Politika

Franković ispitivao Barača o mreži Vodovoda, a on njega o ocjenama iz matematike

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako se s Općinom Mljet o prijenosu poslovnih udjela u društvima u većinskom vlasništvu Grada razgovaralo i prije COVID krize. Posebno se to odnosilo na Libertas koji na Mljetu generira gubitak od pola milijuna kuna.

-Kad smo se dogovorili da oni preuzimaju prijevoz na otoku i da Libertas odlazi, Mljet tada više nema dodirnih točaka s ostalim društvima. Dogovorili smo da će se ista prepustiti Gradi i da ćemo se razići – objasnio je te naveo kako će se iznos potreban za to godinu po godinu vraćati samo sa smanjenjem gubitka Libertasa.

-Ovaj predugovor će postati ugovor tek kad to dozvoli financijska situacija – rekao je.

Jadran Barač rekao je kako se ovim predugovorom Grad obvezuje da isplati Mljetu novčane udjele koje je Općina preuzela prije 20-ak godina, odnosno izdvojila iz zajedničkog komunalnog društva. Te je udjele, Općina Mljet, sebi odavno vratila, rekao je.

-Novac iz proračuna se preusmjerava bez razloga. Ako se Općini Mljet želi pomoći zbog krize, to možemo napraviti, ali ovo je prodavanje magle – rekao je Barač.

-Prvi put sam ostao bez riječi. Psihički sam se umorio slušajući niz besmislica – odgovorio je gradonačelnik.

-Pokušava se imputirati da bismo malverzacijama željeli pomoći Općini Mljet. Da je to tako, onda bi ovo bio ugovor, a ne predugovor – rekao je dalje.

-Neka komunalna društva poput Vodovoda nastavila su i dalje djelovati u nekim općinama kao što su Župa, Primorje, a djeluje i u manjem dijelu Općine Ston. Ne djeluje na području općina Mljet, Janjina, Trpanj, Orebić i slično, iako oni imaju udjele isključivo jer su sljednici Općine Dubrovnik koja je tim društvima bila osnivač, Općina Konavle ima svoje komunalno društvo, ali ima udjele i u Vodovodu. Općina Mljet nema veze s Vrtlarom, ali u njemu i dalje ima svoje udjele. Kako bismo razdružili cijelu priču rekli smo Općini Mljet da preuzme sve što je Libertas radio dosad, a zauzvrat ćemo kupiti njihove udjele u društvima koji ne vrše nikakvu obvezu na području te općine – objasnio je gradonačelnik.

Barač je pitao gradonačelnika ima li temperaturu ili iz nekog drugog razloga ne čuje što on govori.

-Prijevoz Libertasa nema veze s Vodovodom. To možete regulirati bez kupovine tih udjela – rekao je.

Na to mu je gradonačelnik odgovorio kako mu je jako neugodno stalno mu isto objašnjavati.

-Osjećam se kao odgajatelj predškolskog odgoja. Vi govorite da je Općina Mljet preuzela infrastrukturu Vodovoda, koje tamo nije bilo. Voda je na Mljet došla prije dvije godine. Infrastrukturu je izgradila, a kao djelatnik Vodovoda to biste trebali malo bolje proučiti. Znate li koliko isporučitelja vode postoji na području Dubrovačko-neretvanske županije? – upitao ga je gradonačelnik.

-Netko tko se kandidira za gradonačelnika treba bi znati elementarne stvari – rekao je dalje. Potrebica ga je upozorio da se ne obraća izravno vijećniku.

-U županiji postoji pet tvrtki koje se bave vodoopskrbom. Uvjeren sam da to morate znati, pa radite u Vodovodu. Problem je da netko tko je djelatnik Vodovoda misli da postoji na Mljetu infrastruktura u vlasništvu Vodovoda. Vodu je na Mljet dovela tvrtka NPKLM – objasnio je gradonačelnik.

Barač je ponovio kako su postojali udjeli u stvarima i imovini koje je Vodovod imao na Mljetu, a koju je Mljet preuzeo.

-Vodovod nema veze s ovim, vi ste govorili o Libertasu i uređenju prijevoza na Mljetu – rekao je Barač. Vaš argument je besmislen, glup, dodao je.

Potom je gradonačelnik nabrojao pet tvrtki koje se bave vodoopskrbom.

-Recite mi prvu točku vodoopskrbe i gdje završava Vodovod Dubrovnik – molio je Barača gradonačelnik.

-Ova pitanja nemaju veze s ovom točkom – odgovorio je Barač.

-Koliko imate razreda srednje škole? Koliko ste imali matematiku u prvom i drugom srednje – upitao je Barač gradonačelnika. Odgovorio mu je da ima četiri razreda srednje škole, s tim da je četvrti završena u SAD-u.

-Matematiku sam imao 3 i ponosan sam na to – odgovorio je Franković. Poručio je Baraču kako je zadnje mjesto u kojem Vodovod vrši uslugu Žuljana.

Tatjana Šimac Bonačić tražila je smirivanje tenzija.

 

Pročitajte još

GRADSKO VIJEĆE Julijana Antić Brautović više neće biti na čelu Muzeja, tko će biti v.d. ravnatelja?

Dulist

Frankoviću novi mandat na čelu Gradskog odbora HDZ-a, Pezo preuzeo županijsku organizaciju stranke

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI HDZ bira nova vodstva lokalnih organizacija

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija