Grad

VLAHUŠIĆ: Veselim se istrazi, u aferi Vićan sam dobio 62 posto glasova!

Andro Vlahušić

Veselim se kaznenoj prijavi protiv sebe, a pogotovo suđenju. Pa nakon posljednjeg suđenja, u aferi Vićan dobio sam 62 posto glasova Dubrovčana – govori Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika.

Policija već mjesecima istražuje nepravilnosti u poslu između Grada Dubrovnika i ugostiteljskog obrta Afrika, u kojem je planetarno popularna dubrovačka tvrđava Revelin iznajmljena ugostiteljima Lukši Frankoviću i Zdenku Hiltneru, koji su u tom prostoru napravili jedan od najprestižnijih noćnih klubova na Jadranu, piše Jutarnji list.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK) obavio je 20. lipnja obavijesni razgovor s dubrovačkim gradonačelnikom Vlahušićem i ugostiteljem Frankovićem.

– Bili su kod mene, razgovarali smo puna tri sata. Čini se da novine objave tjeralicu, a policija onda postupa – rekao nam je ozlojeđeni Vlahušić.

Sporan je čitav niz elemenata. Grad Dubrovnik, zastupan po Vlahušiću, te obrt Afrika sklopili su 4. kolovoza 2010. Ugovor o zakupu prostora u tvrđavi Revelin. Uvertira u posao bio je javni natječaj kojim su pozvani svi zainteresirani da se jave radi zakupa. Početna cijena mjesečnog najma najvažnijeg dubrovačkog simbola bila je deset tisuća kuna. Franković i Hiltner ponudili su gotovo šest puta više – 57.600 kuna mjesečno. Njihova ponuda bila je najpovoljnija, pa je Dubrovnik odlučio tvrđavu dati ugostiteljskom dvojcu.

Javnim natječajem i Ugovorom definirano je mnogo parametara koje ugostitelji moraju zadovoljiti žele li obavljati djelatnosti u Revelinu.

Zakupninu od gotovo 58 tisuća kuna moraju platiti najkasnije do 5. u mjesecu na račun Grada Dubrovnika. Prostor moraju osigurati od požara i drugih štetnih događanja, a Dubrovniku dati bjanko zadužnicu ovjerenu kod javnog bilježnika na iznos od pola milijuna kuna. U zakupljeni prostor moraju ugraditi šank i audiovizualnu opremu te drugu opremu potrebnu za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, pri čemu će im Dubrovnik priznati (i pokriti) ulaganje do milijun kuna. Naravno da 57.600 kuna nije jedini prihod na koji je Grad računao, pa je definirana i cijena ulaznice od deset kuna u zimskom, te trideset kuna u ljetnom razdoblju, a sav taj novac ide Dubrovniku.
Sumnjiva suradnja

Ugostitelj, dakle, zarađuje na ugostiteljskim uslugama.

Navedeno je i da zakupac mora početi raditi najkasnije do 15. listopada 2010.

Ugovori su potpisani, a zadovoljne strane otišle su kućama. No, počeli su problemi. Afrika nije mogla početi raditi na vrijeme, nego su počeli obavljati djelatnost 16. prosinca 2010., čime su za 61 dan prekršili odredbu Ugovora. Vlahušić je tek četiri dana kasnije, 20. prosinca, donio zaključak na temelju kojeg je 27. prosinca sklopljen Dodatak Ugovora o zakupu. Tim je aneksom doslovce izbrisana ona odredba koju je obrt Afrika prekršio, a umjesto nje stavljene su riječi “Ugostiteljska djelatnost zakupnika počela se obavljati u zakupljenom prostoru 16. prosinca 2010.”.

Bio je to početak sumnjive suradnje zbog koje policija sada privodi kraju kriminalističko istraživanje.

Od tog trenutka naovamo, ugovor se više puta mijenjao, i to baš svaki put u korist obrtnika, a ne Grada Dubrovnika. Najprije je, 1.veljače 2011., posebnim sporazumom regulirano da će Grad Dubrovnik snositi čak trideset posto troškova održavanja, potrošnog materijala i zaštitarske službe, te je obavezan obrtu Afrika taj novac platiti već osam dana nakon ispostavljenog računa. Osim toga, Dubrovnik mora platiti i 50 posto režija za klub – struje, vode, klimatizacije, lifta i drugih troškova, također u roku od osam dana od primitka računa.

Samo deset dana kasnije sklopljen je “Dodatak I.”. Prvotni 21 kvadrat šanka narastao je na 225 kvadrata, odnosno oko deset puta više. Ispostavilo se naknadno da Afrika, zapravo, sveukupno koristi više tisuća kvadrata!

Sve to otvorilo je sumnje kako Grad radi u interesu obrtnika, a ne proračuna i građana. Stoga je policija počela istragu zbog mogućih kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja protiv Andre Vlahušića.

Otkrilo se potom da je Revelin u razdoblju od 24. prosinca 2010,. pa do 9. travnja 2011., u gradski proračun na ime prodanih ulaznica uplatio svega 72.240 kuna. Drugim riječima, jedan od najvećih, najelitnijih i najrazvikanijih noćnih klubova u regiji u to je vrijeme posjećivalo dnevno prosječno šezdesetak osoba.

Nije jasno koji bi ugostitelj opstao da je tako.

Jutarnji list u posjedu je pravnih stajališta koje PNUSKOK koristi kako bi formulirao kaznenu prijavu protiv Andra Vlahušića. Prema tim stajalištima, osnovni petogodišnji ugovor sklopljen je u dobroj vjeri, no i on ima svoje nedostatke. Primjerice, istražiteljima nije jasno kako je u ugovoru moglo biti definirano da obrt Afrika smije, prema potrebi, koristiti cijelu glavnu dvoranu tvrđave bez dodatnih plaćanja, dok se s druge strane treće osobe koje bi to htjele, moraju javiti Gradu, platiti najamninu, te podmiriti sve troškove najma opreme obrtu Afrika. Smatraju kako je to stavljanje obrta u bolju poziciju nad ostalima, odnosno, pogodovanje.

Dalje, Grad je morao otkazati ugovor čim je primijetio njegovo kršenje – jer je Afrika počela raditi s više od dva mjeseca zakašnjenja u odnosu na ugovor.

Problematično je i to što je električno brojilo u klubu popisano tek tri mjeseca nakon što su obrtnici ušli u prostor. Nije teško zaključiti da radovi na uređenju nekog velikog prostora zahtijevaju mnogo električne energije koju je, očito, platio Grad.

Članak u cjelosti pročitajte u NEDJELJNOM JUTARNJEM

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist