GradPolitika

Franković: Pravomoćno osuđeni Vlahušić blokirat će sva EU sredstva za Dubrovnik!

mato frankovic 041214

Predsjednik dubrovačkog HDZ-a i kandidat te stranke za gradonačelnika Dubrovnika na izborima 22. ožujka Mato Franković rekao je u četvrtak u Dubrovniku kako bi u slučaju da pravomoćno osuđeni HNS-ov Andro Vlahušić bude izabran za gradonačelnika, Grad Dubrovnik i sve tvrtke kojima je Grad većinski vlasnik ostale bez sredstava iz EU, a to znači kako se ne bi mogao izgraditi pročistač za vodu na rijeci Ombli, te kako bi se moralo odustati od kandidature za Europsku prijestolnicu kulture.
”On je pravomoćno osuđena osoba i ne može potpisati Izjavu o časti koja je sastavni dio svih ugovora o povlačenju sredstva iz EU. Treba napomenuti kako se ne radi samo o Gradu Dubrovniku već i o svim ostalim institucijama i društvima u vlasništvu Grada Dubrovnika jer Vlahušić, kao mogući gradonačelnik,uz direktore i ravnatelje društava mora biti supotpisnik s Europskom komisijom”, rekao je Franković te dodao kako to znači odustajanje i od kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.
Franković je istaknuo kako se iz redova Vlahušićevih pobornika ovih dana čuje teza kako ugovor o sredstvima za projekte može potpisati netko umjesto Vlahušića, te dodaje kako bi to bila prijevara koja bi se građanima Dubrovnika obila o glavu.
”To je prijevara Europske komisije jer se zna da Vlahušić ugovore ne smije potpisivati. Dubrovnik u ovom trenutku može lako postati talac jedne jedine osobe i njegove ambicije”, kaže Franković koji ironično postavlja pitanje hoće li umjesto Vlahušića, ako bude gradonačelnik, ugovore s EU potpisivati možda tajnica ili portir?
Inače, Andro Vlahušić pravomoćno je osuđen krajem 2014. godine na šest mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od godinu dana za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na to zlodjelo u aferi Šipan u kojoj je Vlahušić pogodovao svom tadašnjem koalicijskom partneru Peru Vićanu.

Pročitajte još

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist