Aktualno

STAVLJEN POTPIS Aglomeracija će trajno riješiti vodoopskrbu i kanalizaciju, stat će na kraj onečišćenjima mora

STAVLJEN POTPIS Aglomeracija će trajno riješiti vodoopskrbu i kanalizaciju, stat će na kraj onečišćenjima mora

Imam 880 milijuna razloga za zadovoljstvo – poručio je danas u Dubrovniku ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za EU projekt Aglomeracije Dubrovnik. Projekt je vrijedan više od 880 milijuna kuna, a ugovor su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda d.o.o. Dubrovnik Lukša Matušić.

Gradonačelnik Mato Franković naglasio je kako je ovo jedan od najvažnijih dana u mandatu ove Gradske uprave.
-Više puta smo isticali koliko je važno koristiti EU sredstva za podizanje kvalitete života naših sugrađana. Sigurno da je kvaliteta života odražena i u kvalitetnoj vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži, a možda najvažnije od cijelog ovog projekta jest kvalitetni novi uređaj za obradu fekalnih voda na području Petke, koji će spriječiti da se u budućnosti događa zatvaranje plaža zbog izljeva kanalizacijskih sustava. To je ključ za jednu destinaciju kao što je Dubrovnik, kako bi se osiguralo pružanje visokokvalitetne usluge na svim razinama – rekao je Franković te dodao kako upravo to rješava ovaj projekt.
-Ovo je ugovor koji će trajno promijeniti na bolje kvalitetu života svih naših sugrađana. Europski fondovi su nešto što smo zacrtali kao cilj ove gradske uprave. Danas se možemo pohvaliti s činjenicom da smo ugovorili više od milijardu kuna bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava u mandatu od tri i pol godine. Na svakom kantunu ovoga grada možete vidjeti brojne projekte financirane europskim fondovima počevši od kulturne baštine do dječjih vrtića i uskoro Lapadske obale. Svaki taj projekt znači povećanje kvalitete života građana – rekao je Franković. Zahvalio se svima koji su radili na ovom projektu od pročelnice Zrinke Raguž preko zamjenice mu Orlande Tokić, do tima Vodovoda na čelu s Lukšom Matušićem preko Hrvatskih voda gdje se zahvalio Valentinu Dujmoviću i generalnom direktoru Zoranu Đurokoviću. Zahvalio se i Vladi RH na trajnom praćenju rada njegove Gradske uprave.
Predsjednik Uprave Vodovoda Lukša Matušić istaknuo je kako je ovo veliki dan za Vodovod i Grad Dubrovnik. Nakon videa koji je zorno prikazao što to Aglomeracija jest, koji joj je obuhvat, ali i važnost, rekao je kako smo upravo ovih dana vidjeli koliko je važno imati uređaj za pročišćavanje vode, a jednako važno bit će imati novi, moderan uređaj ispod Petke.
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković odmah na početku istaknuo je kako će se izvršiti i povrat sredstava uloženih u uređaj za ultrafiltraciju te će se ta sredstva moći dalje reinvestirati unutar ovog projekta. Naglasio je i kako će kod realizacije ovog projekta biti i nešto muke za građane jer će se trebati kopati 70-ak kilometara novih cjevovoda, uz rekonstrukciju i sanaciju postojećih, radit će se i 15-ak crpnih stanica, četiri vodospreme… No, vjeruje kako će projekt građani sa zadovoljstvom prihvatiti jer će se njime poboljšati kvaliteta života, trajna zaštita mora te omogućiti održivi razvoj. Spomenuo je i projekte na području Metkovića i Ploča te ukupno milijardu i 580 milijuna kuna sredstava koja su na raspolaganju na području naše županije.
-Dubrovnik će ovim opsežnim projektom trajno riješiti problem vodoopskrbe i odvodnje – rekao je ministar Ćorić dodavši kako na razini RH govorimo o 25 milijardi kuna radova koje je potrebno izvršiti u iduće četiri godine.
-Siguran sam da će građevinska opreativa, dobavljači opreme i infrastrukture imati itekako posla, a sve to utjecat će na doprinos građevinskog sektora u BDP-u i ekonomskom oporavku naše zemlje. To me čini posebno sretnim – rekao je ministar dodavši kako se bez zajedničkog rada ovakve priče ne događaju.

 

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist