Aktualno

HRABRI POSLOVNI POTHVAT Brigita i Pero Magellanu mijenjaju ime, ali i koncept

brigita polanda

Restoran Magellan ima nove vlasnike. Riječ je o bračnom paru Polanda, Brigiti i Peru, poznatim ugostiteljima koji već osam godina drže ‘Konobu Dubrava’ na Bosanci. Nakon što je bivši vlasnik Darko Hrstić ‘izašao iz posla’ te nakon rješavanja potrebne ‘papirologije’, Polande su početkom prosinca preuzeli ključeve ovog ugostiteljskog objekta na Vojnoviću. Nisu dugo čekali te su odmah započeli s radovima. Mislili su kako će se raditi samo o minimalnim zahvatima, ali su kantun po kantun shvatili kako će se ipak morati upustiti u izdašniju renovaciju. Najkasnije do 1. travnja iduće godine namjeravaju otvoriti novi restoran, ili kako kaže naša sugovornica Brigita Polanda – lokal koji će nositi novo ime – Marangun. Priznaje kako nisu dugo ‘kovali’ planove o preuzimanju novog objekta, niti su mislili kako će se u koronavirusnom razdoblju upustiti u ovakav projekt. No, oni u novi poslovni pothvat ulaze bez straha i s nadom.
-Trebalo bi pitati kakvog doktora da vidi je li s nama sve u redu (smijeh). S obzirom na situaciju, koja očito nije sjajna, puno će ljudi reći kako ovo nije trenutak za projekte. Ali – nemamo straha. Prvenstveno jer nemamo straha ni za što što radimo u životu. Savjesni smo, sabrani i s mjerom u svemu. Znamo da moramo i želimo ići dalje jer će sutra sve ovo biti jučer. To nas zapravo i vodi kroz cijelo ovo vrijeme – da ćemo se vratiti u normalu – reći će Polanda koja već ukupno 20 godina ‘pliva’ u ugostiteljskom vodama. Ovo je za njih bila prilika koju su jednostavno morali ‘ugrabiti’.
-Imali smo viziju, volju, vjeru i nadu te na kraju sposobnosti i znanja. Dugo smo godina u ugostiteljstvu i uvijek pokušavamo biti najbolji u onome što radimo. Razmišljali jesmo o otvaranju novog restorana, nekad, ali da smo nešto tražili konkretno – nismo. Nova poslovna prilika kao što je Magellan, došla nam je kao na pladnju – reći će Polanda naglašavajući kako je riječ o jednom od većih restorana u gradu s velikim potencijalom – što kapacitetom, što lokacijom.

Marenda i dobar izlazak
Imaju, ističe dalje, vremena da izbruse viziju, sve stave na svoje mjesto i ‘startaju’ s nečim što Dubrovniku nedostaje. A što to Gradu nedostaje? Polanda navodi kako bi htjela da to jednim dijelom bude iznenađenje.
-No, ono što mogu reći je da će to biti lokal u kojem će ljudi doći na marendu preko dana i neće im se izbiti sve pare iz špaga. S druge strane, moći će doći navečer sređeni, okupiti se s društvom i proslaviti, primjerice, rođendan. Nakon večere će se gosti moći preseliti u klupski dio lokala i zabaviti. To nam je cilj. Pritom smo išli od sebe – kao ljudi u zrelijim godinama, željni laganog i kvalitetnog izlaska. Ponuda u gradu je dobra, ali relativno standardna, dok većinom izostaje zabavni dio uz gastronomsko uživanje. Možda naš lokal uspije ponuditi sve – rekla je ugostiteljica. Usmjerit će se najviše na domaće ljude jer kako kaže, ‘ako naš čovjek prepozna da nešto vrijedi, samim time će automatski dolaziti strani gosti’. -Ako je domaćem dobra naša ponuda, rado će nas preporučiti svojim gostima – navodi Polanda.
-Angažirat ćemo voditelja koji će se brinuti o lokalu. Radio je već s nama u Dubravi. Zna kako dišemo i kako gledamo na goste te kolege. Želim da nam tu bude produžena ruka. I da ne odrađuje posao, nego da zdušno dočekuje goste – kaže nam.

Samo da budemo zdravi
Već osam godina Polande djeluju u Konobi Dubrava na Bosanci, a ova je sezona bila uspješnija od onih prvotnih očekivanja koje su imali nakon lockdowna. U tom su vremenu govorili: ‘Bože dragi, samo da budemo zdravi’.
-Kad smo dočekali sezonu, očekivali smo da ćemo odraditi 20 do 30 posto u odnosu na lani. Na kraju je ispalo još bolje! Djelovali smo kao jedan mali kolektiv, još više nego prije. Ovoga smo ljeta imali dosta manjih svadbi. Nekad čak i tri vikendom. I prijašnjih smo ih godina održavali, no ovaj put je razlika što smo imali dosta domaćih vjenčanja – ističe Polanda. Najveći naglasak stavljaju na ‘kvalitetu hrane’ i ‘ljubaznost osoblja’, što je, kako kaže, ‘početak i kraj svega, dok su sve ostalo finese i detalji’.
-Tijekom ljetnih mjeseci nisi mogao pronaći punu taracu kakva je bila u nas u konobi. Bilo je stranaca i naših, pa ja se pitam kako? To gostoprimstvo koje smo prenosili cijelo vrijeme i o kojem stalno trubim, sad je došlo do posebnog izražaja. I baš zbog toga se, opet naglašavam, nemamo čega bojati ni u novom projektu – ističe ugostiteljica. Konobu na Bosanci su zatvorili zbog epidemioloških mjera, a namjeravaju je otvoriti čim to dozvoli stožer. Na temu oko cjelokupne potpore Vlade ugostiteljima, reći će kako svatko o tome ima vlastitu ‘filozofiju’.
-Ne radim u konobi od jučer, nego osam godina i ne mogu reći da nemam za kruh. Naravno da je teško i znam da neki ne mogu spojiti kraj s krajem. Ali, svi bismo mi zabijali golove iz naslonjača, bolje nego Luka Modrić. To je opće poznata stvar. Donosili bismo bolje mjere i bolje odlučivali od Vlade. Mogli bismo štošta reći, ali nadam se u konačnici da će oni, koji stavljaju u cijeloj situaciji točku na i, donijeti najbolje odluke. Nadam se da će se to tako odraziti i na lokalnoj razini – kaže Polanda.

Gdje sam bez ljudi?
Na samom početku sezone, ističe, određeni ljudi iz grada su joj znali reći i dati ‘savjete’ da u ovakvim situacijama, kao što je koronakriza, treba podijeliti otkaze zaposlenicima.
-Promislila sam – kako? Gdje sam bez ljudi, i kad zarađujem i ne zarađujem? Što bi bilo s njima i njihovim obiteljima? Ponavljam, ne želim da nas pojede strah. U strahu se čovjek zaustavi sa stvaranjem. Treba biti oprezan i odgovoran, ali ne smije se stati – rekla je dalje naglasivši kako ispred sebe imaju još jedan životni i poslovni izazov. Kad govori o očekivanjima u novom poslu, ističe kako je najvažnije da prvotno budu ‘živi i zdravi’.
-Dan po dan, gost po gost. Želimo svakog dočekati s osmijehom te da nasmijan i ode iz lokala – zaključuje.

UGOSTITELJSKA SLIKA U GRADU
Gost je uvijek u pravu
Kako i sama za sebe kaže, ugostitelj je starog kova. Za nju je gost uvijek u pravu i mora biti dočekan s osmijehom te otići s osmijehom.
-Gostoprimstvo je izrazito bitno i mislim da u tom smislu Dubrovnik stvarno živi za gosta. Dosta njih će dati sve od sebe da gost ode zadovoljan. Imamo urođenu u sebi tu neku finoću i ljubaznost. Idemo gostu ugoditi na sve načine. Masovnost je posljednjih godina, prije korone, često vezana uz Dubrovnik. Ali, hajde ti zaustavi kotač koji je krenuo i budi taj koji će to napraviti – rekla je Brigita Polanda.

Iz tiskanog izdanja od 9. prosinca.

Pročitajte još

WhatsApp od 1.11. neće raditi na nekim mobitelima

Dulist

PREDSJEDNIK JE SREĆKO MUSIĆ Osnovana županijska podružnica Udruge branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata

Dulist

Tko je bez struje u četvrtak i petak?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija