Koronavirus u Hrvatskoj

Hrvatska broji 357 novih slučajeva

Hrvatska broji 357 novih slučajeva

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je čak 357 zaraženih koronavirusom, a troje je preminulih.

-Trenutni broj aktivnih slučajeva je 2.256. Testirano je 160 tisuća osoba, u protekla 24 sata 2065. Na bolničkom liječenju je 212 osoba, od jučer 33. Jedanaest je osoba na respiratoru, od jučer jedan novi. Oporavljeno je 6.809 osoba, u protekla 24 osoba iz bolnica je otpušteno 13 osoba. Imamo tri preminule osobe, Preminula je ženska osoba u Zadru, ženska osoba u Vinkovcima i u Splitu muška osoba. Svo troje imali su dodatne kronične bolesti. U samoizolaciji je 8.770 osoba – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Index.

-Najveći broj novooboljelih je u Splitsko-dalmatinskoj, slijedi Zagreb i Zadar. Zaražena su dosad 623 zdravstvana djelatnika. Sad nam je porasla prosječna dob zaraženih, sad je 41. Jedno svadbeno slavlje i jedan rođendan su nova žarišta, kao i povratnike s hodočašća u Međugorju. Jedna je nova situacija, maturalno putovanje u Dubrovačkoj županiji. Oboljelo je dvoje maturanata – kazao je Krunoslav Capak.

-Ako kontakte testirate, oni moraju u samoizolaciju jer mogu razviti bolest. Bio je čitav niz slučajeva da su bili negativni, a kasnije su razvili bolest. Naša je preporuka da se ljudi tamo gdje je situacija čista stavljaju u samoizolaciju, radije nego da se testiraju. Svjedoci smo da se preporuke često mijenjaju – kazao je Capak.

-Ukupna brojka je 98 zaraženih turista, u Hrvatskoj je trenutno 30 aktivnih slučajeva zaraze kod turista. Od 1.7. smo dobili 320 obavijesti o osobama koje su se vratile iz Hrvatske i u svojim zemljama doznale da su pozitivne – otkrio je Capak.

-Mi smo u zadnja dva mjeseca povećali broj stanovnika u Hrvatskoj za milijun. Ne bih rekao da su nas sve zemlje stavile na crvenu listu, ima zemalja u koje možemo slobodno putovati. I dalje u dosta zemalja slobodno putujemo. 14-incidencija nam je porasla i u ovom trenutku je ona 80,51 na 100.000 stanovnika. Četiri zemlje u EU imaju višu incidenciju, a neke nama susjedne zemlje koje nisu u EU također imaju veću – dodao je Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist