Aktualno

Hrvati plaćaju najviše PDV-a u Europi

Hrvatski građani plaćaju najviše PDV-a u Europskoj uniji. Prihodi od PDV-a u Hrvatskoj u 2017. godini iznosili su čak 13,2 posto BDP-a, što je znatno više od prosjeka EU koji iznosi 7 posto BDP-a.

Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a koja iznosi 25 posto. Među zemljama EU višu stopu ima jedino Mađarska, gdje PDV iznosi 27 posto. No čak i kod njih prihodi prikupljeni od tog poreza, prikazani kao postotak BDP-a, manji su nego u Hrvatskoj i iznose 9,5 posto BDP-a, donosi Index.

PDV je u Hrvatskoj uveden krajem 90-ih i tada je iznosio 22 posto, da bi s vremenom bio podignut prvo na 23 pa na sadašnjih 25 posto. Sadašnja vlada obećala je smanjiti opću stopu PDV-a s 25 na 24 posto, što je s obzirom na trenutne prihode od tog poreza iznos od 2 milijarde kuna.

Više pročitajte ovdje.

blank

Pročitajte još

KOLIKO SE OD GRADNJE SLIJEVA U GRADSKI PRORAČUN? Komunalni doprinos lani ‘jači’ nego 2019.

Andrea Falkoni Račić

Za četvrtak za dubrovačko područje upaljen narančasti alarm

Dulist

Polaganjem vijenaca na Vjetrenom mlinu i Boninovu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija