GradPolitika

GRADSKO VIJEĆE Vlahušića iznerviralo Vićanovo ‘imperativno zahtjevanje’, dnevni red ‘iskasapljen’

GRADSKO VIJEĆE Vlahušića iznerviralo Vićanovo 'imperativno zahtjevanje', dnevni red 'iskasapljen'

Deveta sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, koja se od 16 sati održava u Gradskoj vijećnici, počela je izmjenom dnevnog reda.

Predloženo je skidanje točke 29. Prijedlog kandidata za imenovanje suca porotnika u Županijski sud u Dubrovniku (nije bilo interesa), a dodavanje točki rebalans proračuna, odluka o autotaksi prijevozu te inicijativa o uklanjanju postojećeg spomenika branitelja s Pila.

Pero Vićan ‘imperativno zahtjeva’ se s proširenog dnevnog reda skinu točke 4. i 5. (prodaja i najam gradskih stanova) jer je materijal necjelovit. Traži točne podatke o trenutnim stanarima u gradskim stanovima.

– Moramo znati tko gdje živi, pa makar i ilegalno. Ako se dosad šutjelo o tome, šutite i dalje. Podržat ćemo prodaju stanova na zakonit način, ali moramo znati što prodajemo. Treba vidjeti ima li stanova koji se mogu dodijeliti braniteljima – rekao je Vićan.

Ljubo Nikolić zatražio je da se maknu točke 8. (Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila  (8+1) u zoni posebnog prometnog režima) i 19. (videonadzor na javnim površinama), kako bi se detaljnije pripremile. Maro Kristić smatra kako točka 16. ( Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra  za izgradnju sustava javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda naselja Šipanska Luka) nije u skladu sa zakonom.

– Koncesija se dodijelila bez naknade, što zakon ne dopušta. Po zakonu se dodjeljuje po simboličnom iznosu – rekao je Kristić, također zatraživši bolju pripremu točke.

Marko Potrebica podržao je Vićanov i Kristićev prijedlog, a Ivan Viđen predložio uvrštenje još dvije točke.

– Prva se tiče Srđa, odnosno zaključka gradonačelnika iz 2013. kako Grad neće snositi troškove infrastrukture u području obuhvata, koji nikad nije objavljen u Službenom glasniku. To bi Odlukom trebalo regulirati. Druga se tiče ugovora u koncesiji za Srđ, gdje predlažemo da se uvrsti točka o utvrđenju raskida koncesije. U ugovoru o koncesiji 2013. nije predviđena kulturna, već turistička djelatnost, pa se samim donošenjem UPU-a Srđa ugovor smatra sporazumno raskinutim – istaknuo je Viđen, pozvavši se na točku ugovora o obavljanju djelatnosti.

Gradonačelniku Andru Vlahušiću zasmetala je Vićanova riječ ‘imperativno’.

– Tko je taj tko koristi takvu riječ? A onda Klub HDZ-a poslušno prihvaća taj prijedlog. Morat ćete imperativno glasovati pa neka grad zna tko o čemu kakve odluke donosi. Što se tiče rooming lista dogovorili smo zajednički stav. Hoćete li i to tražiti imperativno? Da vidimo treba li predsjednik Gradskog vijeća imperativno slušati listu broj 8.? Koncesija za Šipan ide Vodovodu, a videonadzor je predložio Savjet za suzbijanje kriminaliteta. Ostajem pri svih pet točaka – rekao je Vlahušić.

Maro Kristić predložio je da se imenuje povjerenstvo za prioritete u realizaciji projekata u sportskoj infrastrukturi.

S dnevnog reda skinute su točke o prodaji i najmu stanova u vlasništvu Grada, točka o zaustavljanju parkiranju autobusa na Pilama, točka o dodjeli koncesije na Šipanu tvrtci Vodovod, točka o videonadzoru i sucima porotnicima.

Uvrštene su točke o izmjenama i dopunama te izvršenju proračuna za 2015., autotaksi prijevozu, inicijativa o uklanjanju postojećeg spomenika branitelja s Pila, prijedlog povjerenstva za prioritete u sportskoj infrastrukturi, točka o prijedlogu teksta o osnivanju Muzeja Domovinskog rata, sklapanju prijateljstva grada Dubrovnika i općine Beyoglu iz Istanbula, točka o objavi zaključka iz 2013. u Službenom glasniku.

Točka o raskidu ugovora za koncesiju tvrđave Srđ nije uvrštena.

Prije glasovanja o cjelovitom dnevnom redu Olga Muratti zapitala se ‘dokle to ide’.

– Neka netko provede anketu kako glasi današnji dnevni red? Ako smo ranije skidali točke jer ih na vrijeme nismo dobivali, kako ćemo raspravljati o ovima bez akta, materijala i ičega. Pravo dopune bi se trebalo koristiti samo ako je postojala objektivna prepreka za redovnu proceduru. O čemu danas imamo raspravljati u dodanim točkama? Zato nisam uopće glasala – rekla je Muratti.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist