije bogatstvo prelazi 30 milijuna dolara spada u kategoriju multimilijunaša. U bogatsvo se ubrajaju gotovina, nekretnine, umjetnine, zrakoplovi, helikopteri i luksuzni automobili te dionice.

Osim ove tri države niti jedna bivša jugoslovenska republika nema ovoliki broj superbogataša, čak ni razvijenija Slovenija, koja je godinama punopravna članica EU.

Zemlja s najviše multimijunaša u Europi je Njemačka, na drugom mjestu je Velika Britanija, a treća je Švicarska.

Izvor: Dnevnik.hr

Pročitajte još

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist