Koronavirus u Hrvatskoj

GLAS PODUZETNIKA Očekivali smo više. Vlada mora u mjere uključiti sve pogođene djelatnosti

Udruga Glas poduzetnika u ponedjeljak je sudjelovala s drugim udrugama poduzetnika i ugostitelja na sastanku s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske. Sastanak je organiziran kako bi čuli što Vlada predlaže kao mjere za obeštećenje zbog zatvaranja ili pada poslovanja uslijed pogoršanja epidemiološke situacije. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Ističemo da smo od sastanka s Vladom imali veća očekivanja. Naime, pozdravljamo neke dijelove prijedloga koje su iznijeli ministri kao što su novi Covid zajmovi HAMAG-BICRO-a za poduzetnike. Jedan od prijedloga je i obeštećenje fiksnih troškova, ali samo za zatvorene djelatnosti. Smatramo kako se obeštetiti moraju sve pogođene djelatnosti s velikim padom prometa, bez obzir na to jesu li formalno zatvorene ili zbog cijele situacije imaju velik pad. Što je s event industrijom, povremenim prijevoznicima, putničkim agencijama i svim djelatnostima povezanima s onima koji su zatvoreni? Hoćemo li njih pustiti da propadnu? Oni su također odgovornost Vlade, koja ponovno nije donijela rješenje za sve pogođene poduzetnike.

Jedan od naših prijedloga je i privremeno smanjenje PDV-a na pogođene djelatnosti. Smatramo kako je nužno smanjiti PDV na 13 posto, kako bi se potaknula potrošnja. Ističemo da bi ovaj potez olakšao poslovanje svih poduzetnika u pogođenim djelatnostima kao što su ugostiteljstvo te ostale uslužne djelatnosti. To su učinile gotovo pa sve zemlje Europske unije, a očekujemo od Hrvatske da napravi isto.

-Kratkoročne mjere nisu adekvatne, a plan dugoročnih reformi uopće ne postoji. Nezadovoljni smo. Dali smo jasne i argumentirane prijedloge, koji su u interesu Hrvatske, poslušajte nas – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

-Prijedlozi koje je Vlada Republike Hrvatske ponudila možda imaju smisla za njih, međutim, u stvarnosti ne rješavanju probleme poduzetnika. Smatram da nije u redu da su ponudili mjere samo za one koji su zatvoreni. Moj stav je da su trebali predložiti rješenje za sve poduzetnike i obrtnike koji su pogođeni pandemijom virusa COVID-19. Osim toga, moram istaknuti da ni ovi prijedlozi ne rješavaju probleme kao što je primjerice nakupljena roba u skladištu, a ističem i da se veći dio naših troškova odnosi baš na državu. Moram reći da je ponuđen minimum te da Vlada nije dubinski sagledala problem – rekao je Vedran Jakominić iz Odbora za ugostiteljstvo UGP-a.

Ako se ne pomogne svim poduzetnicima s velikim padom mnoge tvrtke će propasti, a nezaposleni će se uskoro brojati vjerojatno u desecima tisuća. Ponavljamo kako su mjere za očuvanje ranih mjesta – mjere za radnike, a troškovi poslovanju su daleko veći. Pitamo se, dakle, kada kriza prođe, tko će puniti proračun ako uništimo većinu malihi srednjih poduzetnika koji su okosnica hrvatskog gospodarstva? – stoji u priopćenju Udruge Glas poduzetnika.

Pročitajte još

Cijepljenje iduću srijedu u Studentskom domu

Dulist

U srijedu punkt za cijepljenje u Studentskom domu

Dulist

NOVA PRAVILA Nema više karantene nakon kontakta s COVID pozitivnom osobom

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija