Politika

Franković ispitivao Barača o mreži Vodovoda, a on njega o ocjenama iz matematike

Franković ispitivao Barača o mreži Vodovoda, a on njega o ocjenama iz matematike

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako se s Općinom Mljet o prijenosu poslovnih udjela u društvima u većinskom vlasništvu Grada razgovaralo i prije COVID krize. Posebno se to odnosilo na Libertas koji na Mljetu generira gubitak od pola milijuna kuna.

-Kad smo se dogovorili da oni preuzimaju prijevoz na otoku i da Libertas odlazi, Mljet tada više nema dodirnih točaka s ostalim društvima. Dogovorili smo da će se ista prepustiti Gradi i da ćemo se razići – objasnio je te naveo kako će se iznos potreban za to godinu po godinu vraćati samo sa smanjenjem gubitka Libertasa.

-Ovaj predugovor će postati ugovor tek kad to dozvoli financijska situacija – rekao je.

Jadran Barač rekao je kako se ovim predugovorom Grad obvezuje da isplati Mljetu novčane udjele koje je Općina preuzela prije 20-ak godina, odnosno izdvojila iz zajedničkog komunalnog društva. Te je udjele, Općina Mljet, sebi odavno vratila, rekao je.

-Novac iz proračuna se preusmjerava bez razloga. Ako se Općini Mljet želi pomoći zbog krize, to možemo napraviti, ali ovo je prodavanje magle – rekao je Barač.

-Prvi put sam ostao bez riječi. Psihički sam se umorio slušajući niz besmislica – odgovorio je gradonačelnik.

-Pokušava se imputirati da bismo malverzacijama željeli pomoći Općini Mljet. Da je to tako, onda bi ovo bio ugovor, a ne predugovor – rekao je dalje.

-Neka komunalna društva poput Vodovoda nastavila su i dalje djelovati u nekim općinama kao što su Župa, Primorje, a djeluje i u manjem dijelu Općine Ston. Ne djeluje na području općina Mljet, Janjina, Trpanj, Orebić i slično, iako oni imaju udjele isključivo jer su sljednici Općine Dubrovnik koja je tim društvima bila osnivač, Općina Konavle ima svoje komunalno društvo, ali ima udjele i u Vodovodu. Općina Mljet nema veze s Vrtlarom, ali u njemu i dalje ima svoje udjele. Kako bismo razdružili cijelu priču rekli smo Općini Mljet da preuzme sve što je Libertas radio dosad, a zauzvrat ćemo kupiti njihove udjele u društvima koji ne vrše nikakvu obvezu na području te općine – objasnio je gradonačelnik.

Barač je pitao gradonačelnika ima li temperaturu ili iz nekog drugog razloga ne čuje što on govori.

-Prijevoz Libertasa nema veze s Vodovodom. To možete regulirati bez kupovine tih udjela – rekao je.

Na to mu je gradonačelnik odgovorio kako mu je jako neugodno stalno mu isto objašnjavati.

-Osjećam se kao odgajatelj predškolskog odgoja. Vi govorite da je Općina Mljet preuzela infrastrukturu Vodovoda, koje tamo nije bilo. Voda je na Mljet došla prije dvije godine. Infrastrukturu je izgradila, a kao djelatnik Vodovoda to biste trebali malo bolje proučiti. Znate li koliko isporučitelja vode postoji na području Dubrovačko-neretvanske županije? – upitao ga je gradonačelnik.

-Netko tko se kandidira za gradonačelnika treba bi znati elementarne stvari – rekao je dalje. Potrebica ga je upozorio da se ne obraća izravno vijećniku.

-U županiji postoji pet tvrtki koje se bave vodoopskrbom. Uvjeren sam da to morate znati, pa radite u Vodovodu. Problem je da netko tko je djelatnik Vodovoda misli da postoji na Mljetu infrastruktura u vlasništvu Vodovoda. Vodu je na Mljet dovela tvrtka NPKLM – objasnio je gradonačelnik.

Barač je ponovio kako su postojali udjeli u stvarima i imovini koje je Vodovod imao na Mljetu, a koju je Mljet preuzeo.

-Vodovod nema veze s ovim, vi ste govorili o Libertasu i uređenju prijevoza na Mljetu – rekao je Barač. Vaš argument je besmislen, glup, dodao je.

Potom je gradonačelnik nabrojao pet tvrtki koje se bave vodoopskrbom.

-Recite mi prvu točku vodoopskrbe i gdje završava Vodovod Dubrovnik – molio je Barača gradonačelnik.

-Ova pitanja nemaju veze s ovom točkom – odgovorio je Barač.

-Koliko imate razreda srednje škole? Koliko ste imali matematiku u prvom i drugom srednje – upitao je Barač gradonačelnika. Odgovorio mu je da ima četiri razreda srednje škole, s tim da je četvrti završena u SAD-u.

-Matematiku sam imao 3 i ponosan sam na to – odgovorio je Franković. Poručio je Baraču kako je zadnje mjesto u kojem Vodovod vrši uslugu Žuljana.

Tatjana Šimac Bonačić tražila je smirivanje tenzija.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist