Aktualno

STAVLJEN POTPIS Aglomeracija će trajno riješiti vodoopskrbu i kanalizaciju, stat će na kraj onečišćenjima mora

Imam 880 milijuna razloga za zadovoljstvo – poručio je danas u Dubrovniku ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za EU projekt Aglomeracije Dubrovnik. Projekt je vrijedan više od 880 milijuna kuna, a ugovor su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda d.o.o. Dubrovnik Lukša Matušić.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je ovo jedan od najvažnijih dana u mandatu ove Gradske uprave.
-Više puta smo isticali koliko je važno koristiti EU sredstva za podizanje kvalitete života naših sugrađana. Sigurno da je kvaliteta života odražena i u kvalitetnoj vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži, a možda najvažnije od cijelog ovog projekta jest kvalitetni novi uređaj za obradu fekalnih voda na području Petke, koji će spriječiti da se u budućnosti događa zatvaranje plaža zbog izljeva kanalizacijskih sustava. To je ključ za jednu destinaciju kao što je Dubrovnik, kako bi se osiguralo pružanje visokokvalitetne usluge na svim razinama – rekao je Franković te dodao kako upravo to rješava ovaj projekt.
-Ovo je ugovor koji će trajno promijeniti na bolje kvalitetu života svih naših sugrađana. Europski fondovi su nešto što smo zacrtali kao cilj ove gradske uprave. Danas se možemo pohvaliti s činjenicom da smo ugovorili više od milijardu kuna bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava u mandatu od tri i pol godine. Na svakom kantunu ovoga grada možete vidjeti brojne projekte financirane europskim fondovima počevši od kulturne baštine do dječjih vrtića i uskoro Lapadske obale. Svaki taj projekt znači povećanje kvalitete života građana – rekao je Franković. Zahvalio se svima koji su radili na ovom projektu od pročelnice Zrinke Raguž preko zamjenice mu Orlande Tokić, do tima Vodovoda na čelu s Lukšom Matušićem preko Hrvatskih voda gdje se zahvalio Valentinu Dujmoviću i generalnom direktoru Zoranu Đurokoviću. Zahvalio se i Vladi RH na trajnom praćenju rada njegove Gradske uprave.
Predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić istaknuo je kako je ovo veliki dan za Vodovod i Grad Dubrovnik. Nakon videa koji je zorno prikazao što to Aglomeracija jest, koji joj je obuhvat, ali i važnost, rekao je kako smo upravo ovih dana vidjeli koliko je važno imati uređaj za pročišćavanje vode, a jednako važno bit će imati novi, moderan uređaj ispod Petke.
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković odmah na početku istaknuo je kako će se izvršiti i povrat sredstava uloženih u uređaj za ultrafiltraciju te će se ta sredstva moći dalje reinvestirati unutar ovog projekta. Naglasio je i kako će kod realizacije ovog projekta biti i nešto muke za građane jer će se trebati kopati 70-ak kilometara novih cjevovoda, uz rekonstrukciju i sanaciju postojećih, radit će se i 15-ak crpnih stanica, četiri vodospreme… No, vjeruje kako će projekt građani sa zadovoljstvom prihvatiti jer će se njime poboljšati kvaliteta života, trajna zaštita mora te omogućiti održivi razvoj. Spomenuo je i projekte na području Metkovića i Ploča te ukupno milijardu i 580 milijuna kuna sredstava koja su na raspolaganju na području naše županije.
-Dubrovnik će ovim opsežnim projektom trajno riješiti problem vodoopskrbe i odvodnje – rekao je ministar Ćorić dodavši kako na razini RH govorimo o 25 milijardi kuna radova koje je potrebno izvršiti u iduće četiri godine.
-Siguran sam da će građevinska opreativa, dobavljači opreme i infrastrukture imati itekako posla, a sve to utjecat će na doprinos građevinskog sektora u BDP-u i ekonomskom oporavku naše zemlje. To me čini posebno sretnim – rekao je ministar dodavši kako se bez zajedničkog rada ovakve priče ne događaju.

 

Pročitajte još

Srijedom se čita DuList!

Dulist

NAUTIČKA PATROLA 2021. ACI Marini Dubrovnik priznanje ‘Zlatni vez gastronomije’

Dulist

‘ORSULA 1944.-2021.’ Lasić: ‘Ovo je strašna tragedija. Ovo je početak katarze hrvatskog naroda’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija