Politika

FRANKOVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM Besplatni vrtići, javni prijevoz, 0 posto prireza…

FRANKOVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM Besplatni vrtići, javni prijevoz, 0 posto prireza...

Predstavljanje izbornog programa HDZ-a i koalicijskih partnera Hrvatskih suverenista i HSU-a za nadolazeće četverogodišnje razdoblje održalo se ovog četvrtka u Lazaretima. Aktualni gradonačelnik i kandidat HDZ-a za dubrovačkog gradonačelnika Mato Franković istaknuo je među ostalim da je u programu ključno rasterećenje proračunskih sredstvava na osnovu EU fondova te će u iduće četiri godine, kako kaže, realizirati brojne pogodnosti za sugrađane.

Naglašava kako će na taj način do kraja mandata svim sugrađanima omogućiti 0 posto prireza, zatim 0 posto poreza na potrošnju, besplatne vrtiće, besplatni javni prijevoz, besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za sve umirovljenike čije mirovine ne prelaze 3500 kuna, besplatnu produženu nastavu, ne samo za 1. i 2. razred, već i za 3. i 4. razred osnovne škole u iduće četiri godine. Naveo je i da je ključna realizacija kapitalnih projekata – od sportske infrastrukture, osnovno-školske i predškolske infrastrukture pa do osnovne infrasktrukture kao što su ceste i odvodnja.
-Iza nas su četiri godine mandata, milijardu kuna bespovratnih europskih i nacionalnih sredstva te više od 300 europskih projekata – bez ijedne afere, čisto, javno i transparentno. U vremenima najveće krize od Domovinskog rata, pokazali smo da znamo kako raspolagati javnim resursima te istovremeno pomoći svima, gospodarstvu i građanima, ali i zadržati financijsku stabilnost – rekao je Franković predstavljajući nadalje viziju Grada u mandatu do 2025. godine. Aktualna zamjenica i HDZ-ova kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je da je njihova misija odgovorno upravljanje Gradom.

Osam cjelina
Program za iduće četverogodišnje razdoblje se dijeli na osam cjelina: odgovoran Grad, Grad u pokretu, Grad jednakih mogućnosti, aktivni Grad, ponosni Grad, Eko Grad, E-Grad i siguran Grad.

-Dubrovnik je grad kojim se upravlja odgovorno i odlučno. Cilj je izmjena GUP-a Grada Dubrovnika. Prijašnjim izmjenama smo uveli standard u visokogradnji, a budućim ćemo izmjenama aplicirati sve one konzervatorske podloge kojima ćemo zaštititi Grad od buduće devastacije prostora – naveo je Franković. U ovom dijelu ‘Odgovoran Grad’ ističe se i širenje grada prema Gornjim selima, izgradnja IT zone s ciljem ulaganja u razvoj novih industrija te kreativne industrijske zone s ciljem otvaranja filmskih i glazbenih industrija. Navode se i nove faze izgradnje dubrovačke stanogradnje i rekonstrukcija gruške place. Istaknuo je izgradnju tehničko-tehnološkog bloka Osojnik, kao i izgradnju azila za nezbrinute životinje. ‘Za par dana predajemo zahtjev za građevinsku dozvolu. U 10. mjesecu započinjemo s izgradnjom azila’, naveo je Franković.
‘Grad u pokretu’ nosi među ostalim projekte novog urbanog centra Grada – Gruža, novih javnih garaža, Park ‘n’ Ride, brodsko-električni tramvaj kojom će se povezati elafiti i Porat, ali i izgradnja šetnice od Orsule do Cavtata.
Pod ‘Gradom jednakih mogućnosti navodi se izgradnja domova za umirovljenike, kao i za beskućnike. Tu je i izgradnja objekta i osnivanje Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju za osobe s teškoćama u razvoju i programom poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama iznad 21 godine života. Planira se rekonstrukcija i opremanje terapijskog bazena u OB Dubrovnik, ali i izgradnja novih vrtićkih kapaciteta i osnovnih škola kao one u Komolcu.
Dio programa ‘Aktivni Grad’ nosi među ostalim izgradnju multifunkcionalne sportske dvorane, kao i rekonstrukciju Gradskog stadiona Lapad, dok dio programa ‘Ponosni Grad’ donosi obnovu tvrđave Imperijal u kojoj će biti smješten Muzej Domovinskog rata, izgradnje spomenika dubrovačkim braniteljima, civilnim žrtvama i dubrovačkim anđelima.
Kao jedan od projekata pod cjelinom ‘Eko Grad’ navodi se i projekt odvojenog prikupljanja otpada te se u četiri godine želi doći do 70 posto razvrstanog otpada. Tu je i završetak sanacije i zatvaranje ‘Grabovice’. ‘E – Grad’ donosi projekte ‘Pametnih otoka’ – Elafita, daljnji razvoj ‘Dubrovnika za digitalne nomade’… Pod cjelinom ‘Siguran Grad najavaljena je među ostalim izgradnja novog vatrogasnog doma.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist