Grad

Gjaja: Nisam spominjao eutaniziranje pasa

ivo gjaja 180713

Gradski vijećnik HSLS Ivo Gjaja poslao je priopćenje za medije nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća. Tekst priopćenja prenosimo u cjelosti.

“Na sjednici Gradskog vijeća  Grada Dubrovnika 5. srpnja 2014. god., u okviru rasprave o izvješću o radu Sanitata Dubrovnik d.o.o. za 2013 godinu, osvrnuo sam se i na način brige o napuštenim psima u Dubrovniku. Rekao sam i ponavljam da se taj problem može i treba riješiti primjenom važećih zakonskih propisa. O eutanaziranju ja nisam govorio.
Naime, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja je na temelju članka 37. stavka 8. Zakona o veterinarstvu (‘Narodne novine’, broj 41/07), donio PRAVILNIK  O OZNAČAVANJU PASA.
Ovaj  Pravilnik je stupio na snagu 1. lipnja 2010. god., dakle, prije više od 4 godine. Da se Pravilnik primjenjuje u Dubrovniku, kao što se primjenjuje u Zagrebu,  vlasniku  psa ne bi palo na pamet da  ostavi  svog  ljubimca kad mu dosadi odnosno ponestane volje za brigu o njemu .  Ako bi nekome nehumanom vlasniku to nedjelo i palo na pamet, ljubimac bi mu bio vraćen i  prije nego što ga je i napustio.
Kad bi se u Dubrovniku primijenjivali  važeći propisi, na Žarkovici ne bi bilo 360 pasa, o kojem broju govori djelatnik iz Sanitata.
Činjenica je da u Zagrebu nema 20 (dvadeset puta) više mjesta nego što je broj pasa sada na Žarkovici, kako tvrdi Sanitatov djelatnik, tj. 7200 (sedamtisuća i dvjesto),  nego se broj kreće oko 180 (stotinuosamdeset), upola manje nego što ih je sad u Dubrovniku.  /I s brojevima treba znati!/  Istinitost ovog broja može provjeriti svatko tko se potrudi nazvati tel. broj 016585663.

Posebno ističem da nitko gradonačelnika nije ovlastio da se razbacuje novcem iz proračuna uz poruku s govornice Gradskog vijeća da će osigurati sredstava za sve pse, ma koliko ih bilo na Žarkovici. Obveza gradonačelnika je da  se trudi i potiče na primjenu zakona i propisa. Ali nažalost, to mu, što je svakodnevno očigledno,  nije jača osobina.

Pročitajte još

LED EKRANI NA 6 LOKACIJA Postavlja se oprema za zonu posebnog prometnog režima

Dulist

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist