Koronavirus u Hrvatskoj

Hrvatska će COVID putovnice koristiti za ulazak u klubove i na koncerte?

Koncert Dina Merlina u Revelinu

Digitalna zelena potvrda, odnosno covid-putovnica, od 1. lipnja mogla bi postati glavna ulaznica na koncerte i u klubove te za zabavu bez pridržavanja epidemioloških mjera, neslužbeno doznaje Jutarnji list od izvora bliskog Nacionalnom stožeru.

Prema onome štu su do sad otkrili iz Nezavisne udruge ugostitelja održat će se dva pilot projekta zabave i vjenčanja koji bi trebali otvoriti put drugim javnim okupljanjima u Hrvatskoj.

Prvi pilot projekt kreće u četvrtak 13. svibnja, a radi se o poslovno-privatnom domjenku sa 80 do 100 uzvanika, i to cijepljenih sa dvije doze cjepiva unazad 14 dana. Sedam dana nakon domjenka uzvanici će morati na testiranje.

‘Sve će biti po uzoru na svadbu s večerom, glazbom uživo, plesom. Tu će biti tri vrste uzvanika – oni koji su preboljeli koronavirus unazad šest mjeseci, cijepljeni i oni koji imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati’, objasnila je Žakline Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja.

Do 20. svibnja trebalo bi znati jesu li projekti uspjeli, a radit će se i drugi pilot projekti, koncerti s većim brojem ljudi, što još nije do kraja definirano. ‘Datumi nisu spominjani, ali pričalo se da je moguće od kraja svibnja, početka lipnja, razmatrati nove mjere ako sve dobro prođe’, rekla je Troskot.

Kako pak kaže sugovornik Jutarnjeg lista, Kako kaže naš sugovornik, bude li sve u skladu s očekivanjima, na ulasku, primjerice, na koncert posjetiteljima bi se očitao QR kod s tzv. covid-putovnica, a na događaj bi mogli ući oni koji su cijepljeni, koji su preboljeli covid te oni koji imaju negativan test ne stariji od 48 sati, dakle pod istim uvjetima kao za prelazak granice.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist