GradKultura

GODINA SVETOG VLAHA Sveti Vlaho u UNESCO-voj obitelji

GODINA SVETOG VLAHA Sveti Vlaho u UNESCO-voj obitelji

Svjedočeći o svijetu koji se stalno mijenja, Hrvatska, kao potpisnica Konvencije za zaštitu i očuvanje nematerijalne kulturne baštine, ulaže velike napore u očuvanju te baštine, kako pravnom tako i stvarnom njenom zaštitom, kako bi je sačuvala i za buduće naraštaje.
Nematerijalna kulturna baština životno je i identifikacijski važna za svaku sredinu, pa je tako Festa svetoga Vlaha u Dubrovniku najprije zaštićena kao nacionalno kulturno dobro, a po prijedlogu i obradi Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, nominirana na UNESCO-ovu Reprezentativnu Listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva (Representative list of the Intangible Cultural heritage of Humanity). Pomno i dugotrajno pripremana dokumentacija, sukladno zahtijevnim UNESCO-vim kriterijima, objedinjena u Ministarstvu kulture, izrađena je i prikupljena uz suradnju svih sudionika dubrovačke lokalne zajednice, crkvene i svjetovne vlasti – sa zadaćom podizanja svijesti o nematerijalnoj baštini ugroženoj globalizacijskim procesima, nadalje poticanjem dijaloga kao odraza kulturne raznolikosti diljem svijeta i svjedočanstvo o ljudskoj kreativnosti.
Živio sveti Vlaho!
Stoga je osobito radosno i svečano odzvonila vijest iz Abu Dhabija, 30. rujna 2009. godine, o upisu Feste svetoga Vlaha na Reprezentativnu UNESCO-vu Listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kao prinos hrvatske, dubrovačke posebnosti jedinstvu svjetskih civilizacijskih i kulturoloških različitosti.
Dubrovnik je tako drugi put, nakon upisa spomeničke cjeline Grada iz 1979. godine, ušao u UNESCO-v registar i po Festi svetoga Vlaha, na što su Dubrovčani posebno ponosni.
Sveti Vlaho srastao je s ovim Gradom i njegovim pukom, srž je dubrovačke duše i identiteta, pa je prepoznavanje milenijskog štovanja njegova kulta kao žive tradicije, razveselila dubrovački puk i u vremenu kada lokalno uzmiče pred globalnim, podigla razinu samodostojanstva. No bez vjere, katoličke tradicije, bliske povezanosti dubrovačkoga puka i zdušnog zagovornika sv. Vlaha, bez ljubavi za svog Parca, ne bi se mogla održati vjekovna tradicija, posebno kultura nasljeđivanja, po kojoj je Festa sv. Vlaha postala Festa za cijeli svijet!
I na kraju ono ponosno, dubrovačko, tradicionalno: Živio sveti Vlaho!

Maja Nodari

Pročitajte još

Asfaltira se Ulica Marina Kneževića u Novoj Mokošici

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist